Μάθε μια ξένη γλώσσα από το σπίτι σου με πέντε τρόπους
Είναι τάση των τελευταίων χρόνων, είναι θαυμάσια ιδέα, είναι κάτι που θα σου χρησιμεύσει σίγουρα, ειδικά αν αγαπάς να ανακαλύπτεις διαφορετικές κουλτούρες και να ταξιδεύεις. Με τα αγγλικά να φιγουράρουν πρώτα στη λίστα επιλογών από γλώσσες που καθένας μπορεί εύκολα και με λίγη οργάνωση να μάθει να μιλά από το σπίτι, οι εφαρμογές και οι διαθέσιμοι τρόποι είναι δεκάδες.
Μια καλή ιδέα είναι να μάθεις ισπανικά -ειδικά αν μιλάς αγγλικά ή και γαλλικά, θα σου φανεί πολύ εύκολη ως γλώσσα, ενώ η προφορά της είναι πολύ κοντά σε αυτή την ελληνικών. Πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων είναι, ακόμα, τα ρώσικα, τα κινέζικα και, φυσικά, τα ιταλικά, ενώ τα τούρκικα έχουν γίνει νέο trend, μαζί με τα ιαπωνικά.
Σου παρουσιάζω πέντε δημοφιλέστατα applications που μπορείς να εγκαταστήσεις άμεσα και εύκολα, ώστε από αύριο κιόλας να ξεκινήσεις να μαθαίνεις!
Το Duolingo θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο «βασιλιάς» των εφαρμογών στην εκμάθηση ξένων γλωσσών από εφαρμογή. Είναι δωρεάν, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα μαθημάτων, και παρέχει επιπλέον βοήθεια μέσα από ένα timeline -έτσι, καταλαβαίνεις την πρόοδο που έχεις κάνει και μπορείς να δώσεις έμφαση σε συγκεκριμένες κατηγορίες (λεξιλόγιο, γραμματική κ.λπ.) όπου μπορεί να έχεις αδυναμία.
2. Και το ευφυέστατο Drops διατίθεται δωρεάν. Η δομή του έχει έναν αρκετά διασκεδαστικό χαρακτήρα και μέσα από πεντάλεπτα(!) μαθήματα έχεις την ευκαιρία να μάθεις μέχρι και 36 ξένες γλώσσες! Στα μαθήματα του Drops καλείσαι να συνδυάσεις μια λέξη ή φράση, που εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού σου, με μια εικόνα. Αυτή η μέθοδος, μάλιστα, είναι αρκετά βοηθητική, γιατί έτσι καταφέρνεις να συνδυάζεις τη γλώσσα με εικόνες, πράγμα που σταδιακά χτίζει τις βάσεις για την καλύτερη κατανόησή της.
3. Το Rosetta Stone ήταν για πολλά χρόνια το κυρίαρχο app στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Σε αυτό μπορείς να μάθεις δωρεάν αρκετές γλώσσες, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να εξασκηθείς μέσα από συγκεκριμένες θεματικές, με αγαπημένη μου, φυσικά, τη θεματική Travel. Μπορείς να την εξασκείς για 30 λεπτά την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα και συνολικά για έξι εβδομάδες. Τις τελευταίες μέρες, λόγω κορωνοϊού, το Rosetta Stone διέθεσε δωρεάν την premium υπηρεσία του για τους τρεις πρώτους μήνες!
4. Στο προσωπικό μου αγαπημένο Beelinguapp, μια ιστορία «σπάει» σε δύο γλώσσες: τη μητρική σου και αυτή που στοχεύεις να μάθεις. Εσύ, φυσικά, θέτεις σε προτεραιότητα τη δεύτερη, ανατρέχοντας παράλληλα σε λέξεις και φράσεις στη μητρική σου για να καταλάβεις ακριβώς τι σημαίνουν. Εκτός αυτού, ανήκει στην κατηγορία των apps που μπορείς ακόμη και να ακούσεις την προφορά αυτών των λέξεων για καλύτερη εξάσκηση, ενώ διαθέτει και ένα αριστοτεχνικό γλωσσάριο που σε βοηθάει να βρίσκεις όποτε θες αυτό που ψάχνεις.
5. Η πέμπτη εφαρμογή που θα σου προτείνω θα σε ενδιαφέρει πολύ, αν αγαπάς κάποια ασιατική γλώσσα. Το LingoDeer ξεκινά με κάποια απλά πράγματα γύρω από τη γραμματική της εκάστοτε γλώσσας και σταδιακά εμβαθύνει σε περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά το λεξιλόγιο. Είναι και αυτή μία από τις εφαρμογές που αυτές τις μέρες προσέφεραν την premium υπηρεσία για 30 μέρες μόνο με ένα δολάριο, χρησιμοποιώντας τον κωδικό «REMOTE».
Όρεξη να ’χεις και οι επιλογές δεκάδες! Καλή αρχή, λοιπόν.