FollowGeorge.gr

View Original

10 διεθνή παραδοσιακά πιάτα των Χριστουγέννων

Χριστούγεννα… μια ημέρα χαράς, εορταστικού κλίματος και φυσικά… φαγητού. Μια μέρα που φίλοι και συγγενείς μαζεύονται γύρω από το γιορτινό τραπέζι για να ανταλλάξουν ευχές και να γευματίσουν ανάλογα με τις παραδόσεις της χώρας τους. Η γαλοπούλα με τη γνωστή γέμιση δεν απαντά φυσικά σε όλα τα μέρη και τη θέση της παίρνουν, σε άλλα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, γεύματα που θα θες να ανακαλύψεις –γιατί όχι, και να δοκιμάσεις!

Γερμανία

Ένα από τα πιο παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα εδέσματα είναι το μακρόστενο κέικ φρούτων, το οποίο συνοδεύεται με ζεστό κρασί. Το λεγόμενο Stollen cake πλάθεται πάντα με μια «καμπούρα» (ή αλλιώς εξόγκωμα) η οποία συμβολίζει τις καμήλες που μετέφεραν τους Μάγους στον Ιησού.

Φίτζι

Οι κάτοικοι των εξωτικών νησιών Φίτζι ετοιμάζουν ψάρι τυλιγμένο σε φύλλα μπανάνας, γεμιστό κοτόπουλο και χοιρινό ψημένο σε “Lovo”, έναν αυτοσχέδιο φούρνο από μεγάλες πέτρες σε εξωτερικό χώρο.

Ιταλία

Στην Ιταλία γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με ένα παραδοσιακό γεύμα που ονομάζεται «Συμπόσιο των Επτά Ψαριών». Πρόκειται για λιγκουίνι με πολλά είδη θαλασσινών.

Γαλλία

Και στη Γαλλία τα θαλασσινά θεωρούνται χριστουγεννιάτικη παράδοση. Περιλαμβάνονται κυρίως οστρακοειδή και αστακός, όμως εκτός των εδεσμάτων της θάλασσας καταναλώνεται και αρκετό φουά γκρα.

Σουηδία

Μπορεί στην όψη να μη φαίνεται και τόσο ωραίο, όμως οι Σουηδοί το τρώνε. Ονομάζεται Risgrynsgröt και είναι κάτι σαν το γνωστό μας ρυζόγαλο. Όποιος βρει στο μπολ του το βυθισμένο αμύγδαλο, θα έχει καλή τύχη.

Νότιος Αφρική

Αρνί, γαλοπούλα και χοιρινό στα κάρβουνα. Τα Χριστούγεννα στη Νότιο Αφρική μυρίζουν μπάρμπεκιου!

Αίγυπτος

Οι Χριστιανοί Αιγύπτιοι συνήθως νηστεύουν τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Το κυριότερο νηστίσιμο πιάτο αυτές τις μέρες ονομάζεται Kushari. Είναι μακαρόνια, ρύζι και φακές με ένα απόσταγμα ντομάτας που μοιάζει με ξύδι.

ΗΠΑ

Για τη γαλοπούλα δεν χρειάζεται να γίνει άλλο λόγος. Οι Αμερικανοί πίνουν κάθε Χριστούγεννα ένα περίεργο παχύρευστο ρόφημα που ονομάζουν eggnog. Περιέχει αυγό, γάλα, ρούμι (προαιρετικά), κανέλα και μοσχοκάρυδο, υπάρχουν όμως κι άλλες συνταγές. Κυκλοφορεί και έτοιμο σε καταστήματα και γίνεται κάθε χρόνο ανάρπαστο.

Ρωσσία

Οι Ρώσοι απέχουν από το φαγητό τη παραμονή Χριστουγέννων, μέχρι να φανεί το πρώτο άστρο στον ουρανό. Τότε τρώνε «porridge» ή «sochivo» το οποίο φτιάχνεται από σιτάρι ή ρύζι και σερβίρεται με μέλι, φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Το συγκεκριμένο φαγητό συμβολίζει την ενότητα και παλιά οι οικογένειες πετούσαν μια κουταλιά στο ταβάνι, κι αν κολλούσε ήταν σημάδι για καλοτυχία και μεγάλη σοδειά για την οικογένεια.

Τζαμάικα

Εδώ το φρουτένιο κέικ αποτελεί παράδοση, γεμιστό με αποξηραμένο φρούτα, μουλιασμένα για μήνες μέσα σε ένα μείγμα με κρασί και ρούμι, που του χαρίζουν υγρασία και αλκοολικές γεύσεις. Άλλα τζαμαϊκανικά παραδοσιακά είναι η γίδα κάρι, η αχνιστή βοδινή ουρά και το punch με ρούμι.