Bacalhau com Natas: Ένα γαστριμαργικό ταξίδι στην Πορτογαλία
Οι Πορτογάλοι είναι ένας παραθαλάσσιος λαός πολύ κοντά στη νοοτροπία και τις γαστρονομικές συνήθειες των Ελλήνων. Ταξιδεύοντας στην Πορτογαλία το πρώτο που αντιλαμβάνεσαι είναι η αγάπη τους για το ψάρι και ιδιαίτερα για τον παστό μπακαλιάρο, του οποίου το μαγείρεμα το έχουν αναγάγει σε τέχνη.
Το FollowGeorge.gr συνάντησε τη Δόνα Ρόζα, η οποία δέχτηκε να μοιραστεί μαζί μας την αυθεντική πορτογαλική συνταγή Bacalhau com Natas, που θα σε ταξιδέψει γαστρονομικά μέχρι τη Λισαβόνα. Καθώς διαβαίνεις το κατώφλι του σπιτιού της, η Δόνα Ρόζα σού θυμίζει την κλασική Ελληνίδα γιαγιά, που θα ετοιμάσει τραπέζι για δέκα άτομα προκειμένου να σε φιλέψει και να είναι σίγουρη πως σε έχει ευχαριστήσει. Οι συνταγές της, παρότι φτιαγμένες με απλά και καθημερινά υλικά, είναι μια ευχάριστη έκπληξη ακόμα και για τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Bacalhau com Natas
Υλικά
1 κιλό παστός μπακαλιάρος
3 κιλά πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
1 κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες
5 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
500 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρη σε λιπαρά
1 γερή πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. κορνφλάουρ
1 πρέζα αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Το πρώτο που θέλεις να κάνεις είναι να ξαρμυρίσεις τον μπακαλιάρο σου. Τον βάζεις σε νερό που τον καλύπτει περίπου 10 πόντους από την επιφάνειά του και τον αφήνεις να μουλιάσει τουλάχιστον ένα 24ωρο αλλάζοντας τακτικά το νερό του.
Όταν είναι έτοιμος για μαγείρεμα ο μπακαλιάρος σου, τον βράζεις για 5 λεπτά, τον στραγγίζεις και μόλις κρυώσει αφαιρείς τα κόκκαλα και την πέτσα και τον χωρίζεις με το χέρι σε μικρότερα κομμάτια. Τιπ από τη Δόνα Ρόζα: Φύλαξε μία κούπα από το νερό που έβρασες τον μπακαλιάρο και ανάμειξέ το αργότερα με τα υλικά για την άσπρη σάλτσα σου.
Στη συνέχεια, ζεσταίνεις το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζεις τις πατάτες σου μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζεις στην άκρη με τρυπητή κουτάλα. (Τιπ από το FollowGeorge: Αν προτιμάς τα πιο ελαφριά φαγητά, η συνταγή γίνεται εξίσου νόστιμη και αν βράσεις τις πατάτες σου, αντί να τις τηγανίσεις.)
Ρίχνεις στο τηγάνι σου λίγο ακόμα λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζεις το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτεις τον μπακαλιάρο και σοτάρεις λίγο ακόμα. Στη συνέχεια προσθέτεις τις πατάτες και ανακατεύεις προσεκτικά όλα τα υλικά. Σε αυτή τη φάση μπορείς να σβήσεις τη φωτιά και να αποσύρεις το φαγητό από την εστία.
Ενώ ξεκινάς να ετοιμάζεις τη σάλτσα σου, μην ξεχάσεις να προθερμάνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Για την άσπρη σάλτσα: Ζεσταίνεις το γάλα και την κρέμα γάλακτος με το φύλλο δάφνης και το ζουμί του μπακαλιάρου που έχεις φυλαγμένο. Το αφήνεις μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού και το αποσύρεις από τη φωτιά.
Σε άλλο κατσαρολάκι λιώνεις τις δυο κουταλιές της σούπας βούτυρο και προσθέτεις το κορνφλάουρ ανακατεύοντας μέχρι να ψηθεί λίγο. Αφαιρείς το φύλλο δάφνης και προσθέτεις το μείγμα γάλα-κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Αρωματίζεις με το μοσχοκάρυδο, ρίχνεις το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρεύεις σε χαμηλή φωτιά για περίπου δέκα λεπτά, μέχρι να πάρει η σάλτσα σου κρεμώδη υφή.
Προσθέτεις τα 2/3 της σάλτσας στον μπακαλιάρο, ανακατεύεις και μεταφέρεις το φαγητό σε ταψί. Ρίχνεις από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνεις για 20 περίπου λεπτά στους 200 βαθμούς. Ξεφουρνίζεις, αφήνεις το φαγητό να κρυώσει και σερβίρεις με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω.
Πρόταση σερβιρίσματος: Οι Πορτογάλοι αγαπούν να συνοδεύουν τα πιάτα με ψάρι, ελιές και βραστά αυγά.