FollowGeorge.gr

View Original

O οινοτουρισμός στην Κρήτη δημιουργεί την απόλυτη αυθεντική εμπειρία

Στον ρυθμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού, ο κρητικός αμπελώνας και οι κρητικές ποικιλίες είχαν την τιμητική τους, με τον επισκέπτη να απολαμβάνει μία από τις πιο αυθεντικές περιηγήσεις.  

Ανακάλυψε τον πλούσιο κρητικό αμπελώνα, καθώς και ένα εκπληκτικό μωσαϊκό παράδοσης, φυσικής ομορφιάς και τεράστιας ιστορίας που κρύβεται πίσω από αυτόν. Η Κρήτη άλλωστε σου επιφυλάσσει μία από τις πιο δυνατές οινικές εμπειρίες στην Ελλάδα ολόκληρη.

 Οι Δρόμοι του Κρασιού δημιουργούν ένα βίωμα μοναδικό και αναγεννούν μνήμες από το μακρινό παρελθόν. Μία ιστορία που κρατά από τα παλιά και ειδικότερα στην Κρήτη, όπου η οινική παράδοση μετρά κάπου 4.000 χρόνια.

Η αρχαιολογία άλλωστε είναι παρούσα για να το επιβεβαιώσει, καθώς σε ανασκαφές στην περιοχή της Κάτω Ζάκρου ήρθε στο φως το αρχαιότερο καλλιεργούμενο αμπέλι, ενώ το αρχαιότερο πατητήρι το οποίο μετρά πάνω από 3.500 χιλιάδες έτη βρέθηκε στις Αρχάνες, σε αυτό το χωριό όπου η ομορφιά του δεν χωρά σε καμία περίπτωση στην έκτασή του.

Σε αυτό το νησί λοιπόν, σε αυτό τον τόπο, ο επισκέπτης βρίσκεται 360 μοίρες γύρω από  τον αρχαιότερο και συνεχή παραγωγικό αμπελώνα ο οποίος προσφέρει απλόχερα τους καρπούς του, καθώς οι εδαφοκλιματικές συνθήκες επιτρέπουν και δίνουν τις εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιών που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, πείθοντας και τον πιο απαιτητικό οινόφιλο. Εξάλλου, το καλό κρασί ξεκινάει πάντα από το αμπέλι…

Έλα να σου πω μία ιστορία…

Το κρασί πρωταγωνιστεί σε αυτό τον τόπο από πάντα, όπως θα αντιληφθείς με μια ξενάγησή σου σε μία από τις μεγαλύτερες αμπελουργικές ζώνες λίγο έξω από το Ηράκλειο, στα Πεζά. Το κρασί διαθέτει μία δυναμική παρουσία στον χώρο, προσφέρει ένα τεράστιο αφήγημα, μία ασύγκριτη κουλτούρα και αποτελεί ένα προϊόν απόλυτα συνδεδεμένο με τη ζωή των κατοίκων του νησιού, αιώνες τώρα.

Διαθέτει αυτό το τοπικό στοιχείο που το καθιστά και μοναδικά αυθεντικό, με αμπελοοινικά δρώμενα να αποτελούν «σταθμό» που σίγουρα πρέπει να «κατέβεις» για να απολαύσεις. Ένας σταθμός που χτίστηκε με μεράκι και μεγάλη αγάπη, καθώς και με μία παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα άσβεστη, η οποία όμως συνδυάστηκε με τον πιο αρμονικό τρόπο με την εξειδίκευση, τη γνώση και την τεχνολογία.

Το σημερινό κρασί της Κρήτης είχε όλες τις βάσεις από το τότε, με την εξέλιξή του να έχει εκτοξευθεί μέχρι και τις μέρες μας αναδεικνύοντας σε κάθε σημείο όπου και ταξιδεύει τη μοναδικότητα της ποιότητας και των αρωμάτων του.

Σταφύλια… «θησαυρός»

Και αυτό γιατί καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα σε μια περιοχή κατάλληλη, προσεκτικά επιλεγμένη και σχεδιασμένη ώστε όλα τα στοιχεία της γης και του κλίματος να μεταφέρονται στους καρπούς, ώστε να δίνουν τα πιο αξιόλογα κρασιά.

Όλη η κρητική γη είναι μία ολόκληρη ιστορία με αμέτρητους θησαυρούς η οποία έχει αυτή την «προσωπικότητα» που της επιτρέπει να ανοίγει συνεχώς νέους ορίζοντες και να ενσωματώνει στο μωσαϊκό της νέα στοιχεία, μέσα από τα οποία προβάλλεται και προχωρά αισιόδοξα στο μέλλον.

Με οινοποιούς με πάθος και γνώση που πρωταγωνιστούν μαζί με τις οινικές δημιουργίες τους και καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα για τη συνέχεια αυτής της μακραίωνης παράδοσης της Κρήτης. Ένας πλούτος που μετριέται σε ποιότητα και γεύση και που προσφέρει χωρίς αντάλλαγμα ένα τοπικό οινο-γαστρονομικό ταξίδι.

Η ανάδειξη του κρητικού αμπελώνα και των κρητικών ποικιλιών, η προώθηση και η προβολή τους συγκαταλέγονται στις σημαντικότερες δράσεις του οινοτουρισμού θέτοντας σε προτεραιότητα την εξωστρέφεια αυτού του «θησαυρού», αυτού του «πλούτου».

Γίνε και εσύ οινοτουρίστας στον τόπο σου…

Ανακαλύπτοντας τον πλούσιο κρητικό αμπελώνα, ανακαλύπτεις ένα εκπληκτικό μωσαϊκό παράδοσης, φυσικής ομορφιάς και τεράστιας ιστορίας που κρύβεται πίσω από αυτόν.

Μέσω του οινοτουρισμού, ο επισκέπτης έρχεται σε άμεση επαφή με όλο το αγροτουριστικό γίγνεσθαι, επισκέπτεται αμπελώνες, βλέπει από κοντά τις εργασίες και τη φροντίδα που απαιτείται, αντιλαμβάνεται την παραγωγική διαδικασία μέχρι τελικώς να φτάσει το κρασί στο τραπέζι του, δοκιμάζει στον χώρο της γευσιγνωσίας κρασιά είτε μονοποικιλιακά είτε πολυποικιλιακά αρχίζοντας ένα παιχνίδι εξερεύνησης και γεύσης.

Μυείται στον μαγικό χώρο του κρασιού και της οινοπαραγωγής και μέσα από το ποτήρι του παρατηρεί και αντιλαμβάνεται ξανά όλα τα συστατικά του τόπου του.

Μέσω του οινοτουρισμού, «δημιουργείς» τη δική σου εμπειρία…

O οινοτουρισμός με μεγάλη επιτυχία έχει ενταχθεί στην ατζέντα των θεματικών μορφών τουρισμού δημιουργώντας μία από τις πιο δυνατές εμπειρίες, συστήνοντας έναν ολόκληρο κόσμο ο οποίος ξεκινά από το αμπέλι και φτάνει μέχρι και το τραπέζι της γευσιγνωσίας σου.

Ο οινοτουρισμός μαζί με τον γαστρονομικό τουρισμό διαθέτουν τη δυναμική να εμπλουτίσουν στο έπακρο το τουριστικό προϊόν ενός τόπου και να το εκτοξεύσουν. Και αυτό γιατί έχουν να κάνουν άμεσα με την τοπική κοινωνία και οικονομία, καθώς και την τοπική κουλτούρα η οποία μέσα από ένα προϊόν μεταφέρεται εύστοχα δημιουργώντας βίωμα στον εκάστοτε επισκέπτη.

Με οδηγό το άρωμα του κρασιού, απολαμβάνεις αξέχαστες διαδρομές στους κατάφυτους αμπελώνες∙ δοκιμάζεις κλασικές ή και νέες «ετικέτες» στα γεμάτα κελάρια των σύγχρονων τοπικών οινοποιείων, γνωρίζεις απευθείας τα τυπικά χαρακτηριστικά της αμπελουργικής ζώνης –περιοχής που έχεις επισκεφθεί αφήνοντας τη σκέψη σου ελεύθερη στη φύση και τη μνήμη σου πίσω σε παραδόσεις, ήθη και έθιμα. Και κάπως έτσι ο πυρήνας της αγροτουριστικής ξενάγησης περνά γύρω από σένα 360 μοίρες.

 Η συγκεκριμένη μορφή θεματικού τουρισμού που εντάσσεται στην κατηγορία του αγροτουρισμού αποτελεί μία σύνθετη οικονομική δραστηριότητα σε συνεχή εξέλιξη και σε συνεχή διαδικασία ενσωμάτωσης της καινοτομίας, καθώς συνδυάζει και περιλαμβάνει τη γεωργία, τη βιομηχανία, αλλά και την παροχή υπηρεσιών πολιτισμού και τουρισμού.

Οι συναντήσεις σε ένα κτήμα είναι πολυπολιτισμικές για όλους τους επισκέπτες που αγαπούν τη φύση, το κρασί, την ιστορία, με το βίωμα κάθε φορά να διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή καθώς έρχεσαι σε επαφή με τις εναλλαγές του τοπίου στο αμπέλι, όπως επίσης και με τις διαφορετικές εργασίες στο οινοποιείο.

Το τρίπτυχο Ποιότητα-Παράδοση-Καινοτομία μπορεί να ενταχθεί και να προσγειωθεί μοναδικά στη δραστηριότητα του οινοτουρισμού ο οποίος «τρέχει» σε όλη την Ελλάδα με τεράστια επιτυχία. Μέσω της συγκεκριμένης μορφής ενισχύεται ακόμα περισσότερο η προσπάθεια αειφόρου ανάπτυξης των αγροτικών αμπελουργικών περιοχών.

Μέσω του κρασιού ο ταξιδιώτης γίνεται κοινωνός μίας πραγματικά βιωματικής εμπειρίας. Γιατί, όταν ο Τουρισμός και ο Πολιτισμός συνδιαλέγονται στο ίδιο «τραπέζι»,  η τελική συνθήκη είναι πολυπολιτισμική, γεμάτη άρωμα και γοητεία.

Με το οδοιπορικό στους δρόμους του κρασιού στην Κρήτη ανακαλύπτεις τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από μαγικές ποικιλίες της μινωικής γης, όπως Βιλάνα, Βιδιανό, Δαφνί και Θραψαθήρι, Κοτσιφάλι, Λιάτικο, Μαλβάζια, Μαντηλάρι…