FollowGeorge.gr

View Original

Μια βουτιά στην κρητική κουζίνα

Η κρητική κουζίνα, μία από τις πιο νόστιμες και ιδιαίτερες κουζίνες του κόσμου είναι γεμάτη με υπέροχες λιχουδιές. Αν ο δρόμος λοιπόν σε βγάλει προς τα κάτω, προς το πανέμορφο νησί της Κρήτης, μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα παρακάτω φαγητά.

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό κρητικό φαγητό, έναν μεζέ που έχει τη σφραγίδα της κρητικής νοστιμιάς. Είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα των Κρητικών, πράγμα που γίνεται αντιληπτό και από το γεγονός ότι υπάρχει σε πολλές μαντινάδες. " Με τσι μπουρμπουριστούς χοχλιούς, τ' αρισμαρί ταιριάζει και με τη λάβα του έρωτα, τσι κοπελιάς το νάζι."

Αποτελούν ένα γνήσιο κρητικό γλυκό που αρχικά συνήθιζαν να το φτιάχνουν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και σε γάμους, αλλά πλέον μπορείς να το βρεις όλο τον χρόνο σε ζαχαροπλαστεία και φούρνους. Μοιάζουν με δίπλες, όμως η διαφορά τους είναι ότι δεν έχουν αυγά. Είναι απλά περιχυμένα με σιρόπι από μέλι.

Πρόκειται για έναν παραδοσιακό μεζέ του Λασιθίου. Ουσιαστικά είναι ζυμαράκι γεμισμένο με μυζήθρα που ψήνεται σε καλά καμένο τηγάνι, χωρίς να πρέπει να κολυμπήσει στο λάδι.

Το παραδοσιακό τυρί της Σητείας που διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτο το όνομά του από την αρχαιότητα (οξύγαλα). Φτιάχνεται από κατσικίσιο ή/και πρόβειο γάλα.

Πρόκειται για μια κλασική λιχουδιά που δεν λείπει ποτέ από το πασχαλινό τραπέζι. Ουσιαστικά είναι μικρά πιτάκια με μυζήθρα, αυγά και δυόσμο που σερβίρονται μετά το φαγητό, περιχυμένα με λίγο μέλι.

Αποτελεί must φαγητό σε κρητικά γλέντια. Το αρνί κόβεται σε τέσσερα κομμάτια και το καθένα από αυτά περνιέται σε ένα μυτερό ξύλο. Αφού ανάψουν τα κάρβουνα, οι αυτοσχέδιες σούβλες στήνονται απέναντι (αντικριστά) και όχι πάνω από την φωτιά. Το ψήσιμο διαρκεί ώρες αλλά το αποτέλεσμα σε ανταμείβει.

Είναι παραδοσιακό φαγητό στην Κρήτη, που φτιάχνεται με αγνά υλικά και συνδυάζεται με κρέας, απάκι και μανιτάρια.

Όπως θα κατάλαβες και από το όνομά του, το συγκεκριμένο φαγητό σερβίρεται στους γάμους, γιατί οι κόκκοι ρυζιού συμβολίζουν την αφθονία. Το σφακιανό πιλάφι αποτελεί πρωταγωνιστή της κρητικής κουζίνας.