FollowGeorge.gr

View Original

Ξινόμαυρο: H ποικιλία για τους πιο τολμηρούς οινόφιλους

Από τη Νάουσα και τη Γουμένισσα μέχρι το Αμύνταιο και τη Ραψάνη, το φθινοπωρινό τοπίο επιβάλλει ένα ποτήρι κρασί αποκλειστικά από Ξινόμαυρο.

Από τη Μακεδονία με αγάπη…

Το Ξινόμαυρο θεωρείται μία από τις ευγενέστερες ερυθρές ελληνικές ποικιλίες, παραμένοντας ιδιαίτερη, ορμητική και ξεκάθαρα δυναμική. Ένα ταξίδι σου σε περιοχές της Μακεδονίας, όπου καλλιεργείται με πάθος και με μία εξωστρέφεια χαρακτηριστική, αρκεί για να «κλέψεις» κάτι από τη γοητεία του. Και αυτό γιατί το ξινόμαυρο ταξιδεύει με επιτυχία στον διεθνή χάρτη, με το μέλλον του να διαφαίνεται πλούσιο όπως το χρώμα και το άρωμά του, καθώς και πολλά υποσχόμενο.

Κάνε μία στάση στη Νάουσα…

Αν και στη μακρόχρονη πορεία του έχει δημιουργηθεί ένα κλασικό και παραδοσιακό στιλ, η εξέλιξη των τάσεων οινοποίησης καθώς και οι πρόοδοι στις μεθόδους καλλιέργειας έχουν προσγειώσει τελικώς μία φινετσάτη και σύγχρονη ποικιλία, πάντα όμως ορμητική, με αποτέλεσμα οι φανατικοί του ξινόμαυρου να έχουν πληθύνει σημαντικά.

Στη Νάουσα, τη «μητέρα» της συγκεκριμένης ποικιλίας, μπορείς να απολαύσεις ένα από τα πιο αυθεντικά ΠΟΠ κρασιά από ξινόμαυρο και, σε συνδυασμό με τις αυθεντικές συνταγές του τόπου, θα καταφέρεις να απογειώσεις την εμπειρία σου. Στο Μουσείο Οίνου της περιοχής, η ξενάγησή σου στους δρόμους του κρασιού θα ολοκληρώσει ένα οινικό βίωμα που ξετυλίγει τις δικές του ιστορίες και μοναδικά αφηγήματα.

Τα “Πρόσωπα” που αγάπησαν περισσότερο το Ξινόμαυρο…

Από τους αμπελώνες του Γιάννη Μπουτάρη καθώς και όλο το οικογενειακό δέντρο τους μέχρι το Κτήμα Θυμιόπουλου, που έχει τη δύναμη να σε πάει σε “Γη και Ουρανό”, ένα κρασί από Ξινόμαυρο αποτελεί πραγματική “στάση” στη συγκεκριμένη ποικιλία. H οικογένεια Τσάνταλη ακολουθεί με μεγάλη επιτυχία στη Ραψάνη, καθώς και το Κτήμα Χατζηβαρίτη, στο οποίο θα απολαύσεις κρασιά με το Ξινόμαυρο να συναντά μία άλλη αγαπημένη ποικιλία, που ακούει στο όνομα Νεγκόσκα, εκεί στη Γουμένισσα.

Επιθετικό αλλά κομψό στέκει στο ποτήρι σου…

Ανάμεσα στα αμπελοτόπια της Νάουσας, της Γουμένισσας, της Ραψάνης και του Αμυνταίου, η ξενάγηση και δοκιμή κρασιού έχει μία πολυπλοκότητα, όπως και η συγκεκριμένη ποικιλία, η οποία απαιτεί αμέριστη αφοσίωση και πίστη, τόσο από τους οινοποιούς όσο και από αυτούς που το δοκιμάζουν.

Η προσωπικότητά του είναι ιδιαίτερα έντονη, μερικές φορές θα τη χαρακτήριζες και επιθετική. Ο συνδυασμός υψηλής οξύτητας και φαινολικού πλούτου δίνει στα κρασιά από Ξινόμαυρο τη δυνατότητα να παλαιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα, σε κάποιες περιπτώσεις, και για δεκαετίες.

Το πλούσιο άρωμα και χρώμα του, καθώς και οι «σκληρές» τατίνες που ξεμυαλίζουν, δημιουργούν μία μοναδική και αυθεντική εμπειρία.

Στον ρυθμό των αναμείξεων, των “συναντήσεων”…

Άλλωστε, αυτή είναι και η μαγεία του ταξιδιού… οι συναντήσεις και οι εύστοχες αναμείξεις, όπως αυτές που συμβαίνουν στη Γουμένισσα, με το Ξινόμαυρο να αλληλεπιδρά με τη Νεγκόσκα, και στη Ραψάνη, με το Σταυρωτό και το Κρασάτο.

Το καθένα να δίνει τη δική του πινελιά και τα δικά του χαρακτηριστικά και όλα μαζί να δημιουργούν εκλεκτές οινικές επιλογές, που σίγουρα θα τις επιλέξεις στο τραπέζι σου.