10 + 1 διατροφικά παράξενα από όλον τον κόσμο
Τα ήθη και τα έθιμα των λαών του κόσμου σαφώς διαφέρουν. Το ίδιο ισχύει και με τις διατροφικές συνήθειες και δε σου μιλώ μόνο για το περιεχόμενο των πιάτων μας, αλλά και για το savoir vivre στο τραπέζι!
Διάβασε και θα καταλάβεις, αν έχεις, όμως ευαίσθητο στομάχι, καλύτερα να σταματήσεις κάπου εδώ.
Οι αριστερόχειρες θα αντιμετωπίσουν θέμα, αν ταξιδέψουν προς Ινδία, Μέση Ανατολή και σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής. Εκεί, όποιος χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι για να φάει θεωρείται από τους περισσότερους ακάθαρτος.
Ως καλεσμένος στην Ιαπωνία θα πρέπει να δείξεις την ικανοποίησή σου από τη φιλοξενία του οικοδεσπότη ρουφώντας τη σούπα σου και ξεχνώντας τις συμβουλές της μητέρας σου για καλούς τρόπους στο τραπέζι! Όσο δυνατότερα τόσο το καλύτερο...
Μην αρνηθείς ποτέ βότκα στη Ρωσία, ακόμα και αν το ρολόι σου δείχνει 9 το πρωί! Βλέπεις, το κέρασμα θεωρείται για τους Ρώσους ένδειξη φιλίας και εμπιστοσύνης.
Στην Κίνα, οι λεκέδες θεωρούνται ένδειξη της ικανοποίησής σου, αλλά και ένα κομπλιμέντο για τον ίδιο τον σεφ. Με τη δημιουργία ενός μικρού χάους στο τραπέζι και αφήνοντας μερικά υπολείμματα φαγητών, ο φιλοξενούμενος δείχει πως το ευχαριστήθηκε. Οπότε, δώσ’ του να καταλάβει!
Στην Αίγυπτο και την Πορτογαλία, αποτελεί σχεδόν προσβολή να προσθέσεις αλάτι στο φαγητό σου. Αν χρειάζεται οπωσδήποτε να το κάνεις, κάνε το έστω διακριτικά.
Αν σε καλέσουν ποτέ Εσκιμώοι να φας σπίτι τους, να ξέρεις πως θα ενθουσιαστούν εάν ρευτείς μετά το δείπνο. Γι’ αυτούς είναι κάτι σαν... ευχαριστώ, οπότε εσύ πρέπει να είσαι ευγενικός, έτσι δεν είναι;
Στην Αιθιοπία τα πολλά πιάτα θεωρούνται σπατάλη. Οπότε, μην εκπλαγείς αν δεις ποσότητες διαφόρων φαγητών σε ένα και μόνο πιάτο. Από το κοινό σερβίτσιο, ξεκίνα να τρως ανενόχλητα με τα χεράκια σου τα δυο και απόλαυσε με την καρδιά σου τις δυνατές γεύσεις.
Στην Καμπότζη οι τηγανιτές ταραντούλες είναι ένα συνηθισμένο έδεσμα για τους ντόπιους και μια νέα εμπειρία για τους τολμηρούς επισκέπτες. Μάλιστα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να τις δουν ζωντανές και να “παίξουν” μαζί τους πριν αυτές γίνουν το γεύμα τους...
Οι Ινδοί θεωρούν ότι τα ούρα της αγελάδας είναι θεραπευτικά και πάρα πολύ θρεπτικά και τα καταναλώνουν συχνά. Στην Ινδία, μάλιστα, πωλούνται στα μαγαζιά μαζί με το γάλα και το γιαούρτι, ενώ μια μεγάλη ινδική εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να ανταγωνιστεί ισχυρές εταιρείες αναψυκτικών προωθώντας τα ούρα αγελάδας παγκοσμίως ως ένα θρεπτικό και πολύ γευστικό ρόφημα. No comment!
Στον Καναδά, ιδίως το Πάσχα, η απάντηση είναι φώκια! Η πίτα από πόδια φώκιας είναι μια παραδοσιακή συνταγή και, φυσικά, οι Καναδοί την τρώνε όλες τις εποχές.
Αγαπημένο φαγητό στο Μεξικό είναι οι ακρίδες, καθώς θεωρούνται πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και καλή πηγή πρωτεϊνών. Τις συνοδεύουν με τορτίγιες, τσίλι, σκόρδο και χυμό λάιμ. Δείχνουν βέβαια μεγάλη προσοχή στο μαγείρεμα, καθώς αν δεν ψηθούν καλά μπορεί να είναι επικίνδυνες στην κατανάλωσή τους.