FollowGeorge.gr

View Original

Πέντε λόγοι για να αγαπάμε τους Γερμανούς

Έχουμε αρκετούς λόγους να μην το κάνουμε. Το ματωμένο στίγμα που άφησαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι κάτι που δύσκολα θα ξεχαστεί, ακόμα και από μετέπειτα γενιές, ενώ, ακόμα και σήμερα, ο ρόλος που διαδραματίζει το κράτος της Γερμανίας στα παγκόσμια δρώμενα χαρακτηρίζεται συχνά αμφιλεγόμενος. Όμως, είναι αναμφίβολο ότι οι Γερμανοί και η Γερμανία έχουν συνεισφέρει ποικιλοτρόπως και σε παγκόσμιο επίπεδο: πολιτιστικά, οικονομικά, επιστημονικά.

Τι έχεις να πεις για τον Γκαίτε, τον Μπρεχτ, τον Καντ, τον Μαρξ, τον Νίτσε και τον Αϊνστάιν; Είναι απλώς τα πιο χτυπητά ονόματα Γερμανών που με το έργο τους έχουν επηρεάσει την παγκόσμια ιστορία και επιστήμη. Επίσης, η κλασική μουσική κληρονομιά του Bach, του Beethoven, του Wagner και του Strauss συνεχίζει να κατακτά τους ακροατές ανά τον κόσμο και να διδάσκεται στα ωδεία όλης της γης.

Ο Έρνεστ Τσίλερ πολύ λογικά απέκτησε κάποια στιγμή την ελληνική υπηκοότητα. Χάρη στα σχέδιά του, άλλωστε, το οικιστικό περιβάλλον της Αθήνας και της Ελλάδας ευρύτερα επηρεάστηκε διακριτά. Τον 19ο αιώνα, η Αθήνα χαρακτηρίστηκε “η Αθήνα του Τσίλερ”, ενώ ο ίδιος υπήρξε από τους κύριους εκπροσώπους του νεοκλασικισμού στον ελληνικό χώρο. Το έργο του περιλαμβάνει περί τα 500 κτήρια, τα οποία σχεδίασε ή κατασκεύασε από το 1870 έως το 1916.

Στη Γερμανία διεξάγεται σε ετήσια βάση το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου (Berlinale), όπου απονέμονται τα βραβεία της Χρυσής Άρκτου. Κάθε χρόνο, επίσης, διοργανώνεται και το Oktoberfest, το διάσημο φεστιβάλ μπύρας, το οποίο διαρκεί δύο εβδομάδες-ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά “πάρτυ”.

Υπήρξαν, μάλιστα, από τους πρωτοπόρους του κινήματος της αλληλεγγύης στην Ευρώπη και ήταν θερμοί υποστηρικτές της Επανάστασης του 1821. Με κείμενα όπως τα παρακάτω, γερμανικά φιλελληνικά κινήματα χαιρέτιζαν εκείνη την εποχή την Επανάσταση των Ελλήνων: “Το  Ελληνικό Έθνος  που έζησε για αιώνες υπό τον ζυγό της δουλείας, της αδικίας και της κάθε είδους καταπίεσης, όρθωσε το ανάστημά του κατά των τυράννων… Στο Έθνος αυτό αξίζει να στρέψουμε ευνοϊκά την προσοχή μας. Αποφασισμένοι  να  ζήσουν ελεύθεροι  και  υπό το κράτος δικαίου, οι Έλληνες πήραν τα όπλα για την πραγμάτωση ενός ιερού σκοπού.” Στρατιωτικοί κατάλογοι της εποχής αναφέρουν 342(!) Γερμανούς που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων με 143 πεσόντες.

Adidas, BMW, Nivea, Puma, Bosch, Faber-Castell (ω, αυτή η εταιρεία!), Porsche, Mercedes, Schwarzkopf (beautiful hair needs the expert, ξέρεις) και πόσα ακόμα... Είπες τίποτα;