19+1 παραδοσιακά φαγητά της Γαλλίας που αξίζει να δοκιμάσεις
Προφανώς, για να βρίσκεσαι σε αυτό το άρθρο, είσαι άνθρωπος που αγαπάει την καλοπέραση και το καλό φαγητό. Άλλωστε, ποιος ο λόγος να επισκεφτείς τη Γαλλία και να μην απολαύσεις ό,τι καλό μπορεί να σου προσφέρει αυτή η χώρα; Είτε λοιπόν βρίσκεσαι στο Παρίσι ή σε οποιαδήποτε άλλη ρομαντική πόλη της Γαλλίας, εδώ θα βρεις έναν χρήσιμο οδηγό για το τι πρέπει να παραγγείλεις σε ένα γαλλικό εστιατόριο. Ξεκίνα τις σημειώσεις και… Bon appétit!
1) Φουά γκρα (Foie Gras)
Ένα από τα πιο διάσημα ορεκτικά της Γαλλίας, που θα το βρεις σε κάθε Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και ρεβεγιόν. Έχει ιδιαίτερη γεύση, μιας και είναι πατέ που φτιάχνεται από το συκώτι χήνας, οπότε πριν ενθουσιαστείς πάρα πολύ και αρχίσεις και παραγγέλνεις ένα για τον καθένα, σου προτείνω να πάρεις ένα στη μέση και, αν ξετρελαθείς, παράγγειλε κι άλλο. Ταιριάζει απόλυτα σε ψωμάκι brioche με αλοιφή κρεμμυδιού ή μαρμελάδα σύκο.
2) Στρείδια (Huîtres)
Τα στρείδια είναι το δεύτερο πιο διάσημο φαγητό που θα βρεις σε χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη Γαλλία. Μπορεί να φαγωθεί ζεστό, αλλά οι πραγματικοί λάτρεις του συγκεκριμένου πιάτου γνωρίζουν πως τα στρείδια τρώγονται ωμά όσο είναι ακόμα ζωντανά. Συνδυάζονται όμορφα με λεμόνι ή ξύδι.
3) Cassoulet
Δεν είναι ό,τι πιο ελαφρύ μπορείς να φας, αλλά αν σε “αφορά” καλό είναι να ξέρεις τι τρως. Κατάγεται από την περιοχή Languedoc-Roussillon και το πιάτο φτιάχνεται από φασόλια, πόδια πάπιας και χοιρινό. Είναι ένα οικογενειακό πιάτο το οποίο οι ντόπιοι σίγουρα προτιμούν.
4) Βασκικό κοτόπουλο (Poulet Basquaise)
Η Γαλλική Χώρα των Βάσκων είναι η πλουσιότερη σε ό,τι αφορά την τοπική κουζίνα. Το poulet basquaise είναι ένα πλούσιο πιάτο που φτιάχνεται με την σάλτσα piperade, δηλαδή την ανάμειξη ζαμπόν από την περιοχή Μπαγιόν, πιπεριές, ντομάτες και τις πιπεριές Espelette, που είναι κάτι κοντινό στις καυτερές πιπεριές τσίλι.
5) Σαλιγκάρια με βούτυρο βοτάνων (Escargots au Beurre Persillé)
Ταξιδεύουμε στην Βουργουνδία, για να βρούμε ακόμα ένα παραδοσιακό γαλλικό φαγητό. Αυτή τη φορά, μαγειρεμένα σαλιγκάρια με βούτυρο βοτάνων, με κοινή ονομασία “escargots à la bourguignonne”, μαγειρεύονται με βούτυρο βοτάνων και σερβίρονται με το κέλυφός τους.
6) Mouclade Charentaise
Η περιοχές από το La Rochelle ως το Ile de Ré είναι πιο πολυσύχναστες όταν ο καιρός είναι ήδη πιο “γλυκός”. Μύδια bouchot μαγειρεμένα με μικρά κρεμμύδια, σκόρδο, βότανα, μπαχαρικά, αυγά, λίγη κρέμα και φυσικά λίγο Pineau des Charentes (τοπικό ποτό).
7) Galettes Bretonnes
Από τα καλύτερα που θα δοκιμάσεις στη Γαλλία είναι και οι κρέπες Breton. Αποτελούν παράδοση, οπότε θα βρεις σχεδόν παντού μια κρεπερί για να απολαύσεις την αλμυρή σου κρέπα. Φτιάχνεται από αλεύρι ολικής άλεσης και παραδοσιακά σερβίρεται με ζαμπόν, τυρί, αυγό ή λουκάνικο και κρεμμύδια. Βεβαίως, μπορείς να επιλέξεις πλέον τι συστατικά θέλεις να έχει η κρέπα σου, μιας και οι εποχές έχουν αλλάξει.
8) Carbonnade Flamande
Ένα από τα αγαπημένα μου είναι το Carbonnade Flamande, το οποίο είναι αργομαγειρεμένο μοσχάρι με ελαφριά μπύρα και αρωματικά. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, ο σεφ προσθέτει μια σάλτσα πιπερόριζας και μουστάρδας και του δίνει ένα ακόμα πιο μοναδικό άρωμα.
9) Κις Λορέν (Quiche Lorraine)
Από τα πιο γνωστά φαγητά είναι και η Κις Λορέν (Quiche Lorraine) που, αν και δεν είναι το αγαπημένο μου, είναι από τα πιο παραδοσιακά πιάτα που μπορείς να δοκιμάσεις. Είναι τάρτα με γέμιση μπεσαμέλ, μοσχοκάρυδο και ψητό μπέικον. Βέβαια, όπως και στην Ελλάδα, στις μέρες μας μπορείς να την απολαύσεις και για πρωινό ή brunch σε έναν φούρνο της Γαλλίας. Ως εναλλακτική μπορείς να δοκιμάσεις Κις Λορέν με μανιτάρια, πράσο και κοτόπουλο.
10) Raclette
Το Raclette, προϊόν εισαγωγής από την Ελβετία, είναι ένα πεντανόστιμο τυρί (λιωμένο σε ξυλόφουρνο ή τηγάνι για μεγαλύτερη ευκολία) και σερβίρεται με πατάτες, κρύο κρέας, κρεμμύδια και αγγουράκι τουρσί. Προσωπικά το επιλέγω για ορεκτικό.
11) Φοντί τυριών (Fondue Savoyarde)
Χειμερινό γεύμα, τέλειο για σνακ με το αγαπημένο σου κρασί. 3 διαφορετικά ήδη τυριών λιωμένα σε ένα μικρό σκεύος (beaufort, comté και emmental) και λευκό κρασί. Με το ειδικό “ξυλάκι” μπορείς να βουτήξεις το ψωμί σου μέσα στο μείγμα και να απολαύσεις αυτήν την πανδαισία τυριών.
12) Gratin Dauphinois
Ή αλλιώς πατάτες γκρατίν. Πατάτες κομμένες σε ροδέλες, μαγειρεμένες με κρέμα γάλακτος, γάλα και μοσχοκάρυδο. Για την “τσαχπινιά” μπορείς να προσθέσεις τυρί τριμμένο από πάνω και να απολαύσεις το πιάτο σου.
13) Ratatouille
Το απόλυτο “γιαγιαδίστικο” πιάτο που, επειδή είναι τόσο νόστιμο, τα εστιατόρια το προσφέρουν σαν συνοδευτικό με το ψάρι ή το κρέας. Πρόκειται για ένα μείγμα πολλών λαχανικών και μυρωδικών.
14) Boeuf Bourguignon
Το Boeuf bourguignon είναι ένα εξίσου παραδοσιακό οικογενειακό φαγητό. Αργομαγειρεμένο μοσχάρι με κόκκινο κρασί, ρίζες λαχανικών και μανιτάρια.
15) Pot-au-feu
Οικογενειακό φαγητό με αργομαγειρεμένο μοσχάρι σε ζωμό καρότων, γογγυλιών και πράσων.
16) Κόκορας κρασάτος (Coq-au-vin)
Είναι μια παραλλαγή του boeuf bourguignon, μόνο που φτιάχνεται με κόκκορα μαριναρισμένο σε κόκκινο κρασί, μπέικον και μανιτάρια.
17) Steak Tartare
Φαγητό που θα βρεις σε Γαλλική pub. Στην πραγματικότητα είναι ωμός (ωμός, όχι όμως) κιμάς μοσχαριού ή αλόγου, με μπαχαρικά και ένα αβγό από πάνω. Σερβίρεται με πατάτες τηγανιτές.
18) Σουφλέ Τυριών (Soufflé au Fromage)
Σαφέστατα πιο νόστιμο, είναι ένα κλασικό πιάτο, πολύ δύσκολο να βγει σωστά μαγειρεμένο. Η επιτυχία κρύβεται στη θερμοκρασία του φούρνου, αλλά και στον χρόνο ψησίματος. Εάν κάτι δεν πάει σωστά, το φαγητό είναι για πέταμα, οπότε καλύτερα να το αφήσεις στον ειδικό και να το απολαύσεις στις διακοπές σου. Φυσικά, υπάρχουν και οι γλυκιές παραλλαγές του με λεμόνι ή σοκολάτα.
19) Hachis Parmentier
Φαγητό δύο στρώσεων: κιμάς με αρωματικά από κάτω και ένας πουρές πατάτας από πάνω. Μπορείς να απολαύσεις το πιάτο σου με πράσινη σαλάτα για συνοδευτικό.
20) Βατραχοπόδαρα (Cuisses de Grenouilles)
Το καλύτερο σου το άφησα για το τέλος. Τα γνωστά σε όλους βατραχοπόδαρα είναι ένα περίφημο και γευστικό πιάτο στη Γαλλία. Παναρισμένα ή τηγανισμένα με λίγο κρεμμύδι, το κρέας τους είναι μαλακό και θα σου θυμίσει κάποιο πουλερικό.