Hey!

Καλωσόρισες στο followgeorge.gr

Θα βρεις εμπειρίες από τα ταξίδια μου, συμβουλές και γαστρονομικές προτάσεις. Ελπίζω να το απολαύσεις όσο εγώ!

Γιώργος Βιτωράτος

Το απόλυτο manual για το ταξίδι που σε αγχώνει είναι εδώ

Το απόλυτο manual για το ταξίδι που σε αγχώνει είναι εδώ

Ακούς ότι ο τάδε φίλος σου έχει ταξιδέψει πολύ, η συνάδελφός σου στο γραφείο δεν προλαβαίνει να αδειάσει και να γεμίσει βαλίτσες, ενώ όπου σταθείς κι όπου βρεθείς μιλούν για ταξίδια! Ναι, είναι σημείο των καιρών... Την τελευταία δεκαετία, ο κόσμος ταξιδεύει περισσότερο από ποτέ και ο εκδημοκρατισμός της ταξιδιωτικής εμπειρίας από οικονομική άποψη έχει δώσει τη δυνατότητα ακόμα και στους λιγότερο προνομιούχους να δουν, αν το βάλουν κατά νου, τον μισό πλανήτη!

Τι κι αν ισχύουν όλα αυτά; Ίσως εσύ να μην έχεις ταξιδέψει εκτός Ελλάδας πολύ, ίσως και καθόλου. Κανένα πρόβλημα! Για να διαβάζεις αυτές τις γραμμές, προγραμμάτισες τελικά εκείνο τα ταξίδι που ονειρευόσουν χρόνια ή σε κάλεσε ο κολλητός από τον στρατό να τον επισκεφθείς στη νέα του πατρίδα το καλοκαίρι. Ο χρόνος σου θα γεμίσει με πολύτιμες εμπειρίες και διασκεδαστικές στιγμές, θα πρέπει να χαίρεσαι, κατ’ αρχάς. Πώς όμως θα οργανώσεις όλα όσα θες να δεις και να κάνεις εκεί όπου θα πας χωρίς να αγχωθείς και να ξοδέψεις υπερβολικά, χωρίς να χάσεις τη μέρα και χωρίς να αναλωθείς στα ίδια και τα ίδια “τουριστικά” σημεία;

10. Πήγαινε έχοντας ενημερωθεί όσο καλύτερα μπορείς

Θα είναι καλό να έχεις μια ιδέα για το πού πηγαίνεις. Δυο τρεις βασικές ιστορικές γνώσεις για τον τόπο, τα στοιχεία εκείνα που τον κάνουν να ξεχωρίζει, τα πιο must visit μέρη... Αν έχεις κάνει από πριν τις σημειώσεις σου -μακάρι να σε βοηθήσει σε αυτό το FollowGeorge- θα πας πιο ξέγνοιαστα όπου είναι να πας. Μη διστάσεις να ρωτήσεις φίλους και γνωστούς, ακόμα και μέσω ενός post στο facebook. Στα σχόλια, θα σου γράψουν για κάποιο μαγαζί που συστήνουν ανεπιφύλακτα, όπως επίσης και δικές τους εμπειρίες που θα σου φανούν σίγουρα χρήσιμες!

9. Χρόνος με την παρέα αλλά και “τα δικά σου πράγματα” -γίνεται;

Ένα ταξίδι διδάσκει μια κι έξω την ανάγκη των αμοιβαίων υποχωρήσεων σε μια οικογένεια ή μια παρέα -μόνο έτσι θα περάσετε όλοι καλά. Είναι παράλογο να απαιτείς να τρώτε κάθε μέρα όπου θες εσύ και δεν έχεις την υποχρέωση για χάρη οποιουδήποτε να ξυπνάς καθημερινά στις 6μιση το πρωί για το πρωινό και ύστερα τα μουσεία. Ίσως, όμως, ένα πρωί να χρειαστεί και να το κάνεις... Οριοθέτησε εξ αρχής τις προτεραιότητές σου, συζήτα με το team σου τι θέλει να δει και να κάνει πολύ ο καθένας, δεν μπορεί, κάπου θα τα βρείτε. Αφέσου στο mood της παρέας κάποιες στιγμές, καλό θα σου κάνει.

8. Γευστικοί Πειρασμοί

Δεν χρειάζεται να δοκιμάσεις όλη την τοπική κουζίνα του τόπου που επισκέπτεσαι με το ζόρι. Είναι κρίμα, όμως, να περιοριστείς στην πίτσα με το μέτρο, στα noodles και στα burgers, δεν είναι; Δείξε, φυσικά, ιδιαίτερη προσοχή σε συστατικά που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει, μην κάνεις απερισκεψίες και υπερβολές με το ποτό και φάε ένα καλό πρωινό σε κάθε περίπτωση. Εκτός κι αν είσαι food blogger, δεν υπάρχει λόγος να μπεις στη διαδικασία να σηκώσεις όλα τα ράφια του σούπερ μάρκετ της γειτονιάς για να δοκιμάσεις τσιπς με άρωμα πεύκου. Λέω τώρα εγώ.

7. Πόσα μνημεία είναι ok να επισκεφθείς, άραγε;

Όλοι μας κάποια στιγμή σκεφτήκαμε ότι δεν θέλουμε να πάμε στο μουσείο “γεωλογίας και θαλάσσιου κόσμου βόρειου ημισφαιρίου του 18ου αιώνα”. Τα ταξίδια τα κάνουμε για να περνάμε καλά, να διασκεδάζουμε και να μαθαίνουμε νέα πράγματα στον βαθμό που επιθυμούμε και αντέχουμε. Σίγουρα, αν επισκεφθείς μια “κλασική” πόλη, όπως τη Ρώμη, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, το Δουβλίνο, το Λονδίνο, την Πράγα, το Βερολίνο, τη Νέα Υόρκη, θα καταλάβεις ότι κάποια συγκεκριμένα μουσεία δεν είναι κατάμεστα από κόσμο χωρίς λόγο. Μην αγχωθείς υπερβολικά να δεις τα πάντα, ορισμένα κοστίζουν κιόλας ακριβά! Δες ποια σε ενδιαφέρουν περισσότερο και έχε υπόψη ότι σε πολλές πόλεις τα αληθινά “μουσεία” είναι εκεί έξω, με τη μορφή αγαλμάτων, στηλών, διατηρητέων κτηρίων, ακόμα και δρόμων, πάρκων, καφέ και ξενοδοχείων!

6. Μην ανησυχείς υπερβολικά για τα λεφτά

Θα ακούσεις να λένε: η τάδε πόλη είναι απλησίαστη, αυτό το μέρος είναι πανάκριβο και τα λοιπά... Εννοείται ότι δεν πας Μαϊάμι και Μύκονο με 50 ευρώ στην τσέπη. Όμως, αν τύχει και βρεθείς σε έναν “ακριβό” προορισμό, μη φοβηθείς. Ένας καφές στο χέρι και έξυπνες επιλογές street food σε συνδυασμό με προσεκτικά ψώνια από του σούπερ μάρκετ για να ετοιμάζεις ένα πρόχειρο γεύμα μες στη μέρα (πχ. Σάντουιτς ή ομελέτα) θα είναι ό,τι πρέπει για σένα. Επίσης, μια μπύρα ή κρασί στο μπαρ αντί για ποτό ή κοτέιλ κάνουν τη διαφορά. Αν δεν αντέχεις οικονομικά τα μουσεία, φρόντισε να χαθείς στους δρόμους και τις πλατείες, να αναμειχθείς με τους ντόπιους βολτάροντας -είναι κι αυτό σημαντικό ως εμπειρία. Αν σε αγχώνουν τα σουβενίρ, να σου πω από την εμπειρία μου ότι τα καλύτερα δώρα που έχω κάνει σε φίλους τα έχω ανακαλύψει σε υπαίθριες αγορές και παζάρια. Ακόμα και μία καρτ ποστάλ με μια σκέψη ή φράση, με ένα κοινό σας αστείο ή ακόμα και την υπογραφή σου, θα πει πολλά σε αυτόν που θα τη δώσεις. Πέρνα όμορφα, μπορείς;

traveler-1556516_1280.jpg

5. Θέλεις να βγεις το βράδυ, αλλά το πρωί πώς θα σηκωθείς για να είσαι όλη μέρα στο πόδι;

Ένα τέλειο ταξίδι έχει πολλά συναισθήματα και λίγο ύπνο. Εκτός κι αν είσαι οικογενειάρχης με παιδιά και πεθερικά ή συγγραφέας που ταξιδεύεις για να βρεις την έμπνευση. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τον ύπνο, άλλωστε και να το πας σερί μια μέρα δεν έγινε κάτι... Αν καταφέρνετε να γυρνάτε για λίγο το μεσημεροαπόγευμα στο ξενοδοχείο ή το διαμέρισμα και εκεί μπορείς να κλέψεις μια δυο ώρες ύπνου, θα είσαι ok. Επίσης, αν κοιμηθείτε ξημερώματα μετά από ένα τέλειο βράδυ με ποτό και χορό, ξυπνήστε 11, αντί για 9, δεν χάλασε κι ο κόσμος. Το πρόγραμμα θα το καθορίσεις εσύ και η παρέα σου -οι μεγάλες περιπέτειες, όμως, απαιτούν αντοχές και γερή κράση, να το ξέρεις!

4. “Οι άλλοι κοιμούνται πολύ, εγώ τι θα κάνω τώρα ;”

Αν βρεθείς σε παρέα ξενύχτηδων που σηκώνονται μετά το μεσημέρι για καφέ και φαγητό, ίσως πρέπει να αλλάξεις φίλους! Πλάκα κάνω. Μπορείς να κάνεις τόσα όμορφα πράγματα. Πάρε το μετρό, κατέβα σε μια τυχαία στάση και περπάτα. Φέρε τους πρωινό απ΄ έξω για να τους δελεάσεις να σηκωθούν μια ώρα αρχύτερα. Κάνε τζόγκινγκ στη γειτονιά. Βάλε μουσική στ΄ ακουστικά σου και νοίκιασε ένα ποδήλατο για μια-δυο ώρες. Κάνε τις αναρτήσεις στα social σου απερίσπαστος ή μίλα με φίλους/ταίρι/οικογένεια πίσω στην “πατρίδα”. Στην τελική, τι ξυπνάς κι εσύ, βρε παιδί μου, από τα “άγρια χαράματα;” (εδώ, γελάμε). Αν είσαι στην αντίθετη θέση και ξυπνάς μετά από όλους, μη στεναχωριέσαι. Βάλε ένα παραπάνω ξυπνητήρι, δώσε εντολή στους φίλους σου να σε ταρακουνήσουν από το κρεβάτι πάση θυσία και, αν πάλι δεν, να έχετε κανονισμένα ραντεβού σε κεντρικά σημεία της περιοχής για να βρίσκεστε όταν θα αποφασίσεις να αφήσεις το πάπλωμα...

3. Δεν ξέρεις τη γλώσσα του τόπου και δεν μιλάνε ούτε αγγλικά!

Η γλώσσα του σώματος είναι μία, το γνωρίζεις αυτό, έτσι δεν είναι; Το ευχαριστώ, το παρακαλώ, το “θέλω ένα τσάι” δεν θα σε δυσκολέψουν. Με νεύματα και χειρονομίες έχουν επιζήσει πολλοί άνθρωποι σε ταξίδια και εκδρομές που, τελικά, τους έμειναν αξέχαστες. Βασίσου στο ένστικτό σου, έχε χάρτες στο κινητό ή ακόμε και στο χέρι για να μη χαθείς και, αν μπορείς, μάθε μερικές λέξεις από τη γλώσσα των ντόπιων. Τι πιο ωραίο από μια “καλημέρα” στη γλώσσα των ντόπιων, ίσως κι ένα “σε θέλω”για την κρίσιμη στιγμή όπου το φλερτ στο μπαρ κορυφώνεται;

2. “Θέλω να αποφύγω τα τουριστικά μέρη, αλλά θα το καταφέρω στ’ αλήθεια;”

Ο τουρισμός δεν είναι αυτός που ήταν πριν από δεκαπέντε χρόνια. Τα “τουριστικά” δεν είναι πλέον και τόσο άθλια όσο μπορεί να ήταν στο παρελθόν. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και δεν μπορεί κανένας καφετζής που έχει το μαγαζί του στην κεντρική πλατεία της πόλης να πουλάει τον καφέ του τρεις φορές πιο ακριβό από ό,τι το άλλο μαγαζί λίγο πιο μέσα. Αν θες να ψαχτείς στα άδυτα μιας πόλης, θα χρειαστείς βοήθεια ντόπιων που δεν έχουν συμφέρον -όχι δηλαδή τον ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου ή τον ξεναγό σου. Ρίξε μια ματιά στο διαδίκτυο, εμπιστεύσου και τη Θεά Τύχη που, αν έχεις θετική διάθεση, θα σε οδηγήσει στο πιο γραφικό, νόστιμο ταβερνάκι και στο μπαρ όπου θα ακούσεις τον dj των ονείρων σου. Κανένα μαγαζί με υπέροχη τοπική κουζίνα δεν αναγράφει στην πινακίδα του Traditional Best Cuisine. Και ένα παιδί το κατανοεί αυτό.

1. Μην υποκύψεις στην πλήξη και την γκρίνια

Μπορεί να συνέβη να βρεθείς σε ένα μέρος που δεν σου αρέσει, με ανθρώπους που τελικά δεν ταιριάζεις όσο νομίζεις και με φαγητά που σου προκαλούν δυσπεψία, με φοβερή ζέστη ή ανυπόφορο κρύο, με κλεμμένο πορτοφολι ή λίγα χρήματα ούτως ή άλλως. Μπορεί να συμβεί να αρρωστήσεις στη διάρκεια του ταξιδιού σου, να σε απολύσουν από τη δουλειά μέσω μέιλ, να σε χωρίσει το άλλο σου μισό μέσω φωνητικού μηνύματος και όλα τα δεινά της γης. Το πιο πιθανό, όμως, είναι ότι θα βρεθείς σε ένα παντελώς διαφορετικό από τα δεδομένα σου μέρος, ότι θα σου φτιάξει η διάθεση με το που ξυπνήσεις το επόμενο της άφιξης πρωί και ότι θα θες να περπατήσεις για ώρες μέχρι να ανακαλύψεις αυτό που προσδοκάς. Μην αφεθείς στην γκρίνια και τη μιζέρια, προσπάθησε να κρατήσεις χαρακτήρα, να κάνεις υπομονή και να αντιμετωπίζεις το άγνωστο και το καινούργιο, πάντοτε με μέτρο και προσοχή. Το “τώρα”, ύστερα από λίγο, γίνεται χθες και είναι κρίμα να μην το έχεις ζήσει όπως του αξίζει -ειδικά αν βρίσκεσαι εν τω μέσω ενός ταξιδιού!

Μη διστάσεις να μου γράψεις τους προβληματισμούς και τις απορίες σου για το ταξίδι που προγραμματίζεις, σε μήνυμα στη σελίδα του FollowGeorge στο Facebook.

Μύκονος: έρωτας με την τέταρτη ματιά

Μύκονος: έρωτας με την τέταρτη ματιά

Κάλυμνος: Διακοπές στο νησί των σφουγγαράδων

Κάλυμνος: Διακοπές στο νησί των σφουγγαράδων