Σουβλάκι ή Καλαμάκι; Γαστρονομικός οδηγός για διακοπές στη Θεσσαλονίκη
Στην Αθήνα το σουβλάκι μπορείς να το ζητήσεις και ως καλαμάκι. Στη Θεσσαλονίκη, όμως, το καλαμάκι το βάζουν στον καφέ τους, όπως θα έλεγε και ο φίλος μου ο Παναγιώτης. Ετοιμάσου για ένα «διαφορετικό» άρθρο, το οποίο θα σε κάνει να ερωτευτείς αυτήν την πόλη ακόμα πιο πολύ.
Η Θεσσαλονίκη αδιαμφισβήτητα είναι ένας προορισμός γεύσεων και αισθήσεων. Επηρεασμένη από διάφορους πολιτισμούς, σήμερα αποτελεί το «κέντρο» των μπαχαριών, των σιροπιαστών και των αλμυρών. Κάθε γωνιά και μια μυρωδιά, με τις δύο μεγαλύτερες αγορές (Μοδιάνο και Καπάνι) να στολίζουν αυτό το «κόσμημα» μέχρι και σήμερα.
Διάφορα μπαχαρικά όπως η ρίγανη, το θυμάρι, το φασκόμηλο, η λεβάντα και το δεντρολίβανο «δεσπόζουν καμαρωτά» πάνω στους πάγκους, ενώ παράλληλα ο απέναντι πάγκος σε «καλεί» να δοκιμάσεις διάφορα λουκάνικα ντόπιας παραγωγής.
Τυριά και για τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Από το τοπικό πικάντικο κασέρι μέχρι και το μαλακό μανούρι. Σαρακατσάνικο τυρί (από 100% κατσικίσιο γάλα) και μπάτζος μαστιχωτός, κατάλληλος για σαγανάκια, καθιστούν τη Θεσσαλονίκη πόλο έλξης για καλοφαγάδες και μη. Τα ψάρια, από την άλλη, που προέρχονται από τη μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας, αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα ξετρελαίνοντας ντόπιους και ξένους επισκέπτες.
Φαγητά όπως κοκκινιστό κρέας με λευκό πουρέ μελιτζάνας, μοσχαράκι κοκκινιστό με πιπεριές και ξινόκρεμα, λαχανοντολμάδες με κανέλα και σταφίδα είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που πρέπει οπωσδήποτε να γευτείς αυτήν την κουζίνα-θησαυρό από τους Θεσσαλονικείς.
Γλυκά που έχουν έρθει με τους Πρόσφυγες της Μικράς Ασίας αποτελούν πλέον το σήμα κατατεθέν αυτής της πόλης. Σιροπιαστά, κρέμες (από γλυκά όπως το ρυζόγαλο και το καζάν ντιπί), αυθεντικό παγωτό καϊμάκι, τσουρέκια γεμιστά, κουλούρια και μπουγάτσες Θεσσαλονίκης δημιουργούν μια γλυκιά απόλαυση που δύσκολα θα ξεχάσεις.
Αφού λοιπόν σε έχω χορτάσει από λόγια, πάμε τώρα να δεις σε ποιες περιοχές της πόλης θα έχεις τη δυνατότητα να γευτείς αυτές τις νόστιμες λιχουδιές που είμαι σίγουρος ότι θα σου «ξυπνήσουν» διάφορες μνήμες από τα παιδικά σου χρόνια. Η Άνω Πόλη θα σε υποδεχτεί με παραδοσιακές ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και έναν «αέρα» βαλκανικό, μιας και οι μυρωδιές από τα φαγητά και τα γλυκά θα σε ξετρελάνουν. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι το καλό φαγητό και η νυχτερινή ζωή συνδέονται με τα θρυλικά λαδάδικα τα οποία θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις την «άλλη» πλευρά της πόλης σε προσιτές τιμές. Οι περιοχές Αγαθώνος και Μπιτ παζάρ συνδυάζουν καταπληκτικό φαγητό, καλές τιμές, μα πάνω από όλα θεσσαλονικιώτικη φιλοξενία και θα σε εκπλήξουν με τη θετική τους αύρα.
Θεσσαλονίκη λοιπόν. Όπου το «καλαμάκι» το λένε σουβλάκι. Όπου το κάθε λογής τυρί το ονομάζουν «κασέρι» και όπου το «να σου πω» γίνεται «να σε πω». Μια πόλη «ξελογιάστρα» που θα σε ταξιδέψει με τον πολιτισμό, τη ζωντάνια και τις αμέτρητες λιχουδιές της.