Andaman: Εξωτική κουζίνα στην καρδιά της Αθήνας
Εκεί όπου η Ασία συναντάει την Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα από τις γειτονιές της Ταϊλάνδης σε μια μικρή γειτονιά στα Πετράλωνα, βρεθήκαμε μία από τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου, για πολλοστή φορά μετά από εφτά χρόνια ανοδικής πορείας ενός μαγαζιού που πλέον έχει γίνει στέκι. Εστιατόριο που σέβεται την ασιατική κουζίνα και προτείνει τις καλύτερες επιλογές για τους επισκέπτες του, το Andaman βρίσκεται σε ένα στενό δίπλα από την οδό Πειραιώς και το σίγουρο είναι πως δεν έχει φτιαχτεί για περαστικούς, αλλά για φανατικούς της τέχνης και της γαστρονομίας.
Η εξωτική αύρα και η γαλήνη που σε κατακλύζει καθώς μπαίνεις στο μαγαζί οφείλεται στην υψηλής αισθητικής διακόσμησή του με μπαμπού και δεκάδες φυτά, καθώς και στα άνετα τραπέζια που απλώνονται στην ταράτσα του –ονόματι Andaman Sky. Γήινες αποχρώσεις, βαθύ κόκκινο και πράσινο, σε συνδυασμό με ξύλινες νότες, δημιουργούν το απόλυτο σκηνικό είτε για ένα δείπνο για δύο ή για μια μεγάλη παρέα που αγαπά την έθνικ κουζίνα και τις ασιατικές παραδόσεις.
Αυθεντική ταϊλανδέζικη κουζίνα ξεδιπλώνεται στις γραμμές του καλοσχεδιασμένου καταλόγου του μαγαζιού έτσι ώστε να ξέρεις ακριβώς τι να περιμένεις και, σαν έξτρα βοήθεια, μπορείς να επιλέξεις ένα από τα αγαπημένα πιάτα διασήμων που το έχουν επισκεφτεί, όπως το Green Curry της Χριστίνας Πολίτη, το Sweet and Sour της Ελένης Μενεγάκη, το Red Curry της Μαρίας Μπεκατώρου ή την πάπια με την black bean sauce του Κωστή Μαραβέγια.
Ο Ρωμανός Λόκτεζ, ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, ξεκίνησε το ταξίδι του για την Ελλάδα από τη γενέτειρά του, Κριμαία, πριν 22 χρόνια και έκτοτε δημιούργησε ενδιαφέροντα πρότζεκτ, μέχρι που στις αρχές του 2015 αποφάσισε να παντρέψει την πατρίδα του, τη Μαύρη Θάλασσα, με τη Θάλασσα Ανταμάν που βρίσκεται δυτικά της Ταϊλάνδης. Ερωτευμένος με την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο, έχει ταξιδέψει σε πάρα πολλά μέρη, με αγαπημένο του προορισμό την Κούβα. Ο Ρωμανός είναι ένας καλός επιχειρηματίας, αλλά και εξαιρετικά φιλικός και ζεστός ως άνθρωπος, πράγμα που τον κάνει να ξεχωρίζει. Είναι ο άνθρωπος που θες να δεις και ξέρεις πως, με το που πας στο μαγαζί του, ο ίδιος και η εξαιρετική ομάδα του θα σε προσέξουν μέχρι τέλους.
Το γαστρονομικό ταξίδι οφείλει να ξεκινήσει από τα ορεκτικά του εστιατορίου, τα οποία μπορούν να σερβιριστούν και κατά μόνας αν δεν ψάχνεις για ολόκληρο γεύμα, συνοδεία κάποιου signature κοκτέιλ του μαγαζιού. Το πιάτο-ποικιλία κοστίζει 10 ευρώ ανά άτομο και σου υπόσχεται μια ολοκληρωμένη ποικιλία ορεκτικών για να συνοδεύσεις το ποτό σου. Ας πάμε όμως στα αγαπημένα μας, που σίγουρα θα λατρέψεις και εσύ! Spring rolls με γλυκιά τσίλι που, ενώ ακούγεται απλό, είναι ίσως το καλύτερο spring roll που θα έχεις φάει. Ψητό χειροποίητο φύλλο ρυζιού, με γέμιση από λαχανικά και φύτρες φασολιού, υπόσχεται να μη σε απογοητεύσει. Τα Won-Ton, ή αλλιώς πουγκάκια με καβούρι, γαρίδα και κρέμα τυριού, είναι σκέτη κόλαση, ενώ τα Chicken Sticks με τη σατάι σως είναι λαχταριστά μαριναρισμένα καλαμάκια σε μια σάλτσα από φιστίκια. Τέλος, το αγαπημένο πιάτο του σεφ Βασίλη Καλλίδη είναι τα Κεφτεδάκια της Ταιλανδέζας γιαγιάς, ένας συνδυασμός Ελλάδας και Ταϊλάνδης που δεν περνάει απαρατήρητος.
Σαλάτες για όλα τα γούστα, αν και προτείνουμε ανεπιφύλακτα την Avocado Delight, ένα αληθινό delight γεύσεων με γαρίδες, ντοματίνια, κόλιαντρο, λάιμ και κρεμμύδι. Αν έχεις αρχίσει ήδη να πεινάς, ετοιμάσου για τα κυρίως πιάτα, από τα οποία δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Signature πιάτο είναι το Pad Thai (και γενικά τα νουντλς), σταθερή αξία στην ασιατική κουζίνα, αλλά και από αυτό το πιάτο μπορείς να (συγ)κρίνεις τα εστιατόρια μεταξύ τους. Επιλογές όπως το Burma turmeric curry -μια πανδαισία γεύσεων που προτείνουμε ιδανικά με πάπια, το Fish Curry –απλό και πεντανόστιμο, και το Thai Satay με μοσχαρίσια φιλετίνια, επιβάλλεται να τις δοκιμάσεις σε κάποια από τις επισκέψεις σου, ενώ τέλος θα βρεις δεκάδες επιλογές από παραδοσιακά πιάτα που όμως είναι προσαρμοσμένα στα ελληνικά γούστα, για να μη σου λείψει τίποτα.
Για τα ποτά πρέπει να εμπιστευτείς το εξαιρετικό προσωπικό του μαγαζιού, που θα σε μυήσει στις ιδανικότερες για εσένα επιλογές. Φοβερές ποικιλίες κρασιού, μπύρας αλλά και κοκτέιλ. Θα μπορούσε να οριστεί και ως κοκτέιλ μπαρ με υψηλή γαστρονομία, μιας και ο συνδυασμός των δύο είναι που καθιστά το Andaman αξεπέραστο.
Οφείλεις να δοκιμάσεις το κοκτέιλ Andaman, έναν συνδυασμό από ρούμι, εξωτικά φρούτα, τζίντζερ και βασιλικό. Σαν να λέμε pornstar, αλλά καλύτερο. Μα είναι δυνατόν; Κι όμως! Ένα απόλυτα δροσιστικό κοκτέιλ με καυτερές νότες είναι το Wasabi, που, σε όσους αγαπούν τα καυτερά, είναι ήδη γνώριμο. Το κοκτέιλ, παραδόξως, δεν καίει καθόλου, παρά μόνο δροσίζει, λόγω των εσπεριδοειδών και του αγγουριού που είναι βασικά συστατικά του.
Όντας λάτρεις τις έθνικ κουζίνας, οι απαιτήσεις στα ταϊλανδέζικα εστιατόρια είναι πάντα αυξημένες. Το αποτέλεσμα όμως εδώ σε αποζημιώνει, σε προσκαλεί (και προκαλεί) να συνεχίσεις να πηγαίνεις και σου δημιουργεί μια ανάγκη να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου. Αυτό σημαίνει η λέξη Andaman για εμάς και το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται για την τελευταία φορά που θα βρεθούμε εδώ και θα τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας.
Andaman
Αλόπης 65, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 2112104939
Facebook | Instagram
*Ευχαριστούμε τον Ρωμανό Λόκτεζ για τη θερμή φιλοξενία και τον Κρις που μας ξενάγησε στον κατάλογο και μας φρόντισε, εξασφαλίζοντάς μας μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.