Γυναίκες εξερευνήτριες που δεν γνωρίζουμε και τόσο καλά
Δεν είναι, βεβαίως, μόνο ο Marco Polo, ο Μαγγελάνος και ο Χριστόφορος Κολόμβος εκείνοι που συγκαταλέγονται ανάμεσα στους εξερευνητές.
Και γενικώς, οι εξερευνητές δεν είναι μόνο άντρες.
Υπήρξαν και γυναίκες, πολύ ξεχωριστές και τολμηρές, που κατάφεραν να γυρίσουν τον κόσμο, κατέκτησαν νέα μέρη, έζησαν περιπέτειες κι έμειναν στην ιστορία. Μάλιστα, δεν ξεκίνησαν τα ταξίδια τους όπως συνέβαινε στην εποχή τους, δηλαδή με τη βοήθεια βασιλιάδων. Κανείς δεν ενέκρινε την περιπέτεια μιας γυναίκας, τότε.
Εκτός από τη γνωστή τοις πάσι Amelia Earhart, υπήρξαν και άλλες σημαντικές εξερευνήτριες που έκαναν πραγματικά τη διαφορά:
Gudrid Thorbjarnardottir, Ισλανδία (980 – 1019)
Γεννήθηκε στην Ισλανδία στο τέλος του δέκατου αιώνα κι ήταν η κόρη ενός Βίκινγκ οπλαρχηγού. Παρότι οι γυναίκες στις κοινωνίες εκείνες ήταν άξιες σεβασμού, εκείνη ήθελε να κάνει περισσότερα ακόμα από αυτά που θεωρούνταν οk για μια γυναίκα. Πήγε στη Γροιλανδία, τη Νορβηγία –ακόμη και τις ΗΠΑ που τότε ονομάζονταν Βινλανδία, χρόνια πριν πατήσουν το πόδι τους οι Ευρωπαίοι στα εδάφη της. Εκεί, έγινε και μητέρα. Έχοντας αποκτήσει κάθε εμπειρία που αναζητούσε, πήγε σ’ ένα προσκύνημα στη Ρώμη και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της ως μοναχή, στην Ισλανδία.
Nelly Bly, ΗΠΑ (1864 – 1922)
Δημοσιογράφος, δεινή ταξιδιώτισσα και φανατική θαυμάστρια του Ιουλίου Βερν, η Nelly Bly λάτρευε την περιπέτεια. Γεννήθηκε με το όνομα Elizabeth Jane Cochran κι εργαζόταν για την εφημερίδα Pittsburgh Dispatch. Συνέχισε σ’ εκείνη του Joseph Pulitzer, τη New York World, όπου έχθηκε τεράστιους επαίνους για το άρθρο της που έφερε στο φως τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν σ’ ένα άσυλο.
Αργότερα, αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα το μυθιστόρημα του αγαπημένου της συγγραφέα, του Ιουλίου Βερν, και να γυρίσει τον κόσμο σε ογδόντα ημέρες. Και δες τώρα: η Nelly το έκανε σε λιγότερο χρόνο: 72 μέρες, 6 ώρες, 11 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα!
Ταξίδεψε κυρίως μόνη, όμως συνάντησε και τον ίδιο τον Βερν όταν διέσχιζε τη Γαλλία.
Gertrude Bell, Ηνωμένο Βασίλειο (1868 – 1926)
Γεννήθηκε σε μία αρκετά εύπορη οικογένεια της Βορείου Αγγλίας. Ευτυχώς, ο πατέρας της ήταν αρκετά ανοιχτόμυαλος και υποστήριξε την ανάγκη της να διαγράψει τη δική της πορεία. Η Gertrude σπούδασε ιστορία στην Οξφόρδη, αποφοίτησε με έπαινο και ταξίδεψε στην Τεχεράνη, προκειμένου να επισκεφθεί τον διπλωμάτη θείο της. Έκανε έρευνα στην ιστορία της περιοχής, έμαθε Αραβικά και αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής της στην πολιτική σκηνή της Μέσης Ανατολής.
Διέσχισε ερήμους, χαρτογράφησε απάτητες περιοχές, εργάστηκε ως αρχαιολόγος και έγινε εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, έγραφε βιβλία και ήταν μία από τις ικανότερες ορειβάτισσες της εποχής της.
Όχι κι άσχημα, σωστά;
Jeanne Baret, Γαλλία (1740 – 1807)
Αυτή η αποφασιστική γυναίκα, γεννήθηκε στη Βουργουνδία, σε μία φτωχή οικογένεια, όμως μορφώθηκε κι έγινε η οικονόμος, ερωμένη κι αργότερα σύζυγος του βοτανολόγου Philibert Commerson. Εκείνος, αποφάσισε να κάνει μία εκδρομή με τον Κόμη του Bougainville, έναν γνωστό καπετάνιο κι εξερευνητή. Η Jeanne μεταμφιέστηκε σε άνδρα και τους ακολούθησε. Έγινε, έτσι, η πρώτη γυναίκα που έκανε τον γύρο του κόσμου. Επιστρέφοντας, εκείνη και ο σύζυγός της έφεραν εκατοντάδες είδη φυτών στη Γαλλία.
Ανακάλυψαν την πραγματική της ταυτότητα όταν οι τρεις τους είχαν φτάσει στην Ταϊτή. Αντί να τιμωρηθεί, δέχθηκε δεκάδες τιμές για το θάρρος και τη συμβολή της στη βοτανολογία, ενώ της απένειμε μετάλλιο και ο βασιλιάς.
Mary Kingsley, Ηνωμένο Βασίλειο (1862 – 1900)
Η Mary Kingsley ήταν η κόρη ενός πολυταξιδεμένου γιατρού, από τον οποίο κληρονόμησε την όρεξή της για περιπέτεια κι εξερεύνηση. Ήθελε να επισκεφθεί την Αφρική και, όταν οι γονείς της έφυγαν από τη ζωή, αποφάσισε να επενδύσει τα χρήματα που της άφησαν στο ταξίδι της. Είχε ιατρικές γνώσεις και τεράστια περιέργεια για τα ψάρια, τα έντομα και τον πολιτισμό της ηπείρου εκείνης. Όταν, τελικά, το αποφάσισε, περιπλανήθηκε στα μέρη που για πρώτη φορά αντίκριζε με την παραδοσιακή ενδυμασία της βικτοριανής εποχής.
Ήρθε σε στενή επαφή με γορίλες, λεοπαρδάλεις, ιπποποτάμους και κροκόδειλους, όμως δεν φοβήθηκε στιγμή.
Και στο σήμερα…
Φτάνουμε στον 21ο αιώνα και στο 2016.
Αφού διέσχισε την Υεμένη με ένα λεωφορείο στις 4 το πρωί τον μήνα Φεβρουάριο, η 27χρονη τότε Cassie De Pecol κατάφερε να πετύχει τον στόχο της, να επισκεφτεί μόνη της 196 χώρες!
Έθεσε δυο παγκόσμια ρεκόρ Guinness για την πιο γρήγορη γυναίκα που ταξίδεψε στα περισσότερα έθνη σε μια αποστολή που ονόμασε "Expedition 196". Αυτό το 18μηνο ταξίδι δεν έκανε την De Pecol μόνο να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, αλλά και να βρει το νόημα της ζωής της.
"Όταν ταξιδεύεις, καταλαβαίνεις τον κόσμο καλύτερα. Αυτό το καταφέρνεις σπάζοντας του φραγμούς και έχοντας πάντα ανοιχτό μυαλό", έχει δηλώσει αυτή η σύγχρονη ταξιδιώτισσα-εξερευνήτρια.
Εσύ τη γνώριζες;