Ισπανική κουζίνα: Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα
Είχες αναρωτηθεί ποτέ γιατί η ισπανική κουζίνα είναι τόσο ιδιαίτερη και νόστιμη; Οι Ισπανοί χρησιμοποιούν φρέσκα και πολύχρωμα υλικά από όλες τις γωνιές της χώρας και γι’ αυτό η κουζίνα τους παίζει τεράστιο ρόλο στην κουλτούρα του λαού. Από νόστιμα τάπας έως υπέροχα θαλασσινά, το φαγητό στην Ισπανία ξεχωρίζει λόγω της αξιοποίησης των καλύτερων τοπικών προϊόντων. Το FollowGeorge.gr συγκέντρωσε για σένα τα 10 καλύτερα πιάτα για να έχεις να διαλέξεις!
Οι κόκκινες, πιο ώριμες ντομάτες, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ψωμί, οι πιπεριές και το αγγούρι αναμιγνύονται έως ότου γίνουν λεία, στη συνέχεια ψύχονται και σερβίρονται σε μπολ ή ποτήρι. Πρόκειται για έναν συνδυασμό τόσο νόστιμο και τόσο δροσιστικό. Στην Ανδαλουσία, οι άνθρωποι το απολαμβάνουν καθημερινά το καλοκαίρι και υπάρχει πάντα ένα μπολ στον πάγκο στα τάπας μπαρ. Δοκίμασε επίσης το salmorejo από την Κόρδοβα, μια παχύτερη έκδοση που σερβίρεται συχνά με κομμάτια ζαμπόν στην κορυφή.
Τα συστατικά για την Paella Valenciana περιλαμβάνουν κοτόπουλο ή κουνέλι, σαφράν, φασολάκια και φασόλια βουτύρου. Το χαρακτηριστικότερο στοιχείο όμως αυτού του πιάτου είναι το ρύζι.
Αυγά, πατάτες, κρεμμύδια… αυτό είναι. Oρισμένοι θεωρούν ακόμη και ότι η προσθήκη κρεμμυδιού είναι ένα γαστρονομικό έγκλημα. Η ισπανική ομελέτα είναι πεντανόστιμη παρ’όλο τον μικρό αριθμό τον υλικών της. Οι πατάτες και τα κρεμμύδια τηγανίζονται σε ελαιόλαδο και στη συνέχεια αναμιγνύονται με τα χτυπημένα αυγά για να ανακατευτούν οι γεύσεις πριν από το μαγείρεμα. Πρόσθεσε ζαμπόν, σπανάκι, κολοκυθάκια ή ό, τι άλλο έχεις για να νοστιμήσεις το γεύμα σου.
Για να δημιουργήσεις αυτό το πιάτο, απλά τηγανίζεις λίγο κομμένο σκόρδο και πράσινα τσίλι σε ελαιόλαδο, ρίχνεις τις γαρίδες για μερικά λεπτά και προσθέτεις λίγο μαϊντανό. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό, δεν θα μπορούσε να είναι πιο νόστιμο!
Πάνω σε μια φέτα τοστ τοποθέτησε σκόρδο και ντομάτα, ρίξε λίγο ελαιόλαδο και πρόσθεσε φέτες ζαμπόν ιμπερίκο για ένα γρήγορο και νόστιμο γεύμα.
Οι πατάτες bravas ποικίλλουν αρκετά σε όλη τη χώρα αλλά όλες οι εκδόσεις περιλαμβάνουν κομμάτια τηγανητής πατάτας. Στη Μαδρίτη, η σάλτσα bravas παρασκευάζεται με γλυκό και πικάντικο pimentón (ισπανική πάπρικα), ελαιόλαδο και αλεύρι αλλά ποτέ ντομάτες. Μερικοί άνθρωποι προσθέτουν σκόρδο, ενώ άλλοι επιμένουν εγωιστικά να διατηρήσουν τα μυστικά τους συστατικά για εαυτό τους.
Κάθε Ισπανός θα σας πει ότι το καλύτερο κοτόπουλο σκόρδου είναι αυτό που κάνει η γιαγιά του. Και φυσικά θα έχει δίκιο. Οι αποφλοιωμένες σκελίδες σκόρδου τηγανίζονται σε ελαιόλαδο για να το αρωματίσουν και στη συνέχεια αφαιρούνται πριν προστεθεί το κοτόπουλο σε κομμάτια. Όταν μαγειρευτεί, το σκόρδο επιστρέφει με λίγο δεντρολίβανο, θυμάρι και λίγο ξηρό σέρι ή λευκό κρασί. Γενικότερα δεν υπάρχει καθορισμένη συνταγή για αυτό το πολύ αγαπημένο πιάτο.
Το κρέας μαγειρεύεται σε τεράστιους ξυλόφουρνους και είναι τόσο τρυφερό που κόβεται από το πλάι με ένα πήλινο σκεύος.
Η ισπανική εκδοχή του ρατατούιλ εμφανίζεται σε όλη τη χώρα με διαφορετικές μορφές. Τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα κολοκυθάκια, οι πιπεριές και οι ντομάτες τηγανίζονται αργά σε ελαιόλαδο. Συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό, μερικές φορές με τηγανητά αυγά ή τσορίθο, αλλά είναι υπέροχο και ως συνοδευτικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται για ένα πιάτο αυτού που του αρέσει να βιάζεται!
Οι Ισπανοί καταβροχθίζουν τεράστια ποσά turrón (παρόμοιο του μαντολάτου) τα Χριστούγεννα, αν και είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο. Τα περισσότερα παρασκευάζονται στη μικρή πόλη Jijona στην επαρχία του Αλικάντε, χρησιμοποιώντας τοπικά αμύγδαλα που αναμιγνύονται με μέλι και ασπράδι. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι - μια μαλακή έκδοση, που ονομάζεται Jijona και το σκληρό Alicante turrón, το οποίο περιέχει κομμάτια αμυγδάλου.