Φαγητό στο αεροπλάνο: όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Μια φορά, ένας φίλος μού είπε ότι δεν τρώει το φαγητό που προσφέρουν στο αεροπλάνο, γιατί είχε ακούσει ότι οι πιλότοι δεν τρώνε από αυτό. Πράγματι, οι πιλότοι καταναλώνουν το δικό τους φαγητό που ετοιμάζεται ειδικά για εκείνους, προκειμένου να περιορίσουν την περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης.
Θα μου πεις, άρα ο φίλος σου έχει δίκιο.
Κι εγώ θα σου απαντήσω όχι. Απλώς, αν μία στο εκατομμύριο κάτι δεν έχει προσεχθεί στην παρασκευή κάποιου από τα φαγητά ή τις σαλάτες που θα φάνε -πρόσεξε, μία στο εκατομμύριο- οι πιλότοι, επειδή έχουν την ευθύνη ενός ολόκληρου σκάφους και εκατοντάδων ζωών, απλώς δεν το ρισκάρουν. Ούτε λίγο. Ούτε μία στο εκατομμύριο. Και καλά κάνουν.
Οι αεροπορικές εταιρείες συχνά προσφέρουν θαυμάσιες λιχουδιές -φαγητά που συνήθως αρέσουν στους ανθρώπους, όπως κρέας με πατάτες, μακαρόνια με κιμά, γλυκά με σοκολάτα, σαλάτες με νόστιμες σως. Σε μεγάλες και πολύωρες πτήσεις, ορισμένες εταιρείες φροντίζουν για δύο και για τρία γεύματα, στα οποία μάλιστα προστίθεται καφές, νερό και αλκοόλ.
Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη, ο οργανισμός μας αφυδατώνεται πιο εύκολα όταν βρίσκεται τόσο ψηλά από το έδαφος, το σώμα λειτουργεί διαφορετικά. Γι’ αυτό, με μέτρο το αλκοόλ!
Το φαγητό φτιάχνεται έτσι ώστε να προσαρμόζεται στις αμβλυμένες αισθήσεις μας κατά την πτήση, άρα είναι αλήθεια ότι, αν το τρώγαμε στο αγαπημένο μας εστιατόριο στη γη, πιθανότατα θα είχε εντελώς άλλη γεύση. Ναι, και η όσφρηση και η γεύση αλλάζουν κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, σύμφωνα με τον πρώην αεροσυνοδό και πιλότο Eddie Jorge, πράγμα που γνωρίζει ο εκάστοτε σεφ και προσαρμόζει το φαγητό με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες.
Στο διαδίκτυο, κυκλοφορεί ευρέως η συμβουλή να μένουμε μακριά από το νερό που μας προσφέρουν οι αεροσυνοδοί σε ποτηράκια κατά τη διάρκεια της πτήσης, καθώς έρχεται σε επαφή με τις δεξαμενές αποθήκευσης ύδατος του αεροπλάνου και ο καθαρισμός τους αποτελεί δύσκολη και ακριβή διαδικασία. Αν στον περιοδικό έλεγχό τους εμφανιστούν βακτήρια, τότε δεν σερβίρεται καφές ή τσάι για εκείνο το διάστημα. Ως αεροσυνοδός μεγάλης εταιρείας, καλώς ή κακώς, δεν μπορώ να διαφωνήσω. Η αλήθεια είναι πως σας συστήνω να προτιμάτε, για πάσα περίπτωση, τα μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού.
Κάτι άλλο που μπορεί να μη γνωρίζετε ή να μην έχετε σκεφτεί είναι ότι η προετοιμασία του φαγητού σας γίνεται στην κουζίνα του αεροδρομίου, και στη συνέχεια μεταφέρεται με φορτηγά στο αεροσκάφος. Οι κουζίνες των αεροδρομίων υπόκεινται στους ίδιους υγειονομικούς ελέγχους όπως και τα εστιατόρια, ίσως και σε ακόμα αυστηρότερους. Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια την προετοιμασία των γευμάτων αναλαμβάνουν εταιρείες catering, οπότε εκεί, εμείς οι air hosts, νίπτουμε τας χείρας μας!
Ο ξηρός πάγος -σπουδαία εφεύρεση, ε;- βοηθά στο να παραμείνουν δροσερά τόσο τα γεύματα, όσο και οι μπύρες και τα κρασιά. Η ίδια διαδικασία χρησιμοποιείται και στα ζεστά πιάτα, με τη διαφορά πως εκείνα ζεσταίνονται σε φούρνους μικροκυμάτων τους οποίους δεν διαθέτουν όλα τα αεροσκάφη και γι’ αυτόν τον λόγο συνήθως σερβίρονται κρύα γεύματα, όπως θα έχεις παρατηρήσει.
Πολλοί ταξιδιώτες προτιμούν να κουβαλούν τις προμήθειές τους στις τσάντες τους: όταν μιλάμε για ξερές τροφές, χωρίς έντονες οσμές, όπως πατατάκια, ξηρούς καρπούς, κάποιο τοστ, είμαστε καθ’ όλα εντάξει! Αποφεύγουμε, παιδιά, σκόρδα και μαγειρευτά της μαμάς με σάλτσες και μπαχάρια -πάνω απ’ όλα σεβόμαστε τους συνεπιβάτες μας.
Στην περίπτωση που αγοράζουμε νερό, ποτό, αναψυκτικό μετά τον έλεγχο ασφαλείας, μπορούμε να τα πάρουμε άφοβα μαζί μας στο αεροσκάφος.