Hey!

Καλωσόρισες στο followgeorge.gr

Θα βρεις εμπειρίες από τα ταξίδια μου, συμβουλές και γαστρονομικές προτάσεις. Ελπίζω να το απολαύσεις όσο εγώ!

Γιώργος Βιτωράτος

5+1 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την αιγυπτιακή αρχιτεκτονική

5+1 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την αιγυπτιακή αρχιτεκτονική

Η Αίγυπτος έχει φιλοξενήσει διαφορετικούς πολιτισμούς, όλοι τους όμως έχουν επηρεαστεί από τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό. Η αιγυπτιακή αρχιτεκτονική, ένα μυστήριο που αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα, αποτελούσε πάντα σημαντική πηγή έμπνευσης όχι μόνο για αρχιτέκτονες, αλλά και ερευνητές, επιστήμονες και καλλιτέχνες. Συνέχισε την ανάγνωση για να ανακαλύψεις μερικά από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που δεν ήξερες για αυτή.

Οι πυραμίδες είναι τάφοι χωρίς μούμιες

Οι πυραμίδες είχαν μεγάλη αξία για τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό. Όχι μόνο για αυτούς, αλλά η Μεγάλη Πυραμίδα ήταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου εξαιτίας της τεράστιας κλίμακας και της δομής τους που κάνει όλο τον κόσμο να αναρωτιέται πώς χειρίστηκαν μια τέτοια δομή με περιορισμένα εργαλεία. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ένας ευρέως γνωστός συμβολισμός της αιγυπτιακής αρχιτεκτονικής, αλλά αντιπροσωπεύουν θρησκευτικές και πολιτικές αξίες. Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τον Φαραώ και τη σύζυγό του. Γι’ αυτό και ήταν περίπλοκες στο εσωτερικό τους με λεπτές εισόδους για να μπερδεύουν και να διώχνουν του επιδρομείς τάφων. Ωστόσο, πολλές μούμιες εξακολουθούν να αγνοούνται.

Οι πυραμίδες συνήθως λαμπύριζαν

unsplash-image-iL5hoimuj54.jpg

Αρχικά ήταν βαμμένες και καλυμμένες με λευκή πέτρα που προκαλούσε μεγάλη αντανάκλαση. Αυτό δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς οι Αιγύπτιοι ήταν ευρέως γνωστοί για ........του ηλίου. Έτσι, το σχήμα της πυραμίδας ήταν ενα σύμβολο των ακτινών του ήλιου που έφταναν στη Γη και ήταν αναγνωρίσιμο από μεγάλη απόσταση.

Οι πυραμίδες χτιστηκαν είτε από εξωγήινους είτε από γίγαντες

 Πρόκειται για ένα μυστήριο που παραμένει άλυτο μέχρι σήμερα με όλη τη διαθέσιμη σε μας τεχνολογία και πληροφορική. Αρχικά, η Μεγάλη Πυραμίδα ζυγίζει 5.750.000 τόνους. Επίσης, οι πέτρες υποδεικνύουν μεγάλη ακρίβεια που μπορεί να κοπεί μόνο με μηχανές κοπής με λέιζερ. Ωστόσο, χρειάστηκαν είκοσι πέντε χρόνια για να την ολοκληρώσουν. Επομένως, είναι περισσότερο λογικό για κάποιους ερευνητές να πιστέψουν ότι χτίστηκαν είτε από εξωγήινους είτε από γίγαντες που μπορούσαν να χειριστούν μια τόσο γιγαντιαία δομή.

Η αιγυπτιακή αρχιτεκτονική ήταν βιώσιμη

unsplash-image-CZa6GP0YuGw.jpg

Οι Αιγύπτιοι σέβονταν πολύ τη φύση, πράγμα που ανακλώνταν στην αρχιτεκτονική και τις πεποιθήσεις τους. Για παράδειγμα, τα κιονόκρανα των στηλών ήταν σύμβολα και σχήματα που εύρισκε κανείς στη φύση. Φτιάχνονταν από πέτρες και είχαν τη μορφή δεμένων καλαμιών, όπως πάπυρος, λωτός, φοίνικας κλπ, σκαλισμένα μέσα τους. Χρησιμοποιούσαν επιπλέον χωμάτινα τούβλα που ξέραιναν στον ήλιο και πέτρες ως οικοδομικά υλικά που είναι επίσης οικολογικά. Ακόμη, οι Αιγύπτιοι ήταν ο πρώτος πολιτισμός που ανέπτυξε τη γεωργία σε μεγάλη κλίμακα κατά μήκος του Νείλου και γύρω από την πεδιάδα του. Ηύξαναν τις καλλιέργειές τους και εφηύραν μηχανήματα για να προφυλάσσουν τους ίδιους και τις ιδιοκτησίες τους από τις πλημμύρες.

Η θρησκεία διαμόρφωσε την ταυτότητα της αιγυπτιακής αρχιτεκτονικής

Ο ναός της Χατσεψούτ, αρχαίες Θήβες

Ο ναός της Χατσεψούτ, αρχαίες Θήβες

Οι Αιγύπτιοι ήταν από τους πιο θρησκευόμενους πολιτισμούς στην ιστορία. Οι ναοί ήταν το επίσημο μέρος λατρείας. Ήταν οικίες των θεών και γι' αυτό οι άνθρωποι διέθεταν σημαντικούς πόρους για την κατασκευή και τη συντήρησή τους. Συνεπώς, όλα αυτά επηρέασαν το τελικό σχέδιο. Το σχέδιο χαρακτηρίζεται από τάξη, μνημειακότητα, συμμετρία και γεωμετρικά σχήματα οργανικών μοτίβων. Οι ναοί ήταν σύμβολο σταθερότητας με έναν κεντρικό άξωνα από την είσοδο απευθείας προς το ιερό. Η οροφή έχει ένα συγκριτικά μεγάλο ύψος και χαμηλώνει καθώς πηγαίνεις πιο βαθιά προς το ιερό, δημιουργώντας μια αίσθηση ασφάλειας και συνοχής.

Η αιγυπτιακή αρχιτεκτονική είναι σε μεγάλο βαθμό συνυφασμένη με την Αστρονομία

unsplash-image-TG1OTMcn5Qk.jpg

Οι Αιγύπτιοι αποσκοπούσαν στη δημιουργία κατασκευών με νόημα. Έτσι, πίστευαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό ήταν να ευθυγραμμιστούν τα κτήριά τους με τα σημαντικά αστέρια που ανακάλυψαν εκείνη την εποχή. Για παράδειγμα, οι αεραγωγοί στον θάλαμο του βασιλιά ήταν τοποθετημένοι ώστε να ευθυγραμμίζονται με τον Θουμπάν. Είναι πλέον γνωστός ως ο Πολικός Αστέρας. Επιπλέον, οι ναοί συνδέονταν αστρονομικά με σημαντικά γεγονότα όπως τα Ηλιοστάσια και οι Ισημερίες.

Τα ταξίδια του Παύλου Χάππιλου είναι όσο νόστιμα και τα φαγητά του #challenge_valitsa

Τα ταξίδια του Παύλου Χάππιλου είναι όσο νόστιμα και τα φαγητά του #challenge_valitsa

Η Τσεχία της Έφης Ζερβού: Μέσα από μια ανανεωμένη, ευρωπαϊκή οπτική

Η Τσεχία της Έφης Ζερβού: Μέσα από μια ανανεωμένη, ευρωπαϊκή οπτική