FollowGeorge.gr

View Original

Σαγκρία: Το σήμα κατατεθέν της Ισπανίας

Και ποιος δεν έχει δοκιμάσει σαγκρία είτε σε κάποιο πάρτυ είτε σε κάποιο μπαρ; Συνήθως αποτελεί ένα από τα πρώτα ποτά που επιτρέπουν οι γονείς στα έφηβα παιδιά τους να δοκιμάσουν, κι αυτό γιατί η σαγκρία συνδυάζει κρασί και φρούτα στοχεύοντας στην αναζωογόνηση του δοκιμαστή. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ όμως από που κατάγεται το συγκεκριμένο ποτό; Η καταγωγή της σαγκρίας χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, σε μια εποχή που το νερό ήταν ανθυγιεινό για κατανάλωση και η κατανάλωση ποτών που έχουν υποστεί ζύμωση ενέχει πολύ χαμηλότερο κίνδυνο πρόκλησης ασθένειας. Εκείνη την εποχή οι άνθρωποι συνδύαζαν κρασί με μπαχαρικά όπως η κανέλα.

Ο όρος “Sangria” είναι ισπανικός και αναφέρεται σε ένα μείγμα φρούτων και κρασιών που έγινε δημοφιλές στην Ευρώπη κατά τους επόμενους αιώνες. Η λέξη σαγκρία προέρχεται από την Λατινική λέξη για το αίμα λόγω της κοκκινωπής απόχρωσης της αυθεντικής σαγκρίας. Από τότε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και εκατοντάδες εστιατόρια και μπαρ έχουν δημιουργήσει τις δικές τους παραλλαγές της σαγκρίας.

Παρόλο που μπορείς να αγοράσεις έτοιμη σαγκρία, θα ήταν πολύ ευχάριστη και εύκολη διαδικασία να επιχειρήσεις να φτιάξεις μόνος σου. Πάμε να δούμε ακριβώς τα βήματα για την παρασκευή της:

1. Διάλεξε ένα κρασί που σου αρέσει να πίνεις για να είναι η βάση του σαγκρία σου. Αν επιλέξεις ένα πιο γλυκό κρασί, τότε ελαχιστοποίησε τυχόν πρόσθετα γλυκαντικά ή λικέρ.

2. Συνδύασε το κρασί με φρέσκα φρούτα της εποχής. Προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις όσο το δυνατόν πιο φρέσκα φρούτα και αγόρασέ τα σε μεγάλη ποσότητα. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχει να προσφέρει η σαγκρία είναι ο καυτός καρπός του, γι’ αυτό άφησε το φρούτο να βυθιστεί για τουλάχιστον δύο ώρες πριν το σερβίρεις, έτσι ώστε οι γεύσεις του να μπορούν να λιώσουν με το κρασί. Για φρούτα όπως τα μήλα και τα αχλάδια, το είναι καλύτερο είναι να τα αφήσεις μια νύχτα στο ψυγείο. Εάν χρησιμοποιήσεις εσπεριδοειδή, λάβε υπόψη σου ότι μετά από λίγες μέρες θα προστεθεί μια πικρή νότα.

3. Πρόσθεσε γλυκύτητα με ένα λικέρ. Οι περισσότερες συνταγές απαιτούν μια μικρή ποσότητα λικέρ κονιάκ ή πορτοκαλιού, όμως υπάρχουν και άλλα γλυκά ή γλυκόπικρα λικέρ όπως το Midori, το Aperol και το limoncello που αποτελούν υπέροχες προσθήκες.

4. Βρες τη σωστή ισορροπία μεταξύ γλυκού και ξινού. Εάν η σαγκρία είναι πολύ γλυκιά σε αυτό το σημείο, πρόσθεσε χυμό εσπεριδοειδών. Εάν είναι πολύ ξινή, πρόσθεσε τη γλυκαντική σου επιλογή, είτε ένα απλό σιρόπι, μέλι, νέκταρ είτε περισσότερο λικέρ.

5. Ποτέ μην βάλεις πάγο σε μια κανάτα σαγκρία. Θα αλλοιωθεί η γεύση της καθώς λιώνει ο πάγος. Αντ 'αυτού, τοποθέτησε την σαγκρία στο ψυγείο και στη συνέχεια βάλε πάγο κατά το σερβίρισμα.

6. Για γαρνιτούρα πριν το τελικό σερβίρισμα, προτίμησε λίγη κανέλα ή μοσχοκάρυδο ή ένα κλαδάκι φρέσκιας μέντας ή βασιλικού.

Και τώρα είσαι έτοιμος για δοκιμή. Καλή απόλαυση!