Oι 7 αρχαιότερες ελληνικές πόλεις σου προσφέρουν ένα αξεπέραστο ταξίδι στον χρόνο
Όταν το παρελθόν συνομιλεί με το παρόν, το μέλλον φωτίζεται ακόμα περισσότερο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πόλεων να εντείνονται και να φιγουράρουν ψηλά.
Ένα αφήγημα μέσα στην αρχαιολογία και την ιστορία αναδύει πόλεις οι οποίοι στέκουν επιβλητικά και μοναδικά μέσα στους αιώνες με το πολιτισμό τους να εξελίσσεται και να βγαίνει μπροστά.
Οι εφτά αρχαιότερες ελληνικές πόλεις οι οποίες παρά τις τόσες αλλαγές και τα τόσα γεγονότα που πέρασαν από τον αστικό ιστό τους, συνομιλούν με το παρόν, θυμούνται το παρελθόν και φωτίζουν την ιστορία τους με τόλμη, πάθος και περηφάνεια.
Δημιούργησε και εσύ το ταξίδι σου στο χρόνο σε εφτά αγαπημένους προορισμούς που άλλους τους βιώνεις καθημερινά και άλλους τους έχεις επισκεφτεί σίγουρα αρκετές φορές.
Ο πολιτισμός άλλωστε είναι η ταυτότητα μας, που όσο τον διατηρούμε και τον προστατεύουμε τόσο το μέλλον θα λάμπει ακόμα πιο πολύ.
Αθήνα
Κατοικήθηκε τουλάχιστον από το 5.000 π.Χ, με τους ελληνικούς μύθους να αναφέρουν πως πήρε το όνομά της από Αθηνά, η οποία φύτεψε έναν σπόρο ελιάς σε «μάχη» με τον Ποσειδώνα. Με το δέντρο που άνθισε να θεωρείται πιο ιερό από το νερό που απελευθέρωσε ο Ποσειδώνας, χτυπώντας βράχο με την τρίαινά του, η θεά της σοφίας έγινε η προστάτιδα της πόλης.
Γενέτειρα της Δημοκρατίας, η Αθήνα αν και έχει δεχθεί εισβολείς, δεν έχει λεηλατηθεί. Ο Σωκράτης, ο Ιπποκράτης, ο Σοφοκλής, ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας έχουν ζήσει και δημιουργήσει σε αυτή. Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την Ακρόπολη, την Πλάκα και να αγναντέψουν από τον Λυκαβηττό, μακριά από οικονομικές σκοτούρες.
Χανιά
Τα ερείπια της πόλης πιστεύεται πως χρονολογούνται από τη Νεολιθική περίοδο. Ο Όμηρος ανέφερε πως η πόλη ήταν από τις πιο σημαντικές της εποχής, με τις τοιχογραφίες, την κεραμική αλλά και τα νομίσματα να έχουν ανακαλυφθεί εκεί. Οι Σαρακήνοι κατέστρεψαν την Κερυνεία το 828 π.Χ και οι Ενετοί, αργότερα, έχτισαν τα σύγχρονα Χανιά. Η πόλη είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο ελκυστικές πόλεις, με παραλίες, μουσεία, σκάφη και ταβέρνες να δημιουργούν μια όμορφη ατμόσφαιρα.
Τρίκαλα
Η αρχαία πόλη της Τρίκκας, που ιδρύθηκε την 3η χιλιετία π.Χ, βρίσκεται κάτω από το σύγχρονο αστικό κέντρο, που πήρε το όνομά του από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού. Η τοποθεσία δίπλα στο ποτάμι έφερε ευημερία, παρά το γεγονός πως η πόλη βρέθηκε υπό Πέρσες και Ρωμαίους. Το Ασκληπιείο και το Κουρσούμ τζαμί αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες.
Χαλκίδα
Ο Ομηρος αναφέρεται στην Ιλιάδα στην Χαλκίδα, περίπου το 762 π.Χ, κάτι που σημαίνει πως η πόλη είναι τουλάχιστον 2.800 χρόνια παλιά. Γραφές λένε πως η πόλη ιδρύθηκε πριν από τον Τρωικό Πόλεμο, μεταξύ του 12ου και 13ου αιώνα π.Χ., από τους Ιωνες. Ο κύριος οικισμός βρίσκεται σε ένα στενό κανάλι νερού, που χωρίζει την Εύβοια από την ηπειρωτική Ελλάδα. Στην πόλη δεν έχει απομείνει τίποτα μέσα στο πέρασμα των χρόνων και πλέον είναι γνωστή ως προορισμός διακοπών
Θήβα
Κατοικήθηκε περίπου 5.000 χρόνια πριν, με την ελληνική μυθολογία να σημειώνει πως είναι η γενέτειρα του Ηρακλή, αλλά και της Σφίγγας πρν λυθεί το αίνιγμά της. Σήμερα, η Θήβα δεν είναι τόσο γνωστή στους τουρίστες, με τον αριθμό των επισκεπτών να είναι σχετικά χαμηλός.
Πάτρα
Οι ανασκαφές δείχνουν ότι η περιοχή έχει κατοικηθεί από την πρωτοελλαδική περίοδο στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ.. Μετά από σεισμό τον 6ο αιώνα, ένα κάστρο χτίστηκε από τη μία πλευρά του Παναχαϊκού όρους, με την πόλη να χωρίζεται σε άνω και κάτω συνοικίες.
Άργος
Ως χωριό κατοικήθηκε πριν τουλάχιστον 7.000 χρόνια και ήταν το επίκεντρο της μυκηναϊκής περιόδου, αν και ήταν πιο σημαντική πόλη, όταν την εξουσία κατείχε ο τύραννος Φείδωνας, τον 7ο αι. π.Χ. Κατά την ελληνική μυθολογία το όνομα της το πήρε από τον γιο του Δία και της Νιόβης, με τον Ομηρο στην Ιλιάδα να κάνει λόγο για ένα φημισμένο κέντρο εκτροφής αλόγων.