Καπονάτα από το Παλέρμο για να γλείφεις και τα δάχτυλά σου
H Καπονάτα είναι ένα πιάτο της Σικελίας που αποτελείται από ψιλοκομμένη τηγανητή μελιτζάνα και άλλα λαχανικά, μαγειρεμένα με ελαιόλαδο, σάλτσα ντομάτας, σέλινο, ελιές και κάπαρη, σε μια λαχταριστή σάλτσα. Η καπονάτα είναι ένα πιάτο, που γενικά σερβίρεται ως σαλάτα, συνοδευτικό πιάτο ή ορεκτικό, συνήθως σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν θέλεις να γευτείς τη συγκεκριμένη συνταγή, σαν γνήσιος Ιταλός πρέπει να ξεχάσεις τις μετρημένες ποσότητες και να τη μαγειρέψεις με το ένστικτο και το μάτι. Πριν σε πιάσει η δυσπιστία, να σου πω πως δεν υπάρχει ευκολότερη συνταγή από την Caponata Palermitana (Καπονάτα του Παλέρμο). Σε αντίθεση με την Καπονάτα της Κατάνια, δεν υπάρχουν πιπεριές σε αυτήν την εκδοχή, αλλά τα υπόλοιπα συστατικά και οι διαδικασίες για την παραγωγή οποιασδήποτε παραλλαγής του συγκεκριμένου πιάτου είναι οι ίδιες.
Εκτέλεση
Για αρχή, χρειάζεσαι τουλάχιστον 2 μελιτζάνες. Τις τηγανίζεις καλύτερα ξεχωριστά, καθώς καλό είναι να μην είναι υπερβολικά στριμωγμένες μέσα στο τηγάνι. Προσθέτεις αλάτι κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος και όχι αφού τις βγάλεις από τη φωτιά.
Τιπ: Να χρησιμοποιείς πάντα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Ένα καλό, βαρύ αντικολλητικό τηγάνι, αν υπάρχει, ενδείκνυται επίσης.
Μετά τις μελιτζάνες, σοτάρεις τα κρεμμύδια και το σέλινο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις 1 μεγάλο κρεμμύδι, 2 μπαστούνια σέλερι και μερικά από τα τρυφερά φύλλα του σέλινου. Προσθέτεις λίγο αλάτι.
Όταν τα κρεμμύδια και το σέλινο έχουν μαλακώσει όσο χρειάζεται, προσθέτεις τις πράσινες ελιές και την κάπαρη.
Κάνε λίγο χώρο στο κέντρο της κατσαρόλας και πρόσθεσε μερικά κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Μόλις λιώσει, προσθέτεις περίπου το ένα τέταρτο ενός φλιτζανιού κόκκινο ξίδι, μέχρι να εξατμιστεί.
Δημιούργησε ξανά ένα άνοιγμα στο κέντρο και προσθέτεις περίπου 1/3 φλιτζανιού ντοματοπελτέ.
Έχουν μαγειρευτεί ικανοποιητικά, όταν έχουν απομείνει ελάχιστα υγρά στο τηγάνι σου.
Ώρα να προσθέσεις τις μελιτζάνες και να συνδυάσεις όλα τα συστατικά.
Μπορείς να διακοσμήσεις την καπόνατα σου με ψιλοκομμένες μπουκιές ψωμιού φρυγανισμένες σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, ή να προμηθευτείς έτοιμα κρουτόν.
Θα μπορούσες επίσης, για μια πιο γκουρμέ εμφάνιση, να διακοσμήσεις την καπονάτα σου με κουκουνάρι ή αμύγδαλα, αλλά νομίζω ότι το φρυγανισμένο ψωμί από μόνο του θα προσθέσει μια τραγανή νότα, χωρίς παράλληλα να αλλοιώσει ιδιαίτερα τη γεύση, ώστε να μην κλέψει τη δόξα από τις μελιτζάνες.
Η μέντα και όχι ο βασιλικός μάς άρεσε περισσότερο σε αυτή την περίπτωση και προτείνεται, αν θέλεις να διακοσμήσεις το πιάτο σου.
Υλικά που θα χρειαστείς (κατά βούληση):
Μελιτζάνες
Κρεμμύδι
Σέλερυ
Σέλινο
Πράσινες ελιές
Ζάχαρη
Κόκκινο ξύδι
Πελτές ντομάτας
Μπαγιάτικο ψωμί/κρουτόν
Κουκουνάρια ή αμύγδαλα (προαιρετικά)
Φρέσκια μέντα για τη διακόσμηση