Γλυκές ξεναγήσεις στο Βέλγιο, τη «Σοκολατοπρωτεύουσα» του κόσμου
Πριν από αιώνες, οι Βέλγοι πήραν το πολυτελές προϊόν που οι Ισπανοί κατακτητές τους έφεραν μαζί τους και μετέτρεψαν την καλλιέργεια αυτής της γλυκιάς λιχουδιάς σε μορφή τέχνης. Με την πάροδο του χρόνου, «Βέλγικη σοκολάτα» κατέληξε να σημαίνει την απόλαυση της καλύτερης ποιότητας. Αν αναρωτιέσαι γιατί, δεν έχεις παρά να λάβεις μέρος στις παρακάτω περιηγήσεις –και φυσικά να δοκιμάσεις, όσο λαχταρά η καρδιά σου.
Βρυξέλλες
Ξενάγηση και Workshop από την Global Enterprises
Διάρκεια: 4 ώρες και κάτι
Η Ξενάγηση με τα πόδια και το Workshop Σοκολάτας της Global Enterprises συνδυάζει ισόποσα τη σοκολατένια απόλαυση και τη βέλγικη γαστρονομική ιστορία. Ξεκινώντας από το πρώτο κατάστημα Godiva στον κόσμο, που ιδρύθηκε ανάμεσα στα αρχαία συντεχνιακά σπίτια της Grand-Place τη δεκαετία του '20, η περιοδεία εξηγεί πώς το Βέλγιο απέκτησε τη φήμη του κορυφαίου καλλιεργητή της λιχουδιάς αυτής που έχει ως βάση το κακάο. Αφού μάθεις ότι η πραλίνα ήταν μια τοπική εφεύρεση των Βρυξελλών, θα έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις μία, όπως και πολλές ακόμα άλλωστε, στις πιο γνωστές σοκολατοποιίες της πρωτεύουσας. Στη συνέχεια, στο workshop, θα μάθεις πώς να φτιάχνεις την πραλίνα των ονείρων σου –δελεαστικό, έτσι δεν είναι;
Ξενάγηση Μπύρας & Σοκολάτας από το Brussels Journey
Διάρκεια: 3-7.30 μμ (από Τετάρτη έως Κυριακή)
Ίσως ανασηκώνεις το φρύδι σου στο άκουσμα μιας ξενάγησης που συνδυάζει σοκολάτα και μπύρα. Ωστόσο, να υπενθυμίσουμε ότι οι βέλγικες craft μπύρες δεν θυμίζουν σε τίποτα τις φτηνές lager σου και, στην πραγματικότητα, εδώ μιλάμε για τον συνδυασμό δύο από τις καλύτερες, πιο διάσημες σπεσιαλιτέ του Βελγίου. Επιπλέον, οι γευσιγνωσίες σοκολάτας και μπύρας είναι δύο ξεχωριστές υποθέσεις, ξεκινώντας από το γλυκό και τελειώνοντας με το πικρό. Δοκίμασε πρώτα τις πλούσιες -εξωτικών, μερικές φορές, γεύσεων- πραλίνες πολυτελών σοκολατερί, ενώ τα πράγματα γίνονται πιο ευχάριστα καθώς προχωρά η μέρα και η ξεναγός Marie Theys έχει ποτίσει τους γευστικούς σου κάλυκες με τουλάχιστον έξι διαφορετικά ποτά, από μπύρες Trappist έως Triples και σαγηνευτικές ξανθιές και υπερτοπικές Lambic.
Αμβέρσα
Ομαδική επίσκεψη στο Chocolatier Burie
Διάρκεια: 1 ώρα
Ωθούμενος από μια αγάπη που τον οδήγησε, σε ηλικία 20 ετών, στην παρασκευή πραλίνας στον πάγκο της κουζίνας του στην Οστάνδη, ο Hans Burie έγινε το πιο σεβαστό όνομα της Αμβέρσας στον χώρο της σοκολάτας το 1962, όταν μετέφερε την επιχείρησή του στο λιμάνι. Οι περαστικοί μένουν έκθαμβοι μπροστά στις εντυπωσιακές του βιτρίνες, που αλλάζουν κάθε μήνα -σκεφτείτε μια σοκολατένια Ανακόντα, ένα βρώσιμο ζευγάρι κύκνων ή έναν απολαυστικό Λευκό Οίκο -η πραγματική μαγεία, όπως πάντα, βρίσκεται στα παρασκήνια. Οι ομαδικές περιηγήσεις μιας ώρας στο ατελιέ τους αποκαλύπτουν τις χειροτεχνικές μεθόδους του Chocolatier Burie, τις οποίες παρακολουθεί τώρα προσεκτικά ο γιος τού Hans, Lieven Burie, ο οποίος ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση, στην αλλαγή της χιλιετίας.
Μπριζ
Choco-Story
Το Choco-Story στοχεύει να ζωντανεύσει την ιστορία της σοκολάτας 4000 ετών με λέξεις, εικόνες και γεύσεις. Το μουσείο σε βυθίζει στον συναρπαστικό κόσμο της σοκολάτας και σου χαρίζει ένα ταξίδι αισθήσεων στον χρόνο. Μια πανδαισία για τα μάτια, αλλά και για τη μύτη και τους γευστικούς κάλυκες! Έπειτα από την επίδειξη, ακολουθεί τα Σάββατα ένα workshop. Οι λάτρεις της σοκολάτας μπορούν να έχουν μια απολαυστική εμπειρία στο Choco Jungle-Bar, την καφετέρια του μουσείου, που βρίσκεται πέντε λεπτά πιο κάτω, σερβίροντας ζεστές σοκολάτες και παραδοσιακά ποτά των Αζτέκων και των Μάγια, στην εποχή των οποίων τοποθετείται το ξεκίνημα του εν λόγω γλυκού παραδείσου.