Ελλάδα: Συγκαταλέγεται στους ελκυστικούς προορισμούς για τους digital nomads
Για το 2021, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 34η θέση ανάμεσα σε 100 χώρες, σε όλο τον πλανήτη, που διεκδικούν μια θέση ανάμεσα στους πιο ελκυστικούς προορισμούς. Όσον αφορά το κριτήριο ποιότητας ζωής, κατακτά τη 19η θέση.
Στον διεθνή χάρτη των προορισμών που προτιμούν οι ψηφιακοί νομάδες (digital nomads) βρίσκεται και η Ελλάδα λαμβάνοντας την 34η θέση ανάμεσα σε 100 χώρες σε όλο τον πλανήτη.
Στο πλαίσιο της 14ης έρευνας “HSBC Expat Explorer 2021”, από τις 100 χώρες που συμμετείχαν, οι 46 ήταν αυτές που πληρούσαν τις προδιαγραφές για να ενταχθούν στη λίστα με τους ελκυστικούς προορισμούς. Η Ελλάδα στην πιο γενική ταξινόμηση κατάφερε να φθάσει στην 34η θέση, ωστόσο, όταν η κατάταξη έγινε με κριτήρια και κυρίως με αυτό που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής, ανέβηκε πολύ ψηλά καταλαμβάνοντας δικαίως τη 19η θέση παγκοσμίως.
“19η Θέση κατακτά η Ελλάδα στις προτιμήσεις των digital nomads στο κριτήριο ποιότητα ζωής”
Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 20.000 στελέχη που ζουν μακριά από την πατρίδα τους, έδειξε ότι 7 στους 10 προτίμησαν την Ελλάδα σε σύγκριση με τη χώρα τους. Ουσιαστικά αυτό συνέβη διότι το επίπεδο ζωής που προσφέρει βρίσκεται στα καλύτερα επίπεδα, προσφέροντας κυρίως ποιότητα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα βρέθηκε σε αυτή την υψηλή θέση στις πολύ καλές επιδόσεις της αναφορικά με το αίσθημα ασφάλειας (57% σε σύγκριση με το 49% παγκοσμίως) και με το περιβάλλον (57% έναντι 41%).
Ποια χώρα “σκαρφαλώνει” πρώτη στις προτιμήσεις των ψηφιακών νομάδων
H Ελβετία είναι η χώρα που βρέθηκε πρώτη στη λίστα αναφορικά με τους ελκυστικούς προορισμούς για το 2021, ενώ η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη θέση. Στην παγκόσμια κατάταξη, ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έπειτα το αγγλο-νορμανδικό νησί Γκέρνσεϊ.
Ψηφιακοί νομάδες: Tα βασικά και κύρια συστατικά που επιθυμούν στα ταξίδια τους
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των ψηφιακών νομάδων είναι η καλή ποιότητα ζωής. Αποτελεί ένα στοιχείο στο οποίο «επενδύουν» σε μεγάλα ποσοστά. Αυτό συμβαίνει διότι οι ψηφιακοί νομάδες έχουν ως προτεραιότητα την προσωπική τους ζωή σε σύγκριση με τους πιο παραδοσιακούς λόγους για τους οποίους κάποιος αποφασίζει να μετακομίσει για να εργαστεί σε άλλη χώρα.
Μία τέτοια συνθήκη μας οδηγεί απευθείας στο ότι η τοπική κοινωνία και κουλτούρα που επικρατεί σε ένα μέρος βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους, ειδικά για τον επόμενο χρόνο.
Η ποιότητα ζωής “πρωταγωνιστεί” στην προτίμηση ενός τόπου
Κατά κύριο λόγο, οι μεσογειακές χώρες είναι αυτές που μπαίνουν στο μικροσκόπιο της αξιολόγησης ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για να μετακομίσει κάποιος με σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.
Η Ισπανία «ανεβαίνει» πρώτη στη λίστα κατακτώντας την πρώτη θέση (66%), ενώ ακολουθούν η Κύπρος (64%) και η Πορτογαλία (62%).
Η Ελλάδα βρίσκεται και αυτή σαφώς ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες που προσφέρουν καλή ποιότητα ζωής, συγκεντρώνοντας το 40% σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο (35%).