Όταν ο χαρταετός συναντά την αρχιτεκτονική, δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις
Καθώς η κατεξοχήν εβδομάδα του χαρταετού φτάνει στο τέλος της, ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά σε κτήρια που άντλησαν την έμπνευσή τους από το σύμβολο αυτό που στη χώρα μας έχει άρρηκτα συνδεθεί με την Καθαρά Δευτέρα και τα περίφημα κούλουμα. Η άρπα του ανέμου, όπως αποδίδεται ο κινέζικος όρος Fen Zheng που αντιστοιχεί στον χαρταετό, εισχωρεί έτσι και στον χώρο της αρχιτεκτονικής, οδηγώντας σε φουτουριστικές δημιουργίες που αξίζει να ανακαλύψεις.
Ο πύργος-χαρταετός
Σχεδιάστηκε στη θέση της πρώην Διεθνούς Πισίνας του Λιντς ως το επίκεντρο ενς μεγάλου συγκροτήματος με πολλές χρήσεις και περιλαμβάνει οικιστικά καταλύματα, ξενοδοχείο, γραφειακό χώρο και συνεδριακές εγκαταστάσεις. Το τριγωνικό σχέδιο του πύργου υπαγορεύτηκε από περιορισμούς της εν λόγω τοποθεσίας, ώστε το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα, 28 ορόφων, από έξι αλληλοσυνδεόμενα ισοσκελή τρίγωνα που ανεβαίνουν από μια τριγωνική βάση, καθένα από τα οποία δημιουργεί ένα ενιαίο ύψωμα. Η πρόσοψη αποτελείται από ένα μείγμα συμπαγών πλακών και υαλοπινάκων για την εξισορρόπηση της θέας και του φυσικού φωτός, με ελαχιστοποίηση της απώλειας θερμότητας και του ηλιακού κέρδους.
Ο χαρταετός του Saraceno
Το Solar Bell του Tomás Saraceno είναι ένας τεράστιος χαρταετός κατασκευασμένος από σωλήνες άνθρακα και ηλιακούς συλλέκτες πάχους ενός λεπτού χαρτιού. Αν το αφήναμε στην κρίση του Αργεντινού αυτού δημιουργού, τα κτήρια του μέλλοντος θα έμοιαζαν πολύ με χαρταετό. Και όχι με έναν οποιονδήποτε χαρταετό, αλλά με ογκώδεις αστραφτερές πυραμίδες που θα σηκώνονταν από το έδαφος και θα αιωρούνταν μία μέρα με αέρα. Το γλυπτό Solar Bell,του Saraceno που ανατέθηκε να συνοδεύσει την επέκταση Maasvlakte 2 του λιμανιού του Ρότερνταμ, είναι μια φανταστική ματιά στο τι θα μπορούσε να γίνει εάν ο αέρας αντικαθιστούσε τη γη ως βάση για τη μελλοντική αρχιτεκτονική.
Πηγή έμπνευσης για αυτό υπήρξε μια ιπτάμενη μηχανή που σχεδίασε ο Alexander Graham Bell. Η ιδέα ήταν να κατασκευαστεί ένα μηχάνημα ικανό να μεταφέρει έναν άνθρωπο και έναν κινητήρα σε πτήση και, παρόλο που το πέτυχε αυτό, ο χαρταετός του Bell τελικά απέτυχε να εμπνεύσει το μέλλον της επανδρωμένης πτήσης. Η δομή λοιπόν του Saraceno διατηρεί το γενικό κατασκευαστικό πλαίσιο του Bell, αλλά το αναβαθμίζει με σύγχρονη τεχνολογία και υλικά.
Χαρταετός από διπλό κουτί -Τα κτήρια του Andrew Geller
Ειδική περίπτωση αποτελούν τα κτήρια του Andrew Geller, του δονκιχωτικού Αμερικανού αρχιτέκτονα και σχεδιαστή που πέθανε την ημέρα των Χριστουγέννων του 2011. Θα τα δει κανείς να υψώνονται εντυπωσιακά στις παραλίες του Λονγκ Άιλαντ, ειδικά το Pearlroth House, πάνω από τους αμμόλοφους της παραλίας Westhampton: δίδυμα κουτιά γέρνουν και εφάπτονται σε μια καμινάδα –το αποκάλεσε "τετράγωνο στηθόδεσμο" ή "χαρταετός από διπλό κουτί".
Με έμπνευση από τον χαρταετό του Franklin
Η συγκεκριμένη πρόσοψη ήταν το ιδανικό μέσο προκειμένου να προσδιοριστεί οπτικά το κτήριο ως κέντρο καινοτομίας. Ο αρχιτέκτονας Cecil Baker, ιδρυτικός εταίρος, σκιαγράφησε μια αρχική ιδέα για το νέο εξωτερικό του κτηρίου: ένα σχήμα σαν χαρταετό που προεξέχει από την πρόσοψη.
«Το ισόγειο –το πεζοδρόμιο– έχει να κάνει με την αγκαλιά ή την πρόσκληση νέων ιδεών από την ιατρική κοινότητα», είπε ο Baker. «Ο δεύτερος όροφος, που ξεσπά στην πόλη, δείχνει τη ζωτικότητα της δημιουργικής διαδικασίας. Η εικόνα που είχα στο μυαλό μου ήταν ο χαρταετός του Μπεν Φράνκλιν».