Κωνσταντινούπολη από ζάχαρη και μέλι: αυτά είναι τα δέκα αξεπέραστα γλυκά της!
....και το followgeorge σε στέλνει στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της Πόλης για να τα δοκιμάσεις.
Δεκάδες παραδοσιακά γλυκά ξεκουράζονται στα ταψιά και τις πιατέλες πίσω από τις βιτρίνες των καλοφωτισμένων ζαχαροπλαστείων της Κωνσταντινούπολης, κάνοντας τα σάλια σου να τρέχουν και την όρεξή σου να ανοίγει επικίνδυνα. Εκτός από τα παραδοσιακά, φυσικά, πολλά από τα οποία τα προτιμάμε και στη μαμά Ελλάδα, θα βρεις ένα σωρό σοκολατένιες επιλογές, τραγανά μπισκότα, κέικ, βάφλες και κρέπες. Αλλά, αν θες πραγματικά να βουτήξεις στο μέλι της πολίτικης ζαχαροπλαστικής, σου συστήνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσεις κάτι από τα παρακάτω. Είναι περιττό να σου πω ότι, αν ξεκινήσεις, θα θες να τα δοκιμάσεις όλα!
Φτιάχνεται παραδοσιακά με λεπτά φύλλα ζύμης (φύλλο κρούστας), που στρώνονται επιμελώς σε ταψί, και γέμιση ξηρών καρπών, όπως αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκι. Βουτυράτη γεύση και σιρόπι με μέτρο τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους “ντεμέκ” μπακλαβάδες του σωρού. Για τους πολύ τολμηρούς, υπάρχει και επιλογή μπακλαβά με σοκολάτα.
Ή μήπως από την κόλαση; Το σαραγλί δεν είναι παρά ένα ακόμη σιροπιαστό γλύκισμα, που μοιάζει πολύ με μικρά μπακλαβαδάκια, με τη διαφορά ότι πρόκειται για ρολάκια. Συγκεκριμένα, για τον μπακλαβά τα φύλλα στρώνονται σε ταψί και πασπαλίζονται με τους ξηρούς καρπούς, για τα σαραγλί ο ζαχαροπλάστης παίρνει 1-2 φύλλα κάθε φορά, απλώνει γέμιση σε μία άκρη και στη συνέχεια τυλίγει σε ρολό. Σκέτο θαύμα.
Φαντάσου μία γενναία μερίδα κανταΐφι σε στρογγυλό σχήμα -χάρη στα ειδικά τηγανάκια που το φτιάχνουν- γεμιστό με τυρί και περιχυμένο με άφθονο βούτυρο. Τηγανιτό και σιροπιαστό. Σερβιρισμένο με ψιλοκομμένο φιστίκι και συχνά με βουβαλίσιο καϊμάκι! Δεν περιγράφω άλλο.
Δίπλα στον μπακλαβά, αξίζει μια καλή θέση το αγαπημένο όλων μας κανταΐφι, που γνωρίζει κι αυτό πολλές παραλλαγές, η μία καλύτερη από την άλλη. Φτιάχνεται με την περίφημη ινώδη ζύμη του, από μαλλιά αγγέλου, ενώ τη γέμισή του απαρτίζουν ξηροί καρποί, με φιστίκι να πρωτοστατεί. Το γλυκό αυτό αγαπά ιδιαιτέρως το παγωτό, οπότε μη διστάσεις...
Το διεκδικούν οι Άραβες, όμως σε εμάς τους Έλληνες ήρθε απευθείας από την Πόλη και έχει βρει πιστούς φανατικούς. Το σάμαλι φτιάχνεται με σιμιγδάλι -όπως και το ραβανί, με το οποίο άλλωστε μοιάζουν-, με τη διαφορά όμως ότι το σάμαλι αρωματίζεται με μαστίχα και συνήθως περιέχει λίγα ή καθόλου αβγά. Πάει μούρλια με παγωτό καϊμάκι.
Εκμέκ στα τούρκικα σημαίνει ψωμί και πρόκειται για ένα τέλειο γλυκό από σιροπιασμένο ψωμάκι σαν τσουρέκι, που σερβίρεται ιδανικά με βουβαλίσιο καϊμάκι.Προσοχή! Μην το μπερδέψεις με το εκμέκ κανταϊφι. Δοκίμασε το αυθεντικό πολίτικο και θα με θυμηθείς.
Tavuk göğsü στα τούρκικα σημαίνει το στήθος κοτόπουλου και για να ξέρεις, η διάσημη ανατολίτικη, γλυκιά κρέμα γίνεται με... βρασμένο στήθος κοτόπουλου! Ήταν το αγαπημένο γλυκό των Σουλτάνων του Τοπ Καπί και, όσο παράξενο κι αν σου ακούγεται, θα το αγαπήσεις στα σίγουρα.
Για την ακρίβεια, η λέξη στα τούρκικα σημαίνει “ο πάτος του καζανιού” και το γλυκό είναι ακριβώς αυτό: μια καμένη κρέμα που προέκυψε από λάθος όταν ένας υπηρέτης του παλατιού ξεχάστηκε και έκαψε την κρέμα του Σουλτάνου! Για να μην τιμωρηθεί την έξυσε από το καζάνι, της έριξε ζάχαρη και τη σέρβιρε ως καινούργιο γλυκό! Έντονη χαρακτηριστική γεύση που, εκτός από τον Σουλτάνο, βρήκε στην πορεία των αιώνων και άλλους φαν!
Είναι ιδανική επιλογή για εσένα που προσέχεις τη διατροφή σου. Έχει τα πάντα: νόστιμη γεύση, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ενώ έχει λίγες θερμίδες. Φτιάχνεται με σταρόζουμο και σερβίρεται με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς -σαν να τρως μία πιο πηχτή εκδοχή του χυλού από κόλλυβα. Οι μουσουλμάνοι το σερβίρουν τον πρώτο μήνα του Ισλαμικού ημερολογίου Μουχαρέμ, όταν γιορτάζεται η Ημέρα του Ασουρέ.
Μια γλυκιά ανατολίτικη κρέμα, που μοιάζει λίγο με την ιταλική πανακότα και ξεχωρίζει για τη φίνα γεύση της και το άρωμά της, το οποίο οφείλει στο ανθόνερο ή ροδόνερο. Ό,τι πρέπει μετά από ένα πλούσιο αλμυρό γεύμα.
Πού θα δοκιμάσεις τα καλύτερα γλυκά στην Πόλη: