FollowGeorge.gr

View Original

Νησιώτικα τυριά ιδανικά για καλοκαιρινά πιάτα

Τα τυριά των ελληνικών νησιών είναι όλα πραγματικά ακαταμάχητα, απίστευτα γευστικά και ταιριάζουν με πολλά φαγητά. Τα καλοκαιρινά πιάτα αγαπούν την προσθήκη και την συνοδεία κάποιου τυριού για αυτό και συγκέντρωσα μερικά τυριά από διάφορα νησιά της Ελλάδας για να τα ταιριάξεις φανταστικά με τις καλοκαιρινές σου συνταγές.

Ικαρία: Καθούρα

Το νησί είναι ένας απέραντος γευστικός παράδεισος και το τυρί καθούρα είναι ένα κατσικίσιο τυρί, ιδιαίτερα αγαπημένο στους ντόπιους. Ταιριάζει φανταστικά με κάθε κρέας που έχει σιγοψηθεί στον φούρνο. Μια ακόμη πρόταση μου είναι να το αλείψεις σε φρέσκο ψωμί ή παξιμάδια και να το συνοδέψεις με ώριμα σύκα.

Λήμνος: Κασκαβάλι 

Ένα πεντανόστιμο και εξαιρετικά αρωματικό τυρί με γεύση βουτύρου που παρασκευάζεται στο μαγικό νησί της Λήμνου από ντόπιο πρόβειο γάλα. Είναι μια μοναδική επιλογή για την συνοδεία κρασιού άλλα η δικιά μου πρόταση είναι να το τρίψεις σε ζυμαρικά καθώς και μέσα σε ριζότο με μανιτάρια.

Σίφνος: Γυλωμένη μανούρα

Ξακουστό τυρί των Κυκλάδων και επάξια καθώς έχει μια σπάνια γεύση και άρωμα που οφείλεται στην μακρά ωρίμανση του. Συνιστά ένα ημίσκληρο αιγοπρόβειο τυρί με χαρακτηριστική πιπεράτη, μεστή γεύση, με έντονα χαρακτηριστικά κρασιού. Φέρει μαύρη φλούδα η οποία τρώγεται. Θα σου πρότεινα να το επιλέξεις ως το κεντρικό τυρί ενός πλατό με αποξηραμένα φρούτα, μαρμελάδες σύκου, βερίκοκου και κριτσίνια. Ταιριάζει φανταστικά με κόκκινα ξηρά κρασιά.

Σέριφος: Τυρί του λάκκου

Το σπουδαίο τυρί του λάκκου είναι ένα ιδιαίτερο και με μεγάλη ιστορία τυρί. Είναι μια αιγοπρόβεια κεφαλογραβιέρα που αλείφεται με το κατακάθι του κρασιού, τοποθετείται σε πήλινα πιθάρια με βότανα της πλούσιας χλωρίδας του νησιού, σφραγίζεται και θάβεται σε λάκκο 2,5 μέτρων μέσα στη γη. Ωριμάζει για τουλάχιστον 3 μήνες και αποκτά άρωμα και πιπεράτη γεύση. Ταιριάζει μοναδικά σε σάντουιτς με ιδιαίτερα αλλαντικά όπως το σαλάμι αέρος και μπορείς να το απογειώσεις με ΄΄λίγη κάπαρη.

Ίος: Σκοτύρι

Το σκοτύρι από την Ίο είναι ένα απαλό, κρεμώδες τυρί που παράγεται από μείγμα αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος, το όνομα του προέρχεται από τον ασκό, το κατσικίσιο δέρμα μέσα στο οποίο ωριμάζει. Πιο συγκεκριμένα αποτελεί ένα μείγμα μυζήθρας και κεφαλοτυριού με πιπέρι και υπέροχο άρωμα από θρούμπι. Μπορείς να το προσθέσεις στην χωριάτικη σαλάτα σου καθώς και σε μικρά παξιμάδια με ντομάτα και κρίταμο.

Φολέγανδρος: Σουρωτό

Άφησα για το τέλος το υπέροχο και πεντανόστιμο αυτό τυρί με την μεστή γεύση. Είναι τυρί που αλείφεται, φτιάχνεται από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα και είναι ένα από τα πιο γνωστά του νησιού. Είναι τέλειο για πίτες, για την χωριάτικη σαλάτα αντί της φέτας, ενώ αν την τρίψεις στην ομελέτα σου θα ξετρελαθείς.

Όλα τα παραπάνω νησιωτικά τυριά μπορείς να τα βρεις σε τυροκομεία και μαγαζιά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.