FollowGeorge.gr

View Original

Παραδοσιακά κυπριακά φαγητά που αξίζει να δοκιμάσεις στην Κύπρο

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα και το “νησί της Αφροδίτης” έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Αυτή η άποψη ισχύει και για τα φαγητά. Μια πληθώρα επιλογών σχετικά με την κυπριακή κουζίνα είναι στη διάθεσή σου. Καλή απόλαυση…

Πρώτο παραδοσιακό πιάτο της αγαπημένης μου Κύπρου είναι οι σεφταλιές και πρόκειται για ένα νοστιμότατο γεύμα. Αποτελείται από μικρά μπιφτέκια, φτιαγμένα από αρνίσιο ή χοιρινό κιμά. Πραγματικά, είναι από τα πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις σαν βρεθείς στο μαγευτικό αυτό νησί.

Θα τα βρεις και στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα γνωστά σε όλους μας ντολμαδάκια, με τη μόνη διαφορά ότι η γεύση του λεμονιού και του κύμινου είναι πιο έντονη. Επίσης, σερβίρονται με γιαούρτι και φτιάχνοται είτε με ρύζι είτε με αρνίσιο κιμά. Σκέτη απόλαυση…

Το τυρί που όλοι αγαπήσαμε θα το συναντήσεις είτε στη σαλάτα είτε σαν σαγανάκι. Στην Κύπρο, συνήθως τρώγεται ψητό και συνοδεύετε από λουκάνικα κυπριακής παραγωγής. Ένα παραδοσιακό τυρί από το “νησί της Αφροδίτης” σε περιμένει να το γευτείς.

Μαγειρεύεται από τα ρωμαϊκά χρόνια και κατέχει, αν όχι την πρώτη θέση, σίγουρα υψηλή, διότι στην κουζίνα της πανέμορφης Κύπρου είναι ιδιαιτέρα αγαπητό. Αποτελείται από ντομάτα, κρεμμύδι, σέλινο, αρνί ή κοτόπουλο και γίνεται στην κατσαρόλα γιαχνί. Σίγουρα θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι…

Όπως έχεις καταλάβει, το κρέας έχει σημαντικό ρόλο στην κυπριακή κουζίνα και αυτό φαίνεται και από την αφέλια. Πρόκειται για ένα έδεσμα το οποίο μαγειρεύεται σε σιγανή φωτιά στην κατσαρόλα και αποτελείται από χοιρινό κρέας.Ταιριάζει άψογα με ρύζι και είναι σίγουρα ένα από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις κατά την περίοδο των διακοπών σου στην Κύπρο.

Καραόλοι είναι τα σαλιγκάρια και φτιάχνονται γιαχνί στην κατσαρόλα. Οι ντόπιοι τα λατρεύουν, επομένως σου το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Θα τις συναντήσεις πολύ στα τοπικά τραπεζώματα. Πρόκειται για πατάτες με τη φλούδα τους, οι οποίες βράζονται και στη συνέχεια τηγανίζονται. Σίγουρα ένα έδεσμα που δεν πρέπει να λείπει από τον ουρανίσκο σου.

Ένας από τους καλύτερους μεζέδες της μαγευτικής Κύπρου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όχι μόνο θα έχεις την τύχη να δοκιμάσεις αυτό το υπέροχο έδεσμα, αλλά θα έχεις τη δυνατότητα να δεις και όλη τη διαδικασία που χρειάζεται. Λίγη μπίρα και καλή παρέα δημιουργούν μια τέλεια ατμόσφαιρα γι' αυτόν τον συναρπαστικό μεζέ. Εξάλλου η Κύπρος δεν φτιάχνει απλά ένα φαγητό… ξέρει και να το σέβεται.

Ένα ιδιαίτερο πιάτο, μιας και φτιάχνεται από πλιγούρι το οποίο δεν λείπει από κανένα κυπριακό σπίτι. Οι κούπες τηγανίζονται σε άφθονο λάδι, γι' αυτό θα τις δεις να έχουν μια χρυσαφί απόχρωση. Τρώγονται ραντισμένες με λεμόνι και αποτελούνται και αυτές από χοιρινό κιμά.

Είναι ένα κυπριακό πιάτο ζυμαρικών που γεμίζεται με χαλούμι και βράζεται μέσα σε ζωμό κότας. Για σένα που λατρεύεις τα ζυμαρικά, είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που θα συναντήσεις στον δρόμο σου.

Εκτός από ευχάριστη διαμονή, σου εύχομαι επίσης και καλή απόλαυση, στην αγαπημένη μου Κύπρο…