FollowGeorge.gr

View Original

Οινόμελο: Το γλυκό και αρωματικό κρασί με ελληνική ψυχή

Tο κρασί που παράγεται από μέλι είναι ίσως το πρώτο κρασί της ανθρώπινης ιστορίας με πλούσιες και ευεργετικές ιδιότητες που έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.

Γεύση που επικρατεί αιώνες τώρα και ψυχή ελληνική διακρίνει μία από τις αγαπημένες απολαύσεις που βρίθει σε όλη τη χώρα, ίδια ή με παραλλαγές, η οποία ακούει στο όνομα Οινόμελο.

Είναι γλυκό με βάση το ξηρό ή ελαφρώς ημίγλυκο κόκκινο κρασί, το οποίο συναντά τα αισθαντικά συστατικά του μελιού δημιουργώντας το πιο αρωματικό αποτέλεσμα. Ανάλογα με την περιοχή όπου κάθε φορά θα βρεθείς, έχεις την ευκαιρία να το δοκιμάσεις και με διάφορες προσθήκες, όπως με βότανα και διάφορα μπαχάρια που πολλές φορές χρησιμοποιούνται. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αξίζει να αναφερθεί ότι το κρασί το αναμειγνύουν και το γλυκαίνουν κυρίως με καστανή ζάχαρη αντί για μέλι που συνηθίζεται στην Ελλάδα.

Γέννημα θρέμμα της ελληνική παράδοσης…

Το storytelling του Οινόμελου, αν κάνεις μία αναδρομή στο χρόνο, θα αντιληφθείς πως σχετίζεται άμεσα με την ελληνική αρχαιότητα. Για αυτό και αποτελεί το κρασί εκείνο με την απόλυτη ελληνική ψυχή.

Η αυθεντική συνταγή ουσιαστικά εικάζεται πως προέρχεται από τον πατέρα της Ιατρικής, τον Ιπποκράτη, για τον οποίο το Οινόμελο αποτελούσε το μέγα φάρμακο, το γιατρικό για αρκετές παθήσεις της εποχής και έπρεπε να το καταναλώνουν όλοι. Άλλοι μελετητές υποστηρίζουν πως αιώνες πριν έγινε χρήση του από τον Δημόκριτο και αυτό συντέλεσε και στην μακροζωία του, ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές στους Ρωμαίους για τους οποίους ήταν το περίφημο εισιτήριο για μία ευεργετική και πλούσια ζωή.

Η ελληνική μυθολογία “αγκαλιάζει” με ιεροτελεστία Oίνο και Οινόμελο…

Το αμπέλι και το κρασί είναι συστατικά στοιχεία της Ελλάδας που από την αρχαιότητα βρίσκονταν σε υψηλή θέση, καθώς ο Ελληνικός λαός αγαπάει τον οίνο «ως προϊόν φαρμακευτικόν, χαριέστατον, εύτροφον και τονωτικόν».

Ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας στο ΕΚΠΑ, στην Αμπελουργία και Οινολογία, Θωμάς Μαυρομούστακος τονίζει και εστιάζει ιδιαίτερα στην αγάπη των ανθρώπων για το Οινόμελο όπως αυτό αποτυπώνεται στην ελληνική μυθολογία και σε σκηνές κυρίως που εικονίζονται στα κεραμικά σκεύη πόσης και όχι μόνο της αρχαιότητας.

Ένα μυθολογικό πέρασμα στη νύμφη Μέλισσα, τροφό του Δία, αρκεί, καθώς λέγεται πως τον μεγάλωσε και τον έθρεψε ταΐζοντάς τον άρτο και Οινόμελο έτσι ώστε να μεγαλώσει γρηγορότερα και να διεκδικήσει τη θέση του ανάμεσα στους θεούς.

Επίσης εντυπωσιακή είναι και η αναφορά του Οινόμελο ως γιατρικό από τον Νικόλαο Μυρεψό, μυροποιό της Βυζαντινής εποχής που συνέταξε τον 13ο αιώνα μια συλλογή φαρμακευτικών συνταγών που έχει επικρατήσει να καλείται με τον τίτλο «Δυναμερόν». Το έργο αυτό είναι γραμμένο στην ελληνική γλώσσα, περιλαμβάνει  πληθώρα φαρμακευτικών συνταγών και ενδείξεων και επηρέασε τη δυτικοευρωπαϊκή φαρμακοποιία επί τρεις αιώνες.

Ευεργετικό και Μοναδικά Απολαυστικό…

Tα οφέλη του στην υγεία και η θετική συμβολή του στο ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί κάτι αδιαμφισβήτητο. Πρόκειται για ένα φυσικό ποτό με χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς που το καθιστά ιδιαίτερα ευεργετικό και συνάμα απολαυστικό.

Συντελεί στην ευεξία καθώς το μέλι διαθέτει πολλές αντιμικροβιακές ιδιότητες ενώ το κρασί έχει αποδειχθεί πως βοηθά ιδιαιτέρως στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, της άνοιας, καθώς και στην καταπολέμηση της διαδικασίας γήρανσης.

Το Οινόμελο διαθέτει τη δυναμική αυτή να ταξιδέψει όλες τις αισθήσεις σου σε ένα πλάνο πλούσια αρωματικό και γευστικό, με τις δυνατές και αρμονικές νότες μελιού να σε παρασύρουν σε αυθεντικά ελληνική απόλαυση.

Σου δίνει την επιλογή να το δοκιμάσεις είτε ζεστό είτε κρύο ανάλογα με τις προτιμήσεις σου δίνοντας κάθε φορά ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Ωστόσο η σωστή και κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος στο ζεστό Οινόμελο είναι στους 55-60˚C, ενώ στο κρύο μεταξύ 4-6˚C, χρησιμοποιώντας έναν πάγο ή τοποθετώντας το στο ψυγείο. Η μεγάλη διατροφική του αξία και η μυρωδάτη φινέτσα του που δεν αντικαθίσταται με καμία φιλοδοξεί να γίνει η μία και μοναδική στις επιλογές σου.

Δημιούργησε και εσύ το δικό σου Οινόμελο για κάθε ώρα της ημέρας…

Πέραν του να το απολαμβάνεις, είναι εξίσου απολαυστικό και να το φτιάξεις εσύ βιώνοντας όλη τη μαγεία που έχει να σου προσφέρει με τα αρώματά του από την αρχή. Άλλωστε, είναι μία εύκολη διαδικασία που, αν προσθέσεις και πολλή αγάπη και πάθος, το τελικό σου δημιούργημα θα είναι ακόμα πιο δυνατό και γευστικό.

Το μυστικό είναι για κάθε κούπα κρασί (κόκκινο ξηρό ή ελαφρώς ημίγλυκο) να χρησιμοποιήσεις τα εξής χαρακτηριστικά:

·        1-1,5 κουταλιά μέλι (αν προτιμήσεις ξηρό κόκκινο κρασί μπορείς να προσθέσεις και λίγο παραπάνω, ενώ για ένα ημίγλυκο κρασί η δοσολογία είναι άψογη)

  •   1 φλούδα πορτοκαλιού

  •   1-2 γαρύφαλλα

  • ½ χυμό πορτοκαλιού

  • 1 ξυλάκι κανέλα

 Επίσης είναι στη δική σου επιλογή αν θα προσθέσεις στο μείγμα 1-2 κουταλιές κονιάκ και από μπαχάρια ιδανικό είναι το κάρδαμο ή ο γλυκάνισος.