Hey!

Καλωσόρισες στο followgeorge.gr

Θα βρεις εμπειρίες από τα ταξίδια μου, συμβουλές και γαστρονομικές προτάσεις. Ελπίζω να το απολαύσεις όσο εγώ!

Γιώργος Βιτωράτος

Τρεις πανεύκολες, παραδοσιακές αιγαιοπελαγίτικες συνταγές

Τρεις πανεύκολες, παραδοσιακές αιγαιοπελαγίτικες συνταγές

Μόλις γύρισες από διακοπές στις Κυκλάδες και ήδη αναπολείς πιάτα που γεύτηκες, με τα πόδια σου να σκαλίζουν την άμμο σε κάποιο παραθαλάσσιο εστιατόριο; Μήπως δεν πήγες καθόλου διακοπές, αλλά θα ήθελες να φέρεις το νησί στο σπίτι; Στην κουζίνα ολοταχώς για τρεις συνταγές εύκολες, θρεπτικές και πολύ χορταστικές -και στο μάτι-, για να νιώσεις ότι βρίσκεσαι κάπου καταμεσής του Αιγαίου!

Γιαχνάδα Νάξου

ratatouille-giaxnada.jpg

Η γιαχνάδα της Νάξου είναι ένα άκρως καλοκαιρινό και ελαφρύ πιάτο. Τι σου λέει το τουρλού ή το μπριάμ; Κάπως έτσι και η γιαχνάδα, φτιάχνεται με διάφορα καλοκαιρινά λαχανικά, όπως κολοκύθια και μελιτζάνες, πατάτες, κρεμμύδι και ντομάτες, που μαγειρεύονται μπαίνοντας στην κατσαρόλα με τη σειρά: πρώτα αυτά που θέλουν περισσότερη ώρα και στη συνέχεια αυτά που χρειάζονται λιγότερη. Στο πιάτο προστίθενται και μαϊντανός και βασιλικός για το άρωμα, ενώ σε παραλλαγές του μπορεί να βρούμε μέσα ακόμα και λικέρ κάποιου φρούτου!

Καππαροσαλάτα Σύρου & Σίφνου

john-athimaritis08.jpg

Η κάππαρη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κουζίνα των Κυκλάδων και του ευρύτερου Αιγαίου, γι’ αυτό και σπάνια λείπει από τη χωριάτικη σαλάτα. Χάρη σε αυτήν, αλλά και τη φέτα, το αλάτι καθίσταται περιττή επιλογή. Πρόσθεσε κάππαρη στη σαλάτα σου και απόλαυσέ τη με χαρακτήρα ή συνδύασέ τη με σκόρδο, ελιές, κρεμμύδι φρέσκο και ξερό, ρίγανη, άνηθο, ξίδι και βρασμένες πατάτες ή ψωμί.

Μαρμαρίτες σκυριανές

mae7.jpg

Οι μαρμαρίτες είναι πίτες που φτιάχνονται στη Σκύρο την παραμονή των Φώτων. Υπάρχουν δυο είδη: αυτές που φτιάχνονται με κόκκινο κολοκύθι και μυζήθρα ή τυρί (σαν τυρόπιτες) για την ημέρα των Φώτων και οι νηστίσιμες, που γίνονται μόνο με σταφίδες και κόκκινη κολοκύθα, για την παραμονή. Παραδοσιακά, ψήνονται στο τζάκι, πάνω σε μεγάλα κεραμίδια ή τούβλα.

Υλικά:


½ μέτρια κολοκύθα 1 κιλό περίπου
1 κρεμμύδι τριμμένο
100 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα
κανέλα
μπαχάρι τριμμένο
1 κ. γλυκού τριμμένο ξηρό δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
½ κιλό ζύμη για φύλλο

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση, καθαρίζεις και τρίβεις στον τρίφτη το κρεμμύδι. Τρίβεις το τυρί, ξεφλουδίζεις την κολοκύθα, αφαιρείς τα σπόρια και τις ίνες, την κόβεις κομμάτια, τη βράζεις να μαλακώσει και μετά την αλέθεις στο μπλέντερ να γίνει πουρές. Αδειάζεις σε ένα μπολ τον πουρέ της βρασμένης κολοκύθας, προσθέτεις αλάτι, λίγη κανέλα, τριμμένο μπαχάρι, τριμμένο ξερό δυόσμο, πιπέρι, λίγο τριμμένο κρεμμύδι και τα σοτάρεις σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι. Προσθέτεις το τυρί, ανακατεύεις καλά και το κρατάς για λίγο στην άκρη. Αλευρώνεις μια επιφάνεια, κόβεις λίγη από τη ζύμη και με πλάστη ετοιμάζεις μικρές πιτούλες. Βάζεις στην κάθε πίτα μια κουταλιά από τη γέμιση, την απλώνεις, πασπαλίζεις με το τριμμένο τυρί που περίσσεψε, κλείνεις την πίτα, και τη σφραγίζεις. Επαναλαμβάνεις με όση από τη ζύμη θέλεις. Τις ψήνεις μέχρι να ροδίσουν. 

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη γέμιση και μια εύκολη πίτα στον φούρνο, με φύλλο κρούστας του εμπορίου. Μαρμαρίτα δεν θα είναι, αλλά δεν θα μείνει κομμάτι!

11 καλύτερες παραλίες για γυμνισμό στις Βαλεαρίδες νήσους

11 καλύτερες παραλίες για γυμνισμό στις Βαλεαρίδες νήσους

Diary: Ίμπιζα, Μαγιόρκα ή Μινόρκα;

Diary: Ίμπιζα, Μαγιόρκα ή Μινόρκα;