Τσάι και Καφές στην Πόλη: εδώ θα τα πιεις στην καλύτερη εκδοχή τους
Σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς και του ιστορικού υπόβαθρου ολόκληρης της Τουρκίας είναι το τσάι, γνωστό και ως «çay». Φυσικά, αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά και φημισμένα ροφήματα στην Κωνσταντινούπολη. Με συνηθέστερο χρώμα το μαύρο, καλλιεργείται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, αν και η ποικιλία σε γεύσεις και η πληθώρα στα είδη που θα συναντήσετε στην Κωνσταντινούπολη θα σας εκπλήξουν ευχάριστα.
Σερβίρεται σε ποτήρι, συνήθως σε σχήμα τουλίπας, και συνοδεύεται από μικροσκοπικούς κύβους ζάχαρης σε ένα πιατάκι μαζί µε ένα φίνο κουταλάκι για ανάδευση. Κάνει τέλειο δίδυμο με τον ναργιλέ, ενώ είναι και τέλεια ιδέα για ξεκίνημα της μέρας, αντί για καφέ. Και μιας και σου είπα “καφέ”, εννοείται πως στην Κωνσταντινούπολη θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις θεϊκό καφέ. Τι καφέ; Μα τούρκικο φυσικά. Που στην Ελλάδα το λέμε ελληνικό, στην Αρμενία και στην Αίγυπτο αραβικό.
Ο Türk kahvesi παρασκευάζεται με ψήσιμο, σε μπρίκι, αλεσμένων σε λεπτή σκόνη καβουρντισμένων κόκκων καφέ και πίνεται περισσότερο από κάθε άλλο είδος καφέ σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βορείου Αφρικής. Μάλιστα, ο τούρκικος καφές είναι άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας, σύμφωνα με απόφαση της σχετικής επιτροπής της Unesco.
Αγαπημένα μέρη στην Πόλη για καφέ και τσάι είναι: