11 παραδοσιακά φαγητά που θα λατρέψεις στη Μινόρκα
Διάφορα είδη θαλασσινών, παραδοσιακό κρέας και τυριά που κυριολεκτικά μαγεύουν τον ουρανίσκο. Από ζουμερά λουκάνικα ντόπιας παραγωγής ως και απίστευτα καλομαγειρεμένες σούπες. Όλες οι παραπάνω λιχουδιές και γεύσεις καθιστούν τη Μινόρκα “πρωταγωνιστή” των Βαλεαρίδων νήσων, αλλά και γενικότερα ολόκληρου του κόσμου. Παρακάτω θα βρεις διάφορα εδέσματα που, σαν βρεθείς σε αυτό το υπέροχο νησί, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις.
Πρόκειται για ένα καταπληκτικό τυρί το οποίο παράγεται από αγελαδινό γάλα και είναι αλμυρό στη γεύση, για τον λόγο ότι οι αγελάδες του νησιού τρέφονται από αλατισμένο γρασίδι. Κατά την ωρίμανση οι παραγωγοί χρησιμοποιούν πάπρικα και βούτυρο, εξ’ ου και αυτό το υπέροχο πορτοκαλί χρώμα. Μπορείς να το δοκιμάσεις είτε σε μία πολύ μαλακή εκδοχή είτε σε σκληρή.
Στις Βαλεαρίδες Νήσους θα συναντήσεις διάφορα θαλασσινά να σερβίρονται σε μορφή κεφτέ. Μια δημοφιλής εκδοχή είναι οι κεφτέδες που φτιάχνονται από βακαλάο και σερβίρονται με μία φανταστική λευκή σάλτσα σκόρδου ή με μία πλούσια σάλτσα ντομάτας.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι το συγκεκριμένο έδεσμα δεν περιέχει καθόλου ρύζι. Φτιάχνεται από σιτάρι και ψήνεται στον φούρνο με διάφορα λουκάνικα και μπαχαρικά.
Το πιο σύνηθες λουκάνικο που είναι βέβαιο ότι θα γευτείς στη Μινόρκα ονομάζεται Sobrassada και φτιάχνεται από χοιρινό και πάπρικα. Ένα άλλο ιδιαίτερα απολαυστικό λουκάνικο που δεν πρέπει να ξεφύγει από κανέναν ουρανίσκο είναι το περίφημο Carnixulla. Πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά λουκάνικα που θα συναντήσεις στη Μινόρκα και περιέχει κομματάκια από λαχταριστό μπέικον.
Ορεκτικό πιάτο που αποτελείται από πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους, σκόρδο, κρεμμύδι, πιπεριές και μελιτζάνα. Τηγανίζεται έως ότου οι πατάτες του πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και είναι τραγανές. Συνοδεύεται υπέροχα με ψάρι ή κρέας της αρεσκείας σου.
Είναι από τα πιο δημοφιλή γεύματα στη Μινόρκα και μαγειρεύεται με ντομάτα, κρεμμύδι και σάλτσα σκόρδου. Θα το συναντήσεις σε όλα σχεδόν τα εστιατόρια του νησιού με θέα τη θάλασσα. Συνοδεύεται υπέροχα με φρέσκο ψωμί.
Λαχταριστή, κρύα ή δροσερή, καλοκαιρινή σούπα που αποτελείται από ντομάτα, νερό, λάδι και πράσινη πιπεριά. Στο παρελθόν, οι κάτοικοι του νησιού θα την προτιμούσαν στο πρωινό τους, αλλά, τα τελευταία χρόνια, την απολαμβάνουν με το μεσημεριανό τους γεύμα. Σερβίρεται με ολόφρεσκα καλοκαιρινά σύκα.
Το συγκεκριμένο πιάτο φτιάχνεται από ψάρι (συνήθως χάνο) και γίνεται στιφάδο με ρύζι. Πρόκειται για ένα λαχταριστό και ταυτόχρονα βαρύ φαγητό, μιας και θα κρατήσει γεμάτο το στομάχι σου για το υπόλοιπο της ημέρας.
Θα το δεις να μαγειρεύεται σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά είναι ένα πιάτο που αξίζει την αναμονή, αφού, όταν γευτείς το κρέας που θα “λιώνει” στο στόμα σου, θα εκπλαγείς. Ταιριάζει υπέροχα με ψητή πατάτα και οι ντόπιοι συνηθίζουν να το απολαμβάνουν κάθε Κυριακή με τις οικογένειές τους.
Τα Bunuelos είναι τηγανισμένα γλυκά ζυμαράκια σε σχήμα μικρής μπαλίτσας και μοιάζουν αρκετά με το ζυμάρι για προφιτερόλ. Θα τα συναντήσεις με διάφορα γλυκά γεμίσματα, αλλά συνήθως τα γεμίζουν με το γλυκό τυρί του Mahon.
Μια λαχταριστή ζεστή πουτίγκα τυριού που σερβίρεται με σταφύλια και κουκουνάρια τοπικής παραγωγής. Γλυκιά πανδαισία για τους λάτρεις των εδεσμάτων.