Street-food edition: 6 λιχουδιές της αιγυπτιακής κουζίνας
Δεν γίνεται να πας στο Κάιρο και να μη δοκιμάσεις street food, έστω μία φορά. Οι ντόπιοι το τρώνε καθημερινά, οπότε είναι εγγυημένο ότι θα απολαύσεις μία αυθεντική γεύση της πόλης, με υψηλής ποιότητας συστατικά. Είναι εξαιρετικό και για όσους ταξιδεύουν με χαμηλό προϋπολογισμό, ενώ πολλά από τα πιάτα συνιστούν vegeterian επιλογές. Παρακάτω θα βρεις μερικές από τις αιγυπτιακές λιχουδιές του είδους, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις.
Φουλ μεντάμες
Αν ένα γεύμα μπορεί να θεωρηθεί ως το εθνικό πιάτο της Αιγύπτου, αυτό θα είναι το φουλ μεντάμες. Φτιάχνεται από ψημένη φάβα, που συνδυάζεται με ποικίλες αιγυπτιακές γεύσεις και πίτα. Αν θέλεις, μπορούν να σου προσθέσουν ένα αυγό για πιο πλούσια γεύση. Οι ντόπιοι το τρώνε τυπικά για πρωινό, καθώς πρόκειται για ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πιάτο που μπορεί να σε χορτάσει για το υπόλοιπο της μέρας. Παραδοσιακά, το τρώνε με ταμέγια, ένα αιγυπτιακό φαλάφελ που φτιάχνεται από φάβα -και μπορείς να τα βρεις σε όλους σχεδόν τους πλανώδιους πωλητές στην πόλη. Τι λες για μια δοκιμή; Το Felfela, στην οδό Sharia Hoda Shaarawi, το κάνει πεντανόστιμο.
Κόσαρι
Το κόσαρι είναι ένα αιγυπτιακό πιάτο που φτιάχνεται από ένα μείγμα ρυζιού με μακαρόνια ή ζυμαρικά, φακές και ρεβίθια, καλυμμένο με μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Σε κάποια μέρη προσθέτουν και ξύδι για πιο έντονη γεύση. Μερικές φορές θεωρείται το γεύμα του φτωχού, καθώς είναι πολύ χορταστικό και φθηνό. Μπορείς να το βρεις σε πολλά γνωστά μαγαζιά για κοσάρι, το Sayed Hanafi στο κέντρο του Καΐρου πάντως σερβίρει ένα από τα νοστιμότερα κόσαρι της πόλης.
Ταμέγια
Πρόκειται για ένα αιγυπτιακό φαλάφελ που φτιάχνεται από φάβα αντί για ρεβύθια και ένα συνηθισμένο πρωινό στην Αίγυπτο. Σερβίρεται ωστόσο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Το πιάτο, που είναι αρκετά χορταστικό, θεωρείται ότι έχει εφευρεθεί από τους Κόπτες, ως μια εναλλακτική γαστρονομική επιλογή όσο διαρκεί το Ραμαζάνι. Στις μέρες μας, το απολαμβάνουν σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Κόφτα κεμπάπ
Πρόκειται για τη street-food εκδοχή των αιγυπτιακών κόφτα, που είναι κεφτεδάκια από αρνί ή κατσίκι. Τα κόφτα κεμπάπ -μείγμα κιμά από αρνί ή κατσίκι με κρεμμύδι και μπαχαρικά- τοποθετούνται σε μεταλλικά σουβλάκια και ψήνονται στο γκριλ. Αποτελούν έτσι εξαιρετική επιλογή street-food, καθώς μπορείς να πάρεις και να φας τα σουβλάκια απευθείας.
Fiteer
Τα fiteer, αποκαλούμενα μερικές φορές και αιγυπτιακά πανκέικ, φτιάχνονται από πολλές στρώσεις λεπτής ζύμης. Μπορεί να είναι γλυκά ή αλμυρά και σερβίρονται συνήθως σε ένα κομμάτι. Δοκίμασε το fiteer στο Tawfiqiyya Souq -την αγορά φρούτων και λαχανικών στο κέντρο της πόλης, που είναι συνήθως ανοικτή από τις πρωινές ώρες ως τα μεσάνυχτα.
Hawawshi
Το hawawshi είναι ένα αιγυπτιακό πιάτο που μοιάζει με το τουρκικό lahmacun. Φτιάχνεται από μαγειρεμένο κιμά, κρεμμύδια και πιπεριές τσίλι, που τις ρίχνουν έπειτα ανάμεσα σε δύο στρώσεις ζύμης, ψήνονται στον ξυλόφουρνο και κόβονται σε τραγανές μπουκιές. Μπορείς επίσης να καθίσεις να το φας σε εστιατόριο, όπου σου το σερβίρουν ολόκληρο.