FollowGeorge.gr

View Original

Τα 8 καλύτερα ιαματικά λουτρά της Ελλάδας θεραπεύουν ψυχή και σώμα

“To Love Yourself…” Aνακάλυψε τα ιαματικά λουτρά σε κάθε προορισμό ο οποίος σχεδιάζει για σένα την πιο συναρπαστική και θεραπευτική εμπειρία.

 Η φροντίδα και η αγάπη στην υγεία και στο σώμα μας έχει μεγάλη ανταπόκριση στην ψυχή και στο πνεύμα. Για αυτό και ο Τουρισμός Υγείας μπορεί να εξελιχθεί σε κινητήριο δύναμη παγκοσμίως και σε μορφή που μπορεί να αποκτήσει μεγάλο κοινό και τις τέσσερις εποχές.

Ο Τουρισμός Υγείας είναι μία θεματική μορφή τουρισμού που προσφέρει τουριστικές υπηρεσίες οι οποίες συνδυάζουν μοναδικά και δημιουργικά τις διακοπές με τη θεραπεία ή την ευεξία. H συγκεκριμένη μορφή περιλαμβάνει τρεις επιμέρους κατηγορίες, όπως τον Ιατρικό Τουρισμό, τον Ιαματικό–Θερμαλιστικό Τουρισμό και τον Τουρισμό Ευεξίας.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που διαθέτουν «πλούσιες» ιαματικές πηγές, με τα νερά της να έχουν μία ποικίλη φυσικοχημική σύσταση. Το επίσης ενδιαφέρον είναι ότι το ελληνικό ιαματικό νερό αναβλύζει περίπου από 752 γεωγραφικά σημεία σε όλη τη χώρα.

Ο ιαματικός τουρισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή σχετίζεται με το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία, και αναπτύσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σήμερα ο ρόλος των ιαματικών νερών επαναπροσδιορίζεται, εκτός από την ιατρική, και στην κοσμητολογία για την παρασκευή καλλυντικών και δερματολογικών προϊόντων, για την ενυδάτωση του δέρματος, την αντιμετώπιση της λιπαρότητας και της ακμής, της ατοπικής δερματίτιδας, των εκζεμάτων, της ψωρίασης, των εγκαυμάτων.

Οι Πηγές Πόζαρ στο Λουτράκι Αριδαίας

Ένας από τους πιο δημοφιλείς ιαματικούς “σταθμούς” βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Καϊμάκτσαλαν, με τα ιαματικά νερά να αναβλύζουν χιλιάδες χρόνια στη θερμοκρασία των 37°C.

Aνάμεσα σε ένα πυκνό δάσος, η εμπειρία σου εκτοξεύεται δίπλα σε ένα εντυπωσιακό τοπίο. Oι φυσικοί καταρράκτες κατά μήκος του ποταμού, με ιαματικό νερό, δημιουργούν μικρές φυσικές πισίνες. Μπορείς κάτω από πλατάνια και με απόλυτη ηρεμία να απολαύσεις τα πιο ιαματικά νερά με τις ευεργετικές ιδιότητες και τον θεραπευτικό χαρακτήρα.

Η διαχρονική Λουτρόπολη της Αιδηψού στην Εύβοια

Η πιο δημοφιλής λουτρόπολη της χώρας, στην είσοδο του κόλπου, στη νοτιοδυτική πλευρά της Βόρειας Εύβοιας, αποτελεί τον πιο ιστορικό σταθμό και προορισμό υδροθεραπείας.

Τα Λουτρά της Αιδηψού άρχισαν να αναπτύσσονται μετά τον 5ο αιώνα π.Χ., όταν έγιναν γνωστά τα οφέλη των θερμών λουτρών. Ιδιαίτερα τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ήταν φημισμένα ως προς τη διαμονή των επισκεπτών, τη διατροφή, αλλά και τη διασκέδαση

Οι ιαματικές πηγές που αναβλύζουν μέσα στη θάλασσα είναι ένα μοναδικό φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα. Οι ιαματικές ιδιότητες αυτών των πηγών συμβάλλουν στην ίαση παθήσεων των αρθρώσεων. Με τη λουτροθεραπεία αντιμετωπίζονται θεραπευτικά και αρκετές γυναικολογικές και δερματολογικές παθήσεις. Στην περιοχή υπάρχουν περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές.

Τα Λουτρά Μεθάνων στη χερσόνησο της Τροιζηνίας

Τα Λουτρά των Μεθάνων βρίσκονται στους πρόποδες ενός ηφαιστειογενούς όρους αποτελώντας ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή Λουτρά της χώρας.

Σύμφωνα με τον Παυσανία, οι ιαματικές πηγές στην περιοχή εμφανίστηκαν ξαφνικά, στα μέσα του 3ου αι. π.Χ. Το 1912 κατασκευάστηκε το πρώτο υδροθεραπευτήριο και το 1917 το μεγάλο υδροθεραπευτήριο που βλέπουμε και σήμερα.

Το Καρπενήσι και τα Λουτρά Σμοκόβου

Η λουτρόπολη Σμοκόβου βρίσκεται, ανεβαίνοντας από Κέδρο προς Ρεντίνα-Καρπενήσι, στα 12 χλμ., σε υψόμετρο 450 μέτρων και 35 χλμ. νοτιοδυτικά της Καρδίτσας, σε μια κατάφυτη ρεματιά και είναι πραγματικά εμπειρία ζωής μια επίσκεψη εκεί.

Νερά από τέσσερις πηγές, γνωστές από την εποχή που το επισκεπτόταν ο Αλή πασάς, φτάνουν στο υδροθεραπευτήριο του Σμοκόβου. Εσύ κολυμπάς σε μια μεγάλη πισίνα με μέση θερμοκρασία στους 36°C, η οποία περιβάλλεται από τζαμαρίες για να χαζεύεις το ελατοδάσος. Συνεχίζεις με σάουνα, χαμάμ, γυμναστήριο και χαλαρωτικό μασάζ σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με ένα βίωμα που έχει καταγωγή από τη Ρώμη και συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας.

Τα Καμμένα Βούρλα αναβλύζουν ιαματικό νερό

Στην περιοχή αναβλύζει ιαματικό νερό σε διάφορες πηγές, με παραλλαγές στη χημική του σύσταση. Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από 30-42°C. Οι παθήσεις για τις οποίες ενδείκνυται η υδροθεραπεία στα Καμμένα Βούρλα είναι οι χρόνιοι ρευματισμοί, οι αρθρίτιδες, τα γυναικολογικά και δερματολογικά προβλήματα.

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, οι Πηγές του Λουτρακίου στην Κόρινθο

Το κοσμοπολίτικο Λουτράκι στην πλευρά του Κορινθιακού κόλπου, στους πρόποδες των Γερανείων, φημίζεται εκτός των άλλων και για τα Ιαματικά Λουτρά που διαθέτει. Η φήμη του έφτασε στα πέρατα του κόσμου χάρη στα φυσικά δώρα που του έδωσε απλόχερα η μητέρα φύση. Τόσο το ιαματικό όσο και το επιτραπέζιο νερό είναι απαράμιλλης ποιότητας και συνυπάρχουν στον ίδιο τόπο εδώ και χιλιάδες χρόνια.

H κατασκευή της Ιαματικής Πηγής Λουτρακίου πραγματοποιήθηκε το 1921 και ολοκληρώθηκε με τη σημερινή της μορφή το 1934. Το επιβλητικό κυκλικό κτήριο της Πηγής, με την απλή και λιτή δομή του, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη (1887-1968).

Το εσωτερικό του κτηρίου της Πηγής κοσμείται με εντυπωσιακές ψηφιδωτές παραστάσεις, που φιλοτέχνησε ο Στέφανος Ξενόπουλος (1872/1873-1952), σε συνεργασία με τους μαθητές του. Τα ψηφιδωτά δημιουργήθηκαν το 1935-1936. Τα θέματα των παραστάσεων αντλούνται από την Αρχαία Ελληνική μυθολογία. Συγκεκριμένα, στις ψηφιδωτές παραστάσεις απεικονίζονται δύο Νηρηίδες (στην είσοδο και στην έξοδο), ο Χορός των Δρυάδων καθώς και η προσωποποίηση του θεού Ήλιου και της Νύχτας (στη θόλο).

Η Ζαχάρω “υπερήφανη” για τα Λουτρά Καϊάφα

Οι επισκέπτες του Καϊάφα απολαμβάνουν τις υδροθεραπείες τους σε ένα πανέμορφο τοπίο με πεύκα και ευκαλύπτους και πραγματοποιούν διακοπές ηρεμίας και χαλάρωσης μακριά από το άγχος της πόλης.

Οι ιαματικές πηγές της Κυλλήνης θεραπεύουν ψυχή και σώμα

Η Κυλλήνη είναι χωριό και λιμάνι της Ηλείας. Τα ιαματικά λουτρά της Κυλλήνης απέχουν 9 χιλιόμετρα από την κωμόπολη και βρίσκονται μέσα σε φυσικό δάσος.

Οι πηγές είναι γνωστές από την αρχαιότητα, ωστόσο για πολλούς σήμερα παραμένουν άγνωστες και δεν τις έχουν επισκεφθεί. Εκεί κατά την αρχαιότητα υπήρχαν Ιερά του Ασκληπιού, της Αφροδίτης αλλά και άλλων θεοτήτων. Επίσης εκεί υπήρχε υδροθεραπευτήριο κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Οι άγνωστες σε πολλούς πηγές και το θεραπευτικό δάσος, όπως αποκαλείται, βρίσκεται μεταξύ δύο σειρών από λόφους, οι οποίες σχηματίζουν κοιλάδα ανοιγμένη προς τη θάλασσα σε απόσταση 330 μέτρων. Το δάσος χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση που έχει αιωνόβια δέντρα, κυρίως ευκαλύπτους. Μπορεί να φανταστεί κανείς εικόνες από την αρχαιότητα, όπου θα αποτυπώνονται επισκέψεις στα λουτρά για ιαματικούς σκοπούς. Δεν είναι τυχαίο ότι το αποκαλούν το μυστηριακό σπα της αρχαιότητας.