Ανακαλύπτοντας 4 από τα πιο εντυπωσιακά Γεωπάρκα της Ελλάδας
“Let Nature Speak To You” - Τα Γεωπάρκα, από την Κρήτη και τη Λέσβο μέχρι την Ήπειρο και την Πελοπόννησο, κόβουν την ανάσα σε κάθε ταξιδιώτη και συγκεντρώνουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.
Η επαφή με τη φύση ενεργοποιεί δυναμικά και εκστατικά όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις, κάτι που σίγουρα επιδιώκει να πετύχει και ο γεωτουρισμός μέσω των δραστηριοτήτων που προτείνει.
Ο Γεωτουρισμός αποτελεί μία μοναδική εναλλακτική μορφή τουρισμού και με κίνητρο την εμπειρία, τη γνώση και την απόλαυση της γεωποικιλότητας και της γεωκληρονομιάς δημιουργεί για τον ταξιδιώτη κάτι εξαιρετικά εντυπωσιακό με φόντο απλά το φυσικό τοπίο. Βασίζεται στο γεωλογικό και γεωμορφολογικό περιβάλλον και αφορά στην περιήγηση, σε περιοχές ιδιαίτερου γεωλογικού ενδιαφέροντος. Από τις θέσεις γεωλογικών μνημείων, όσον αφορά τα απολιθωμένα δάση, τα φαράγγια, τα σπήλαια, αλλά και κάθε μορφή γεώτοπου, έχεις τη δυνατότητα να χαράξεις τη διαδρομή σου ανάμεσα σε αυτούς τους “σιωπηλούς” μάρτυρες της διαρκούς εξέλιξης της φύσης.
Μέσω της συγκεκριμένης μορφής θεματικού τουρισμού ο επισκέπτης ταξιδεύει και αναζητά προορισμούς με ιδιαίτερη γεωλογική αισθητική και παράλληλα «ζωγραφίζει» στον χάρτη τη δική του γεωδιαδρομή, μέσω της οποίας ανακαλύπτει διαμάντια που κρύβει στους κόλπους της η Ελληνική Γη. Αναρίθμητα τοπία γεωλογικού ενδιαφέροντος, ενεργά ηφαίστεια, σπήλαια, θεματικά φαράγγια, μικρά ή μεγάλα γεωλογικά ρήγματα, σπάνια πετρώματα και ορυκτά που αποτελούν τους «σιωπηλούς» μάρτυρες της διαρκούς εξέλιξης της φύσης.
H Eλλάδα, άλλωστε, βρίσκεται σε μία εξαιρετικά πλεονεκτική θέση διατηρώντας κάποια από τα πιο γνωστά γεωπάρκα τα οποία χαρακτηρίζονται «παγκόσμια γεωπάρκα UNESCO». Αξίζει το ταξίδι και η βόλτα σου σε τρία από αυτά, καθώς πρόκειται για υπέροχα τοπία, με επιστημονική αξία αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα. Το φθινόπωρο και ο χειμώνας αποτελούν την ιδανική περίοδο για να οργανώσεις την επίσκεψή σου, καθώς και τη διαδρομή σου.
Η περιοχή του Ψηλορείτη, Κρήτη
Λόγω της πλούσιας γεωποικιλότητας, του πανέμορφου τοπίου και της αναμφισβήτητης ιστορίας και παράδοσής του, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη εντάχθηκε, από την ίδρυσή του κιόλας, στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και λίγο αργότερα στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, επιτυγχάνοντας έτσι την παγκόσμια αναγνώριση του τόπου αυτού. Τα μνημεία της γης και οι γεώτοποι του Ψηλορείτη είναι διάσπαρτα σε όλη την έκτασή του.
Περιλαμβάνουν μοναδικούς σχηματισμούς πετρωμάτων, θέσεις απολιθωμάτων, εντυπωσιακές μορφές του αναγλύφου, σπήλαια και άλλες καρστικές μορφές, πτυχώσεις και ρήγματα των πετρωμάτων, ιδιαίτερα σημαντικές για το φυσικό περιβάλλον εμφανίσεις νερού, στοιχεία αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με την πέτρα και το ανάγλυφο, που όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της Γης και του ανθρώπου στον Ψηλορείτη.
Το Γεωπάρκο της Λέσβου
Το Γεωπάρκο Λέσβου περιλαμβάνει ολόκληρη τη νήσο Λέσβο και αναγνωρίσθηκε από την UNESCO τον Σεπτέμβριο του 2012. Στο δυτικό τμήμα της Λέσβου δεσπόζει το Απολιθωμένο Δάσος, ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, το οποίο έχει ανακηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».
Τα απολιθωμένα φυτά περιλαμβάνουν κωνοφόρα, αγγειόσπερμα–ανθοφόρα φυτά και λίγα πτεριδόφυτα. Τα κωνοφόρα περιλαμβάνουν προγονικές μορφές της σεκόιας, του πέυκου, του κυπαρισιού, του τάξου και άλλων σπάνιων ειδών των οποίων δεν υπάρχουν σύγχρονοι απόγονοι. Πολλοί απολιθωμένοι κορμοί ανήκουν σε προγονικές μορφές του σύγχρονου είδους Σεκόια η αειθαλής, που φύεται στις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών.
Έχουν προσδιορισθεί επίσης πρωτοπευκίδες, που αποτελούν προγονική μορφή του σύγχρονου πεύκου, κυπαρισσίδες και το σπάνιο κωνοφόρο Κουνιχάμια η μειοκαινική. Τα αγγειόσπερμα–ανθοφόρα φυτά περιλαμβάνουν αντιπροσώπους των ειδών Λεύκη, Δάφνη, Κανελλόδενδρο, Πλάτανος, Δρύς, Οξιά, Φοίνικας, Σκλήθρο, Βάτος, Σφένδαμος και Καρυδιά. Επίσης, έχουν προσδιοριστεί πολλά είδη φοινικίδων.
Η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου–Αώου, Ήπειρος
Το Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου βρίσκεται στον Ν. Ιωαννίνων ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Τραπεζίτσας, του Σμόλικα, της Τύμφης και του Μιτσικελίου και ιδρύθηκε το 1973. Το πάρκο είναι αλλιώς γνωστό και με την ονομασία «Ο Δρυμός των μεγάλων κορυφών». Βόρειο όριο του Δρυμού είναι η χαράδρα του Αώου και το νότιο όριο το φαράγγι του Βίκου. Μέσα στον Δρυμό βρίσκονται 4 οικισμοί.
Είναι τα χωριά Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, το Μονοδέντρι και ο Βίκος, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο φαράγγι. Περιμετρικά στα όρια του Δρυμού βρίσκονται άλλα 6 χωριά του Ζαγορίου: η Αρίστη, ο Αγ. Μηνάς, η Βίτσα, το Καπέσοβο, το Βραδέτο και το Βρυσοχώρι. Επίσης η πόλη της Κόνιτσας και τα χωριά Καλλιθέα και Κλειδωνιά.
Το φαράγγι του Βίκου το οποίο δημιουργήθηκε από τις έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις, θεωρείται από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά ασβεστολιθικά φαράγγια της Ευρώπης. Έχει μήκος 12 χλμ., πλάτος που κυμαίνεται μεταξύ 200μ. και 1.5 χλμ. και μέγιστο βάθος 1200μ.
Το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού, Πελοπόννησος
Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού–Βουραϊκού εκτείνεται στους νομούς Αχαΐας και Κορινθίας και οριοθετείται από τους υδροκρίτες των ποταμών Βουραϊκού, Κράθι, Αροανίου και την παραλιακή ζώνη του Διακοπτού. Η οικολογική αξία της περιοχής όσον αφορά το χλωριδικό της πλούτο είναι τεράστια. Η γεωμορφολογία του εδάφους, η διαμόρφωση διαφορετικών οικοσυστημάτων, το υψομετρικό εύρος σε συνδυασμό με την εναλλαγή των εποχών έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση ποικίλων μικροθέσεων στις οποίες τα είδη έχουν προσαρμοστεί με εντυπωσιακή εξειδίκευση.
Αντίστοιχα αξιόλογη είναι και η πανίδα της περιοχής, περιλαμβάνοντας σημαντικό αριθμό εντόμων, αμφίβιων, ερπετών πουλιών και θηλαστικών. Τα είδη αυτά αποτελούν μέρος της παγκόσμιας βιολογικής κληρονομιάς και έχουμε ηθική υποχρέωση να τα διαφυλάξουμε.