Στην πεντάδα με τις χειρότερες χώρες για οδικά ταξίδια η Ελλάδα βάσει πρόσφατης έρευνας
Η οδήγηση στο εξωτερικό μπορεί να είναι ένας από τους πιο γραφικούς τρόπους για να απολαύσεις τον ξένο πολιτισμό, αλλά, με διαφορετικούς κανόνες και παράγοντες που κυμαίνονται από τα επίπεδα κυκλοφοριακής συμφόρησης μέχρι την πλευρά του δρόμου στην οποία οδηγείς, μπορεί να είναι μια διαφορετική εμπειρία πίσω από το τιμόνι σε όλο τον κόσμο. Έτσι, ποιες χώρες προσφέρουν τις πιο ευχάριστες εμπειρίες οδήγησης για τους ξένους οδηγούς;
Νέα έρευνα της Compare the Market AU ανέλυσε έξι παράγοντες δημοτικότητας, οικονομίας και ασφάλειας, όπως η ποιότητα των δρόμων, οι τιμές της βενζίνης, τα τροχαία ατυχήματα και τα επίπεδα κυκλοφοριακής συμφόρησης, για να αποκαλύψει τις χώρες που προσφέρουν την καλύτερη εμπειρία οδήγησης για τους ξένους οδηγούς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση στις χειρότερες χώρες για οδικά ταξίδια, καθώς σημειώνονται 8,31 τροχαία ατυχήματα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στα ύψη βρίσκεται και η τιμή της βενζίνης, με μέσο όρο 1,90 ευρώ ανά λίτρο. Ωστόσο, το κόστος ενοικίασης αυτοκινήτων είναι το δεύτερο φθηνότερο, σε μόλις 25,65 ευρώ.
Με 1,35 εκατομμύρια θανατηφόρα ατυχήματα σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο (που αντιστοιχούν σε ένα θύμα κάθε 24 δευτερόλεπτα), η εταιρία συνέταξε τη λίστα με τις καλύτερες και τις χειρότερες χώρες στον κόσμο για οδήγηση, αναλύοντας διάφορους παράγοντες, από τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα μέχρι την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τις τιμές της βενζίνης και πολλά άλλα.
Οι καλύτερες χώρες για οδήγηση
Η Ισπανία είναι επίσημα η καλύτερη χώρα για οδήγηση, καθώς διαθέτει το πέμπτο καλύτερο επίπεδο ποιότητας των δρόμων, με βαθμολογία 5,7/7. Επίσης, έχει το τρίτο χαμηλότερο κόστος ενοικίασης αυτοκινήτων, με μόλις 29,55 ευρώ, και τον ένατο χαμηλότερο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων, με 3,9 θανάτους ανά 100.000 άτομα.
Στη δεύτερη θέση έρχεται ο Καναδάς, με τους τεράστιους άδειους δρόμους του να είναι ιδανικοί για μια απολαυστική οδηγική εμπειρία. Στην πραγματικότητα, ο Καναδάς έχει τα τέταρτα χαμηλότερα επίπεδα κυκλοφοριακής συμφόρησης, καθώς χρειάζεται περίπου 14 λεπτά για να διανύσει κανείς 10 χιλιόμετρα. Επίσης, στα πλεονεκτήματα της χώρας είναι και οι προσιτές τιμές της βενζίνης, στα 1,17 ευρώ το λίτρο (την τρίτη φθηνότερη στη λίστα).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν στην τρίτη θέση, χάρη στους φημισμένους αυτοκινητόδρομους, παρά το “τσιμπημένο” κόστος ενοικίασης αυτοκινήτου (στα 211,71 ευρώ) και την πρώτη πεντάδα ολοκληρώνουν το Ην. Βασίλειο και η Πορτογαλία, στην τέταρτη και πέμπτη θέση, αντίστοιχα.
Όσον αφορά το Ην. Βασίλειο, ενώ τα επίπεδα κυκλοφοριακής συμφόρησης είναι τα υψηλότερα στην κατάταξη, καθώς χρειάζονται κατά μέσο όρο 36,3 λεπτά για να διανύσει κανείς 10 χιλιόμετρα, διάσημες διαδρομές αποζημιώνουν τους οδηγούς.
Η Πορτογαλία ξεχωρίζει, από την άλλη, για την ποιότητα των δρόμων, το σχετικά χαμηλό κόστος ενοικίασης αυτοκινήτου και τις μαγευτικές, παράκτιες διαδρομές.
Οι χειρότερες χώρες για οδήγηση
Στην αντίπερα όχθη, η Σερβία, βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χειρότερων χωρών για οδικά ταξίδια στον κόσμο και ακολουθούν η Ρουμανία, στη δεύτερη θέση, το Βέλγιο, στην τρίτη, η Ελλάδα, στην τέταρτη, και η Ουγγαρία, στην πέμπτη θέση.
Όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα, η Νορβηγία και η Ελβετία έχουν τα λιγότερα, με 2,12 και 2,25 θανάτους ανά 100.000 άτομα αντίστοιχα, ενώ η Ολλανδία και η Ελβετία διαθέτουν την καλύτερη ποιότητα δρόμων στον κόσμο.
Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Adrian Taylor, Γενικός Διευθυντής Γενικών Ασφαλίσεων της Compare the Market, σχολίασε: "Το ταξίδι στο εξωτερικό μπορεί να είναι μια συναρπαστική στιγμή, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να σκεφτείτε για να βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι. Με την ασφάλεια αυτοκινήτου για το αυτοκίνητό σας να μένει στο σπίτι, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε για να εξοικονομήσετε χρήματα χωρίς να ακυρώσετε την ασφαλιστική σας κάλυψη".
"Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να αλλάξετε το επίπεδο της ασφάλισής σας για το αυτοκίνητο, να μεταβείτε σε συμβόλαιο χαμηλών χιλιομέτρων ή να πληρώσετε όσο πηγαίνετε, αν πρόκειται να φύγετε για κάποιο διάστημα - απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τη Δήλωση Γνωστοποίησης Προϊόντος (PDS) και τον Προσδιορισμό Αγοράς Στόχου (TMD) για να αποφασίσετε ποια πορεία δράσης είναι κατάλληλη για εσάς", λέει ο Τέιλορ.
Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με την έρευνα και να δεις χρήσιμες συμβουλές για την οδήγηση στο εξωτερικό, δες εδώ.