FollowGeorge.gr

View Original

Η πουτίγκα είναι η πραγματική βασίλισσα της Αγγλίας

Για τους Αμερικανούς, πουτίγκα σημαίνει ένα είδος κρέμας (custard), ενώ για τους Άγγλους σημαίνει αυτό που εννοούμε και οι Έλληνες: κάτι γλυκό, με την υφή του κέικ, αλλά κάπως πιο μαλακό. Τις περισσότερες φορές δεν περιέχει αλεύρι, αλλά ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί ή περισσεύματα από τσουρέκι, κέικ και μπριός.

Αυτό ακριβώς προδίδει ότι η πουτίγκα κατάγεται από τα εργατικά νοικοκυριά που θέλουν να κάνουν οικονομία και χρειάζεται να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους, ώστε να μην πάει τίποτα χαμένο! Η ζάχαρη, τα αβγά, ορισμένα φρούτα, μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, βανίλια και, τέλος, κάποια κρεμώδης σάλτσα ολοκληρώνουν τη συνταγή.

 Είναι ουσιαστικά ένα σπιτικό γλυκό και η ετοιμασία μιας πουτίγκας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι σχετικά  εύκολη. Η δημιουργικότητα των pastry chefs έχει συμπεριλάβει στην παρασκευή και το αλεύρι, τις σταφίδες, το κονιάκ και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, εξελίσσοντας την πουτίγκα γευστικά και φέρνοντάς την έτσι στο σήμερα.

Ιστορικά, το μόνο ευρέως διαδεδομένο είναι το ότι στον Μεσαίωνα οι πλούσιοι απολάμβαναν επιδόρπια που έφτιαχναν με αποξηραμένα φρούτα και ζελέ που ανακάτευαν με χυλό, τον οποίο έψηναν στη φωτιά.  Επίσης, είναι γνωστό ότι οι Ιταλοί απολαμβάνουν το επίσης αγαπημένο panettone από τις αρχές του 15ου αιώνα. 

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Τυδώρ, επίσης, τα γλυκά είχαν κομβική θέση στη μαγειρική τους, ενώ οι πιο επιφανείς κατανάλωναν άφθονα αποξηραμένα φρούτα, gingerbread, ζαχαρωμένα αμύγδαλα και ζελέ, την εποχή που η ζάχαρη ήταν ιδιαίτερα ακριβή και οι περισσότεροι έβαζαν μέλι για γλυκιά γεύση.

Για πολλούς αιώνες, πάντως, οι περισσότερες πουτίγκες είχαν ως βάση τους το κρέας, μέχρι τον 19ο αιώνα, όταν έγιναν της μόδας οι γλυκές.

Εάν βρεθείς τον Δεκέμβρη, και ειδικότερα την περίοδο των Χριστουγέννων, στην Αγγλία, σου προτείνω αυτά τα σημεία, όπου θα βρεις την πουτίγκα στην πιο λαχταριστή και αυθεντική εκδοχή που έχεις φανταστεί: