Hey!

Καλωσόρισες στο followgeorge.gr

Θα βρεις εμπειρίες από τα ταξίδια μου, συμβουλές και γαστρονομικές προτάσεις. Ελπίζω να το απολαύσεις όσο εγώ!

Γιώργος Βιτωράτος

Αν αγαπάς το τυρί, τότε αγαπάς την Ολλανδία!

Αν αγαπάς το τυρί, τότε αγαπάς την Ολλανδία!

Η Ολλανδία παράγει 14 είδη τυριού, τα πιο γνωστά από τα οποία είναι το Goudsekaas και το Edammerkaas, ενώ συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς τυριού, αφού τα ολλανδικά τυριά διοχετεύονται σε 130 και πλέον χώρες, μεταξύ των οποίων φυσικά και η Ελλάδα.

Οι Ολλανδοί, σύμφωνα με έρευνα του 2008, καταναλώνουν 17,3 κιλά τυρί ανά άτομο το χρόνο (!), με βασικό προϊόν της κατανάλωσής τους να αποτελεί το κίτρινο ολλανδικό τυρί. Σε αντίθεση με άλλους λαούς της Βόρειας Ευρώπης που συνοδεύουν το τυρί τους με ένα ποτήρι κρασί, οι Ολλανδοί το προτιμούν κομμένο σε φέτες πάνω στο ψωμί τους, το πρωί ή το μεσημέρι.

gouda-cheese1.jpg

Η Χάουντα είναι παγκοσμίως γνωστή για το ομώνυμο τυρί που παράγει και, ναι, αυτή είναι η ορθή προφορά, όχι... γκούντα. Στην πόλη αυτή έζησε ο μεγάλος ανθρωπιστής Έρασμος -δεν είναι να απορείς, το καλό τυρί εμπνέει!

Η γκούντα είναι ένα ημίσκληρο, κίτρινο τυρί που παράγεται, συνηθέστερα, από παστεριωμένο ή μη παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Υπάρχουν, όμως, και ποικιλίες οι οποίες παράγονται και από πρόβειο ή κατσικίσιο. Υπάρχουν επτά τύποι Gouda, που κατηγοριοποιούνται βάσει της παλαίωσής τους, ξεκινώντας από το πολύ φρέσκο τυρί, λίγων μηνών και φτάνοντας μέχρι το παλαιό, 12 ετών. Το χρώμα, η γεύση γίνονται πιο έντονα με την ηλικία, ενώ το τυρί σκληραίνει. Καλύπτεται πάντα από κερί, κίτρινο ή μαύρο, ανάλογα με την ηλικία του.

edam.jpg

Ένα άλλο αγαπημένο ολλανδικό τυρί είναι το ένταμ. Η κόκκινη φλούδα του από κερί το κάνει το πιο άμεσα αναγνωρίσιμο. Παράγεται από αποβουτυρωμένο γάλα και έχει λαστιχωτή υφή και γλυκιά βουτυράτη γεύση, που γίνεται πιο έντονη όσο ωριμάζει.

Kanterkaas1.jpg

Γνωρίζεις το Kanterkaas; Ακόμα ένα θαυμάσιο κίτρινο δώρο από τους φίλους Ολλανδούς. Πρόκειται για ένα σκληρό τυρί, που παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Έχει πικάντικη και έντονη γεύση, αν και η γεύση του διαφοροποιείται ελαφρώς ανάλογα με την ωρίμανση. Το χρώμα του είναι κίτρινο, ενώ το γαρίφαλο και το κύμινο είναι διασκορπισμένα ομοιόμορφα σε όλο το σώμα του τυριού.

Στο Amsterdam, μπορείς να επισκεφθείς το Cheese Museum, που είναι, βασικά, ένα μικρό τυροκομείο με ελεύθερη είσοδο και δυνατότητα δωρεάν δοκιμών και, φυσικά αγορών. Εκεί, μεταξύ άλλων, θα βρεις την αγαπημένη σου γκούντα όπως δεν την έχεις ξαναδεί! Με πέστο, τσίλι, λεβάντα, μέλι και μυρωδικά, θα σε κάνει να τη γευτείς με τα μάτια κλειστά, όπως... στις διαφημίσεις τυριού στην τηλεόραση.

cheese-museum-345635.jpg
Ο Ελισσαίος Κυρίλλου αποφάσισε να ζήσει για πάντα στο Τορόντο και σε ξεναγεί στην πόλη

Ο Ελισσαίος Κυρίλλου αποφάσισε να ζήσει για πάντα στο Τορόντο και σε ξεναγεί στην πόλη

Πολυτελείς παραλίες σε όλο τον κόσμο για να τις προσθέσεις στη λίστα σου

Πολυτελείς παραλίες σε όλο τον κόσμο για να τις προσθέσεις στη λίστα σου