Mochi: Το περίφημο ιαπωνικό επιδόρπιο που θα κάνει τον ουρανίσκο σου να σε ευγνωμονεί
Ωραία η ελληνική κουλτούρα και οι ελληνικές γεύσεις, δεν αντιλέγω. Καθώς περπατάμε, ωστόσο, στον 21ο αιώνα, θα ήταν πέρα για πέρα άτοπο να ισχυριστούμε πως πρόκειται για κάτι ατόφιο και “καθαρό” από κάθε είδους επιρροές. Κάπως έτσι κανονίζουμε να επισκεφτούμε το βράδυ το γνωστό sushi bar της πόλης ή να παρακολουθήσουμε, καθώς χωνόμαστε βαθιά στον καναπέ, τους Σαμουράι του Ακίρα Κουροσάβα.
Αν μάλιστα ανατρέξουμε στα ονόματα των Ιαπωνέζων καλλιτεχνών, δεν υπάρχει περίπτωση να μας ξεφύγει το φαβορί Κατσουσίκα Χοκουσάι, χάρη εν πολλοίς στην ξυλογραφία του “Το μεγάλο κύμα έξω από την Καναγκάβα”, ένα έργο εμβληματικό από κάθε άποψη. Το κρατάμε. Γιατί έτσι τεράστια, όμοια με το κύμα αυτό, μπορούμε να φανταστούμε και μια ιδιαίτερα γλυκιά επιρροή της Ιαπωνίας που δεν άργησε να γίνει σταθερό σημείο αναφοράς στις γευστικές απολαύσεις μικρών και μεγάλων και να κυριαρχήσει ως τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο λόγος φυσικά για τα περίφημα mochi (προφέρονται “μότσι”), τις πολύχρωμες μπαλίτσες από αλεύρι κολλώδους ρυζιού που μέσα τους κρύβουν πάντα μια έκπληξη. Θα τα βρεις παραδοσιακά με γέμιση από γλυκιά πάστα κόκκινων φασολιών ή πράσινο τσάι μάτσα, αλλά και σε πολλές ακόμα γεύσεις. Μπορείς να τα γευτείς σε εκδοχές που συμπεριλαμβάνουν την αγαπημένη σου σοκολάτα, αλλά και με γέμιση βανίλια, καρύδα και φράουλα, μάνγκο… Ολόκληρα κομμάτια φρούτων μπορούν επίσης να τοποθετηθούν στο εσωτερικό τους, για ένα ζουμερό αποτέλεσμα και ένα απολαυστικό επιδόρπιο. Ενδεικτικά, μερικές δημοφιλείς παραλλαγές είναι οι εξής:
Shakura mochi - με άρωμα κερασιού
Hishi mochi - mochi τριών στρωμάτων σε κόκκινο, λευκό και πράσινο
Μόρα Warabi - mochi χωρίς ρύζι φτιαγμένο από άμυλο bracken και καλυμμένο με kinako (αλεύρι σόγιας)
Kinako mochi - ψημένο mochi καλυμμένο με αλεύρι σόγιας
Kusa mochi - πράσινο mochi με yomogi (mugwort)
Shiroan mochi - γεμάτο με πάστα λευκών φασολιών
Mochi παγωτού - το mochi γεμίζει με διαφορετικές γεύσεις παγωτού
Πλέον τα βρίσκουμε σε πλήθος καταστημάτων, αλλά αν η δημιουργικότητά σου σε κεντρίζει ψάχνοντας λίγη εκτόνωση, δεν έχεις παρά να αναλάβεις δράση με την παρακάτω συνταγή -όπου σαφώς επιλέγουμε την παρασκευή που συνδυάζει την αγαπημένη μας γεύση παγωτού.
Υλικά για 8 μπάλες παγωτού
250 γρ. παγωτό
3/4 φλ. του τσαγιού γλυκό αλεύρι ρυζιού (κατά προτίμηση Mochiko Sweet Rice Flour) -το οποίο μπορούμε να προμηθευτούμε από κάποιο ασιατικό παντοπωλείο ή μέσω του amazon
1/2 φλ. του τσαγιού ζάχαρη
3/4 φλ. του τσαγιού νερό
Άμυλο αραβοσίτου ή αλεύρι ρυζιού για πασπάλισμα
Για την εκτέλεση σε παραπέμπουμε εδώ και σου ευχόμαστε από καρδιάς…
Καλή απόλαυση!