8+1 παραδοσιακά πιάτα της Τσεχίας που οφείλεις να δοκιμάσεις
Η Τσεχία έχει να επιδείξει μια πολύ παραδοσιακή κουζίνα, με πιάτα που χαρακτηρίζονται από την έντονη παρουσία σάλτσας και ριζών λαχανικών, που διακρίνονται για τη νοστιμιά και την πλούσια γεύση τους. Ο χειμώνας είναι ίσως η καλύτερη περίοδος για να δοκιμάσεις τις τσεχικές γεύσεις, όταν οι χορταστικές σούπες βρίσκονται στο επίκεντρο.
Svíčková na smetaně (μαριναρισμένο φιλέτο)
Το δημοφιλές αυτό πιάτο αποτελείται από κοκκινιστό βόειο κρέας που καλύπτεται από μια παχιά, κρεμώδη σάλτσα από ρίζα και καρότα. Συνοδεύεται συνήθως από σάλτσα κράνμπερι και σαντιγί.
Vepřo knedlo zelo (ψητό χοιρινό)
Ίσως το πιο παραδοσιακό τσεχικό πιάτο που μπορεις να παραγγείλεις σε ένα εστιατόριο. Πρόκειται βασικά για ψητό χοιρινό κρέας με ζυμαρικά και μια σάλτσα με λάχανο τουρσί.
Řízek (σνίτσελ)
Αν και τα σνίτσελ δεν είναι αποκλειστικά τσέχικα, το řízek είναι μοναδικό στο ότι μπορεί να φτιαχτεί χρησιμοποιώντας ποικιλία διαφορετικών κρεάτων που καλύπτονται από αλεύρι και φρυγανιά. Τα χοιρινά σνίτσελ είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Τσεχία, αλλά υπάρχει επίσης ένα σνίτσελ πέστροφας που τρώγεται κυρίως τα Χριστούγεννα.
Sekaná pečeně (ψητός κιμάς)
Η τσεχική εκδοχή του ρολού κιμά φτιάχνεται από τον συνδυασμό μισού χοιρινού και μισού μοσχαρίσιου κιμά, με την προσθήκη φετών από μπέικον, κρεμμυδιών και σκόρδου. Μερικές φορές προστίθενται επίσης βότανα όπως μαντζουράνα και μαϊντανός.
Česnečka (σούπα σκόρδου)
Μια βαριά σούπα σκόρδου με κρουτόν, το česnečka περιλαμβάνει επίσης ένα ωμό αυγό, το οποίο προστίθεται κατά το τέλος της μαγειρικής και αφήνεται να ψηθεί μόνο του στη ζεστή σούπα. Μερικές φορές προστίθενται ακόμη μικρά κομμάτια από λουκάνικο, χοιρινό ή τυρί.
Uzené (καπνιστό κρέας)
Uzené τεχνικά σημαίνει καπνιστό, αλλά το πιάτο φτιάχνεται πάντα από κρέας, συνήθως χοιρινό. Τα μούρα και οι πιπεριές χρησιμοποιούνται συχνά ως συνοδευτικό.
Guláš (γκούλας)
Ένα χοιρινό στιφάδο (αν και μερικές φορές χρησιμοποιείται βόειο κρέας ή κυνήγι) με πολλά κρεμμύδια, το guláš σερβίρεται συνήθως με ζυμαρικά ή φέτες σκούρου ψωμιού. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο γεύμα τον χειμώνα, και επίσης ένα από τα πιο απλά και φθηνά τσεχικά πιάτα που μπορείς να δοκιμάσεις σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο.
Rajská omáčka (μοσχάρι σε σούπα ντομάτας)
Τεχνικά, είναι μοσχάρι σε κάθε τύπο σάλτσας/σούπας ντομάτας, αν και η σούπα είναι το υγρό στοιχείο που επιλέγεται συνήθως. Η σούπα γίνεται συχνά χρησιμοποιώντας ένα μείγμα ψιλοκομμένης ντομάτας και πάστα ντομάτας, στο οποίο προστίθενται ήδη μαγειρεμένο βόειο κρέας, κρεμμύδια και μπαχαρικά.
Moravský vrabec (σπουργίτι Moravian)
Μην αφήσεις το όνομα να σε τρομάξει -πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα δημοφιλές πιάτο χοιρινού κρέατος. Το Moravský vrabec σερβίρεται με λάχανο τουρσί και ζυμαρικά, είναι ένα πιάτο πλούσιο και βαρύ και απολαμβάνεται καλύτερα με ένα ποτήρι κρύα μπύρα.