FollowGeorge.gr

View Original

Δέκα πράγματα που δεν γνώριζες για τον Τούρκο Νομπελίστα Ορχάν Παμούκ

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1952 και, από νεαρός, έγραφε για όσα του κέντριζαν το ενδιαφέρον στον τόπο όπου μεγάλωσε, αλλά και στους ανθρώπους που τον συγκινούσαν στη ζωή του. Τα βιβλία του μιλούν για την Istanbul της καρδιάς του, που τόσο τον κάνει περήφανο και συγχρόνως τόσο πολύ τον πονάει, ενώ το ύφος γραφής του είναι διακριτό. Το αναγνωστικό κοινό παγκοσμίως αναμένει πάντοτε το επόμενο έργο του...

Προς το παρόν, αγαπητέ αναγνώστη ή αναγνώστρια του FollowGeorge, διάβασε μερικές πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να γνωρίσεις καλύτερα τον Παμούκ ή, αν τον ξέρεις ήδη, θα σου υπενθυμίσουν γιατί τον αγαπάς τόσο πολύ.

  1. Οι New York Times έγραψαν για αυτόν, όταν εξέδωσε το μυθιστόρημά του “Το άσπρο κάστρο” (1986): “Ένα Αστέρι γεννήθηκε στην Ανατολή”.

  2. Τα έργα του άρχιζαν να μεταφράζονται από πολύ νωρίς. Με το που κυκλοφόρησε το 1982 το δεύτερο βιβλίο του, το Σπίτι της Σιωπής, μεταφράστηκε στα γαλλικά και, μάλιστα, το 1991 βραβεύτηκε κιόλας.

  3. Με το βραβείο Νόμπελ τιμήθηκε το 2006, φέρνοντας στην πατρίδα του, την Τουρκία, το πρώτο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Σύμφωνα με την Σουηδική Ακαδημία, “αναζητώντας τη μελαγχολική ψυχή της γενέτειρας πόλης του, ο συγγραφέας ανακάλυψε καινούργια σύμβολα για τη σύγκρουση και τη συνύφανση των πολιτισμών”.

  4. Ο Ορχάν Παμούκ εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο (αρχιτεκτονική) για να γίνει συγγραφέας, αν και μέχρι τα 22 του χρόνια ήθελε να γίνει ζωγράφος. Αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης κι αφοσιώθηκε στο γράψιμο.

  5. Στα βιβλία του ενσωματώνει με μαεστρία στοιχεία από το δυτικό μυθιστόρημα, αλλά κι από τα ανατολίτικα παραμύθια, τα περσικά ποιήματα, τις ιστορίες αγάπης της οθωμανικής εποχής. Είναι ο πιο “Ευρωπαίος” Τούρκος συγγραφέας, λόγω του στιλ του και των επιρροών του από τη δυτική λογοτεχνία και τη μυθιστορηματική φόρμα. Γράφει στα Άλλα Χρώματα: «…Όλα μου τα βιβλία γεννήθηκαν από το ανακάτεμα των μεθόδων, των λογοτεχνικών τάσεων και συνηθειών, της ιστορίας της Ανατολής και της Δύσης…»

  6. Ο Ορχάν Παμούκ είναι ο βιογράφος της Κωνσταντινούπολης, όπως ο Τζέιμς Τζόις είναι του Δουβλίνου, ο Άλφρεντ Ντέμπλιν του Βερολίνου, ο Ναγκίπ Μαχφούζ του Καϊρου, ο Φερνάντο Πεσσόα της Λισαβόνα, ο Φραντς Κάφκα της Πράγας.

  7. Ένα από τα πλέον αγαπημένα βιβλία του στο ελληνικό κοινό είναι “Το Μουσείο της Αθωότητας”. Ο Ορχάν Παμούκ, λοιπόν, αγόρασε το σπίτι που περιγράφει στο μυθιστόρημά του, το αναπαλαίωσε και το μετέτρεψε σ΄ ένα είδος μουσείου της αστικής τάξης της Ιστανμπούλ, για τη δεκαετία 1975-1985, κατά την οποία εκτυλίσσεται το μυθιστόρημά του. Πρόκειται για ένα παλιό σπίτι, σε μια πολύ παλιά γειτονιά της Κωνσταντινούπολης. Στο εσωτερικό του σπιτιού, στους ορόφους και στις προθήκες που διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τα κεφάλαια του βιβλίου, εκτίθενται χιλιάδες μικροαντικείμενα που αναφέρονται στο μυθιστόρημα, καθημερινής χρήσης, αλλά και προσωπικής χρήσης της ηρωίδας του βιβλίου. Αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν τότε σε κάθε σπιτικό: τρίφτες για κυδώνια, πορσελάνινα σκυλάκια, κλειδιά, κοκαλάκια για τα μαλλιά, χτενάκια, αλατιέρες, κουταλάκια, αναπτήρες, παιχνίδια, παλιά μπουκάλια ρακιού, προσκλητήρια, λογαριασμοί...

  8. Η αυτοβιογραφία του, που κυκλοφόρησε το 2001, περιγράφει τη ζωή του έως το σημείο που αποφάσισε να γίνει συγγραφέας, το 1973, παρουσιάζοντας μια διαφορετική πτυχή της ιστορίας της Πόλης, πιο σκοτεινή και undeground, όπως την βίωσε, δηλαδή, ο ίδιος.

  9. Το 2017, ο Ορχάν Παμούκ αναγορεύτηκε διδάκτορας του τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ο ίδιος αγαπά την Ελλάδα, έχει έρθει ορισμένες φορές στην Αθήνα για παρουσιάσεις βιβλίων του και έχει δώσει συνεντεύξεις σε ελληνικά μέσα.

  10. Ο συγγραφέας ζει στην εύπορη και με άκρως ελληνικό άρωμα συνοικία της Istanbul, Cihangir (Τζιχάνγκιρ), που βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία Ταξίμ και στην περιοχή Μπέγιογλου. Το διαμέρισμά του βλέπει στο Τζαμί του Τζιχανγκίρ -ένα μονόλιθο κτήριο του 16ου αιώνα, πλαισιωμένο από μιναρέδες- και στον Βόσπορο.


Βρες όλα τα βιβλία του Ορχάν Παμούκ σε τιμές προσφοράς στο Βιβλιοπωλείο Πολιτεία