Καλαμάτα: Στο Φοίνο για αυθεντικές γεύσεις σε συνδυασμό με υψηλή γαστρονομία
Οι Messinian Travellers μάς ταξιδεύουν κάθε μήνα και σε νέο προορισμό μέσα από τα οδοιπορικά τους. Με εμπειρία πάνω από 10 χρόνων, ο Αργύρης και η Ελευθερία γνωρίζουν καλύτερα από όλους τα κρυμμένα μονοπάτια της Πελοποννήσου. Αυτή τη φορά μάς ξεναγούν γαστρονομικά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Καλαμάτας, το Φοίνο.
Το Φοίνο είναι ένα μοντέρνο εστιατόριο αρχιτεκτονικά στημένο στη λογική less is more που άνοιξε πριν δύο χρόνια περίπου στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας. Τα λευκά πλακάκια στις κολώνες, τα μαρμάρινα τραπέζια και το μπαρ σε συνδυασμό με μερικές κλασικές πινελιές και τη λιτή επίπλωση, δημιουργούν ατμόσφαιρα γαλλικού μπιστρό που σε ταξιδεύει κυριολεκτικά σε άλλη εποχή. Ο χώρος στο εσωτερικό του μαγαζιού είναι πολύ κομψά και ομοιόμορφα διαμορφωμένος, με λίγες θέσεις στη μπάρα, τραπέζια μέσα με κλιματισμό αλλά και έξω για τους καπνίζοντες σε ένα εξίσου όμορφο περιβάλλον.
Ο σεφ, Γιώργος Χωραΐτης, και η γυναίκα του, Δήμητρα Πουλοπούλου - η οποία επιμελείται και τη λίστα των κρασιών, έχουν κατορθώσει να φτιάξουν ένα μαγαζί που δεν δημιουργεί αποκλεισμούς, αλλά είναι ανοιχτό και προσιτό για όλους από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ.
Τα πιάτα όλα είναι ένα κι ένα. Δεν προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις με φαντεζί τεχνικές. Το χειροποίητο ψωμί που ήρθε στο τραπέζι μας στην αρχή ήταν εξαιρετικό, δύο ειδών: προζυμένιο ολικής και προζυμένιο χαρούπι. Οι φρέσκιες τηγανιτές πατάτες, για τους μικρούς μας φίλους, ήταν φανταστικές. Για κυρίως πιάτα παραγγείλαμε χταπόδι στα κάρβουνα, γάμπαρη μεσσηνιακού ρεβυθάδα, ραβιόλι, μίνι μπέργκερς και ψαρονέφρι Iberico.
Φυσικά δεν μπορούσαμε να μη δοκιμάσουμε και τα επιδόρπια. Δοκιμάσαμε τιραμισού με κρέμα μασκαρπόνε, σαβαγιάρ, σοκολάτα, εσπρέσσο, κακάο και μπισκότο πικραμύγδαλο και λεμόνι με κρέμα λεμόνι, ψημένη μαρέγκα, ζελέ κυδώνι, σορμπέ λεμόνι και κραμπλ αμυγδάλου. Όλα όσα γευτήκαμε σαγηνεύουν τον ουρανίσκο- μικρών και μεγάλων -με την απίστευτη νοστιμάδα τους και τη φρεσκάδα των πρώτων υλικών που χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν. Πολύ σημαντικοί λόγοι για να το επισκεφθούμε ξανά στο άμεσο μέλλον.
Τέλος δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στη λίστα με τα κρασιά. Ο πλήρης κατάλογος, με όλες τις κατηγορίες, από αφρώδη μέχρι γλυκά κρασιά, έχει κύριο προσανατολισμό στην Πελοπόννησο, προβάλλοντας τις ποικιλίες της περιοχής. Διαθέτει πολλές προτάσεις σε ποτήρι/φιάλη, οπότε δίνεται η επιλογή κάθε πιάτο να συνδυαστεί με διαφορετικό κρασί.