6 ελληνικοί προορισμοί μακριά από την πεπατημένη
Σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν σταθείς, θα βρεθείς μπροστά σε έναν ασύγκριτο πλούτο ομορφιάς και αντιθέσεων που κερδίζουν από την πρώτη στιγμή τον ταξιδιώτη και κρατούν τον ντόπιο, ώστε, όπου κι αν πάει, να θέλει πάντοτε να επιστρέφει.
Αν και η επιλογή μας θα ήταν δύσκολη μπροστά σε αυτή την πληθώρα τοπίων και εμπειριών, δεν μπορούμε παρά να κατανοήσουμε τους λόγους που έκαναν τον Guardian να προκρίνει σε πρόσφατο αφιέρωμά του τα παρακάτω 6 ελληνικά “υποτιμημένα θέρετρα” και να επιδιώξουμε να τα εντάξουμε στα ταξιδιωτικά μας πλάνα για το καλοκαίρι -και όχι μόνο- που μας έρχεται.
Αλόννησος
Την πρώτη θέση στη λίστα καταλαμβάνει δικαιωματικά η Αλόννησος, το νησί των βόρειων Σποράδων που φιλοξενεί το πρώτο εθνικό φυσικό θαλάσσιο πάρκο της χώρας μας, το οποίο συνιστά και τη μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Ευρώπη, καθώς και τον πρώτο ελληνικό υποβρύχιο αρχαιολογικό χώρο. Μέσα από ένα μοναδικό δίκτυο μονοπατιών, ο επισκέπτης ενεργοποιεί όλες του τις αισθήσεις, ενώ η πανέμορφη Χώρα και οι παραλίες θα τον αφήσουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Κύθνος
Το μικρό αυτό νησί των Κυκλάδων ήταν γνωστό από τον 12ο αιώνα ως Θερμιά, χάρη στις ιαματικές του πηγές και σίγουρα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για το αντίστοιχο είδος τουρισμού που λέγεται μάλιστα ότι προσέλκυε τον βασιλιά Όθωνα και τη βασίλισσα Αμαλία. Από την αρχαιότητα είναι επίσης γνωστή η θεραπευτική δύναμη των πηγών Αγίων Αναργύρων και του Καυκάσου.
Αστυπάλαια
Συνιστά μια γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, στα οποία και γεωγραφικά υπάγεται, αν και η όψη της μάλλον οδηγεί σε διαφορετικά συμπεράσματα. Σπίτια μυκονιάτικης αισθητικής και μια ακρόπολη του 13ου αιώνα που προδίδει το βενετσιάνικο παρελθόν του νησιού, ενώ το γεγονός ότι αποτελεί τον τελευταίο σταθμό κάθε ακτοπολοϊκής διαδρομής έχει ως αποτέλεσμα παραλίες χωρίς κόσμο, αμμώδεις και φαρδιές ή πιο μοναχικες και άγριας ομορφιάς.
Γιάλοβα
Πρόκειται για χωριουδάκι της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου που μοιράζεται την ίδια ακρή με το θέρετρο Costa Navarino που βρίσκεται στα βόρειά του. Περπατώντας σε κοντινή απόσταση ο επισκέπτης φτάνει στη λιμνοθάλασσα Γιάλοβα και το φυσικό καταφύγιο που αποτελεί έναν από τους κύριους βιότοπους πουλιών στην Ελλάδα, όπου προσφέρονται περιηγήσεις παρατήρησης πουλιών από ειδικού οδηγούς και όπου φιλοξενείται η μοναδική ευρωπαϊκή αποικία του άγριου προστατευόμενου αφρικανικού χαμαιλέοντα. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η αρχαία Πύλος με το μεγάλο μυηναϊκό ανάκτορο του Νέστορα. Στην άλλη πλευρά του καταφυγίου απλώνεται η τέλεια, σχεδόν κυκλική καμπύλη της Βοϊδοκοιλιάς, μια από τις ομορφότερες ελληνικές παραλίες, που περιβάλλεται από αμμόλοφους.
Ιωάννινα
Είναι η πρωτεύουσα της Ηπείρου, χτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, μια πόλη που προδίδει περισσότερα από κάθε άλλη το οθωμανικό παρελθόν της Ελλάδας. Το νησί της λίμνης απαιτεί οπωσδήποτε μια επίσκεψη, με το γραφικό του ψαροχώρι, το μοναδικό μουσείο του Αλή Πασά και τα επτά βυζαντινά μοναστήρια. Σε απόσταση 40 λεπτών με το αυτοκίνητο βρίσκεται το Μέτσοβο, με το γνωστό του χιονοδρομικό κέντρο, ενώ το καλοκαίρι γίνεται σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της πεζοπορίας, του βουνού και του rafting. Η αξιόλογη πολιτιστική κληρονομιά των Ιωαννίνων προβάλλεται -αλλά δεν εξαντλέιται- στην Πινακοθήκη Ελληνικής Ζωγραφικής Αβέρωφ και στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Τοσίτσα.
Άθως
Ο Άθως βρίσκεται στην ανατολική Χαλκιδική και είναι περισσότερο αναγνωρίσιμος λόγω του Αγίου Όρους και της δημοκρατίας των μοναχών που καλύπτει τα δύο τρίτα της χερσονήσου. Στο υπόλοιπο ένα τρίτο απλώνονται άφθονες οι ημι-άγονες παραλίες και τα μονοπάτια πεζοπορίας, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι παραθαλάσσιες πόλεις, όπως είναι η Ολυμπιάδα και η Ιερισσός. Κύριο αξιοθέατο, φυσικά, είναι το Άγιο Όρος και το διοικητικό κέντρο του, η Ουρανούπολη.