FollowGeorge.gr

View Original

Δυο λόγια για την επιβλητική Πωγωνίσια ενδυμασία

Πολλά άρθρα και αφιερώματα έχουν γραφτεί για την Πωγωνίσια φορεσιά, ή αλλιώς Καβάδια, που μπορείς να τη δεις στη Δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια Πωγωνίου. Επιπλέον η ενδυμασία της Πωγωνιάς έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και από πολλούς μελετητές και λαογράφους. Για την ακρίβεια αυτόν τον χρόνο μέχρι και σεμινάρια μπορείς να βρεις για αυτό το πολιτιστικό στοιχείο της περιφέρειας Πωγωνίου.

Πρόκειται για μια ενδυμασία επιβλητική και κομψή, αφού μέσα στην ενδυμασία περιλάμβαναν και κοσμήματα, που σου εμπνέει κύρος και σεβασμό στο παρελθόν αυτών των ανθρώπων που ήρθαν από τόσο μακριά, και πιο συγκεκριμένα από την Αμερική, πριν από εβδομήντα χρόνια για να βρουν μια καλύτερη ζωή. Αυτοί οι άνθρωποι όμως ποτέ δεν έπαψαν να αγαπούν, να θυμούνται και να τιμούν τον τόπο τους. Πιο συγκεκριμένα τη φορούσαν οι κοπέλες τον Δεκαπενταύγουστο στη μεγάλη γιορτή για να τιμήσουν τους προγόνους τους. Η χρήση της εγκαταλείφθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι διαφορές στην ενδυμασία

Ωστόσο υπήρχαν κάποιες διαφορές στην ενδυμασία ανάλογα με την κοινωνική θέση και την ηλικία που είχαν οι γυναίκες. Το ιδιαίτερο γνώρισμα αυτής της ενδυμασίας είναι το άσπρο που κυριαρχεί και θα το δεις να το φοράνε όλες οι ηλικίες και ακόμη και οι χήρες. Ενώ επιπλεόν αποτελεί και μια ενδυμασία νυφική. Ανάλογα την εποχή αλλάζει και το ένδυμα: τον χειμώνα συνίσταται το μάλλινο ενώ το καλοκαίρι το βαμβακερό και σε κάποια από τα ενδύματα φορούσαν και το μετάξι.

Τα κύρια κομμάτια της γυναικείας και ανδρικής Πωγωνίσιας φορεσιάς

Στη γυναικεία φορεσιά θα δεις κύρια κομμάτια: την μπλούζα που φοράνε από μέσα, το πουκάμισο που αλλιώς το λένε και ρούτι σε μήκος μέχρι το γόνατο, το σεγκούνι ένα ύφασμα πάνω από το ρούτι χωρίς μανίκια, τον αλατζά που φοριέται πάνω από το σεγκούνι και είναι μεταξωτός με σχέδια και την ποδιά που φοριέται πάνω από το σεγκούνι και είναι και αυτή μεταξωτή και με σχέδια. Εκτός αυτού η γυναικεία φορεσιά περιλαμβάνει κοσμήματα και μία κορώνα. Ωστόσο όσον αφορά την ανδρική αυτή είναι λιγότερο περίπλοκη και περιλαμβάνει: το πουκάμισο, το γιλέκο, το βρακί, τις γκέτες, τις κάλτσες και το ζωνάρι και είναι από μαλλί.

Γυναικεία Πωγωνίσια φορεσιά

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πωγωνίσιας φορεσιάς

Κάτι το οποίο μπορεί να σου τραβήξει την προσοχή στη συγκεκριμένη ενδυμασία είναι η κορώνα στο κεφάλι που είναι μέρος της ενδυμασίας. Ένα ακόμη που σου κινεί το ενδιαφέρον είναι το δέσιμο στο κεφάλι και αποτελεί ένα ειδοποιό στοιχείο από τις άλλες φορεσιές της Ηπείρου. Αυτό το δέσιμο ονομάζεται ομπολιά και αποτελείται από αρκετά μέτρα ύφασμα για να γίνει τόσο περίτεχνο το δέσιμό του. Την ημέρα του γάμου αντί για την ομπολιά ή το φακιόλι φορούσαν μεταξωτό μαντήλι ή φέσι. Στην κορυφή του κεφαλιού αφήναν να πέφτουν τούφες τις οποίες τις έβαφαν σε κόκκινο χρώμα και προσέθεταν κοτσίδες τις οποίες μετά τον γάμο τις αφαιρούσαν και τις κοντές τις έκρυβαν για να μη φαίνονται για έναν με δύο μήνες.

Αξίζει τέλος να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους αυτούς που ζωντανεύουν μνήμες και τιμάνε τον τόπο καταγωγής τους και με αυτόν τον τρόπο συμβάλουν στο να κρατούν ζωντανό το παραδοσιακό στοιχείο και να προκαλούν το ενδιαφέρον για ανάλογες συμπεριφορές που θα συμβάλουν στο να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά μας.