FollowGeorge.gr

View Original

Συνταγή Βιεννέζικου Καφέ: για όσους προτιμούν καφέ αντί σοκολάτας βιενουά

Όταν ακούς τη λέξη «καφές», η πρώτη σου σκέψη είναι η Ιταλία. Λογικό, μιας και η πρωτιά δεν κλέβεται εύκολα, όσο καλούς καφέδες και να πιείς σε άλλες χώρες. Τι συμβαίνει, όμως, αν ο συγκεκριμένος καφές για τον οποίο θα μιλήσουμε σήμερα αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO;

Καλά άκουσες, ο βιεννέζικος καφές ανήκει στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Αυστρίας.

Τα ιστορικά καφενεία της Βιέννης, από τα πιο όμορφα καφέ στον κόσμο, προσφέρουν μαζί με τον καφέ σου και διάφορα ορεκτικά ή ακόμα και γλυκά. Δεν είναι λίγα και τα κλασικά καφέ που συνοδεύουν τον καφέ τις απογευματινές ώρες με ζωντανή μουσική, συνήθως μελωδίες στο πιάνο. Ένα από τα διασημότερα καφέ είναι το Café Central, που άνοιξε το 1860 και στα τέλη του 19ου αιώνα αποτέλεσε σημαντικό σημείο για τα δρώμενα της διανοητική σκηνής της πόλης. Δοκίμασε επίσης το Café Prückel, το Aida Café και το Café Diglas.

See this content in the original post

Το πόσο σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει τα βιεννέζικα καφέ στην κουλτούρα και στην παράδοση της πόλης μπορεί να φανεί και από το γεγονός ότι, στα τέλη του 19ου αιώνα, οι κορυφαίοι συγγραφείς της εποχής συναντιόντουσαν σε αυτά, όπου και θα τους πετύχαινες, μάλιστα, να γράφουν. Η λογοτεχνία που έχει γραφτεί σε καφέ έχει πάρει το ψευδώνυμο “λογοτεχνία της καφετέριας” και οι συγγραφείς ονομάζονται “ποιητές της καφετέριας”.

Η συνταγή αυτή θα σου θυμίσει τη σοκολάτα «βιενουά», που είχε πρωταγωνιστήσει σε όλα τα ελληνικά καφέ τη δεκαετία του ‘90 και ακόμα παραμένει σε πολλούς καταλόγους ως η αγαπημένη ζεστή σοκολάτα με σαντιγί και ένα μπισκότο βουτύρου από πάνω.

Υλικά

  • Ένα διπλό espresso (περίπου 60 ml)

  • 40 ml κρύα κρέμα γάλακτος

  • Άγλυκο κακάο

  • Ένα βιεννέζικο μπισκότο βουτύρου

Διαδικασία 

  • Ετοιμάζουμε δύο espresso και τους σερβίρουμε σε ένα φλυτζάνι του καπουτσίνο

  • Χτυπάμε πολύ καλά την κρέμα γάλακτος με ένα φουέ σε ένα μικρό μπολ, ώστε να γίνει σαντιγί

  • Τοποθετούμε τη σαντιγί πάνω από τον διπλό espresso

  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κακάο και συνοδεύοντας με ένα μπισκοτάκι βουτύρου που μπορεί να μπει και από πάνω

Φτιάξε έναν βιεννέζικο καφέ, πιάσε ένα βιβλίο και απόλαυσε την άνεση του καναπέ σου αυτό το Σαββατοκύριακο!