FollowGeorge.gr

View Original

Μέρη της Ελλάδας που δεν τόλμησες να εξερευνήσεις μα αξίζουν

Λίγο κρασί, λίγη θάλασσα και ένας καλοκαιρινός έρωτας σου έρχεται στο μυαλό καθώς κοιτάς φωτογραφίες από πανέμορφα νησιωτικά μέρη της χώρας μας. Ακρογιαλιές, δειλινά, κοκτέιλ, σκάφη, μπιτσόμπαρα, πανηγύρια και το αδιαμφισβήτητο φυσικό κάλλος της χώρας μας απλώνεται μπροστά στα μάτια σου. Όμως υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία τοπίωνπου αξίζει να επισκεφθείς και στην ηπειρωτική της πλευρά. Εδώ θα βρεις μια επιλογή από υπέροχα μέρη, εκτός δρόμου ή λιγότερο γνωστά, που σίγουρα αξίζουν μια επίσκεψη.

Έρημος Γκόματι, Λήμνος

Η Λήμνος, στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου, είναι ένα πραγματικά μαγικό μέρος. Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι αυτό το νησί φιλοξενεί τη μοναδική έρημο της Ευρώπης σε μια περιοχή που ονομάζεται Γομάτι. Η περιοχή των 7 εκταρίων διαθέτει αμμόλοφους που αλλάζουν συνεχώς σχήμα ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου. Η έρημος φιλοξενεί επίσης πανέμορφη χλωρίδα που αποτελείται από λευκά κρινάκια και βλάστηση φιλική προς το ξερό αλμυρό τοπίο της θάλασσας.

Δρακόλιμνη, Ήπειρος

Η Ήπειρος είναι μια υποτιμημένη περιοχή, που φιλοξενεί διαμάντια της φύσης που δεν είναι ξακουστά. Σε αυτά ανήκει και η Δρακόλιμνη (λίμνη Δράκου), που βρίσκεται σε ορεινό σημείο. Ο θρύλος λέει ότι δύο από αυτές τις λίμνες φιλοξενούσαν δύο δράκους, που μισούσαν ο ένας τον άλλον. Αν και αυτό μπορεί να είναι μόνο ένας θρύλος, δεν υπονομεύει την ομορφιά της περιοχής, αφού τα νερά της έχουν το ζηλευτό χρώμα του τοπάζ και περιβάλλονται από ατελείωτα καταπράσινα λιβάδια. Το θέαμα είναι ακόμα πιο θεαματικό το χειμώνα, όταν το χιόνι σκεπάζει τα βουνά. Τέλος, το οικοσύστημα εδώ διακρίνεται για την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα του, στην οποία περιλαμβάνεται και μια σαύρα που μοιάζει με μικρό δράκο. Πρόκειται για σκούρα καφέ πλάσματα, η κοιλιά των οποίων καλύπτεται με κοκκινωπά σημεία.

Απολιθωμένο φοινικόδασος, Λακωνία

Κατά την επίσκεψή σου κοντά στον κόλπο της Αγίας Μαρίνας στην Κρήτη, μπορείς να σκοντάψεις στο απολιθωμένο δάσος της Αγίας Μαρίνας στο ακρωτήριο των Μαλίων, στην περιοχή της Λακωνίας. Αυτοί οι απολιθωμένοι φοίνικες είναι μοναδικοί στην Ελλάδα και δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα ηφαιστειακής και σεισμικής δραστηριότητας και γεωλογικών διαταραχών. Πιστεύεται ότι η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε και κάλυψε τα δέντρα, που στη συνέχεια ασβεστοποιήθηκαν και απολιθώθηκαν λόγω της περιεκτικότητας σε ανθρακικό ασβέστιο του θαλασσινού νερού. Όταν η στάθμη της θάλασσας έπεσε, οι θαλάσσιοι οργανισμοί παρέμειναν κολλημένοι στους κορμούς και απολιθώθηκαν επίσης.

Ποταμός Αχέροντας στην Πάργα, Ήπειρος

Στην όμορφη περιοχή της Ηπείρου, στη βορειοδυτική Ελλάδα, βρίσκεται ο ποταμός Αχέροντας, σε μια περιοχή εκπληκτικής ομορφιάς. Ευλογημένος με καθαρά νερά, ο ποταμός βρίσκεται κοντά στο χωριό Γλυκή και, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν ένα από τα πέντε ποτάμια του Άδη, του θεού του κάτω κόσμου. Το ποτάμι περνά μέσα από τέλεια φαράγγια και απόκρημνους γκρεμούς, δημιουργώντας ένα υπέροχο τοπίο που θα ήθελες σίγουρα να διαβείς για να δροσιστείς.

Σκιάδι, Κίμωλος

Γνώριζες ότι το μικρό νησί της Κιμώλου, κοντά στη Μήλο, φιλοξενεί εξωπραγματικούς γεωλογικούς σχηματισμούς; Οί ντόπιοι της περιοχής του Σκιαδίου ονομάζουν τον σχηματισμό της φωτογραφίας γιγαντιαίο μανιτάρι και πολλές φορές η φαντασία τους τρέχει τόσο, που όλο και κάποια ιστορία θα έχουν να σου πουν. Αυτός ο μοναδικός σχηματισμός βρίσκεται στη μέση μιας κοιλάδας και πραγματικά αποτελεί ένα θαυμάσιο θέαμα. Και όλο το υπόλοιπο νησί αξίζει μια περιπλάνηση, βέβαια.

Πολυλίμνιο, Μεσσηνία

Τριάντα πέντε χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, η όμορφη περιοχή του Πολυλιμνίου είναι πιθανώς ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Ελλάδας. Η περιοχή είναι γνωστή για το συγκρότημα με 15 λίμνες και καταρράκτες, όπου, ακόμα και αν έχεις υψηλές απαιτήσεις, τα μικρά φαράγγια, η πλούσια βλάστηση και οι δροσιστικές λίμνες που θα ανακαλύψεις θα σε ικανοποιήσουν στο έπακρον. Για να φτάσεις σε αυτόν τον καταπράσινο βιότοπο, απαιτείται μια σχετικά επίπονη πεζοπορία, αλλά, μόλις φτάσεις εκεί, η προσπάθειά σου θα ανταμειφθεί σύντομα από τη μοναδική θέα.