FollowGeorge.gr

View Original

Η ΕΕ παροτρύνεται να υιοθετήσει τα διαβατήρια εμβολιασμού

Η Ελλάδα και η Αυστρία παροτρύνουν τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν τα «διαβατήρια εμβολιασμού» για τον COVID19, τα οποία θα μπορέσουν ίσως να αναστήσουν την τουριστική βιομηχανία, που έχει πληγεί.

Η ιδέα ενός τέτοιου εγγράφου, πιθανότατα ενός πιστοποιητικού, είναι να επιτραπεί η ελεύθερη είσοδος όσων έχουν εμβολιαστεί στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εισήγηση της πρότασης έγινε κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συζήτησης μεταξύ των ηγετών των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα διαβατήρια εμβολιασμού δέχονται αντιδράσεις από ορισμένα μέλη της Ένωσης.

Η Γαλλία και η Γερμανία υποστηρίζουν πως τέτοιου είδους έγγραφα θα είχαν πρόωρο χαρακτήρα, αφού τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σχετικά με την παρεμπόδιση της μεταφοράς και εξάπλωσης του ιού είναι ανεπαρκή.

Υπάρχουν, επίσης, ανησυχίες πως δίνοντας το δικαίωμα σε μια μειοψηφία εμβολιασμένων να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες, τη στιγμή που η νεολαία δεν θεωρείται πως έχει προτεραιότητα για τη λήψη του εμβολίου, συνεπώς θα συνεχίσει να έχει περιορισμούς, μπορεί να θεωρηθεί μεροληπτικό.

Μια επιπλέον περιπλοκή είναι η ταχεία εξάπλωση καινούργιων παραλλαγών του μεταδοτικού ιού -της Αγγλίας, της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας- και η πιθανότητα μελλοντικών μεταλλάξεων. Συνεπώς, είναι πιθανό πως οι πολίτες θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου για να παραμείνουν προστατευμένοι.

Η Ελλάδα, όπως και το Ισραήλ, διαθέτει ήδη ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ενώ άλλες χώρες, όπως η Σουηδία και η Δανία, είναι σε συζητήσεις για την προετοιμασία τους.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, σε δηλώσεις του στο BBC είπε πως ένα απλό ψηφιακό πιστοποιητικό «δεν δημιουργεί διακρίσεις», ενώ παράλληλα υποστήριξε, πως οι μη-εμβολιασμένοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι, απλά η διαδικασία για εκείνους θα είναι πιο χρονοβόρα, αφού θα πρέπει να έχουν εξεταστεί για τον ιό και πιθανότατα να τεθούν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.

Η Ελλάδα και η Κύπρος συμφώνησαν να δεχτούν, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τους αρνητικούς στον ιό τουρίστες από το Ισραήλ -εφόσον έχουν εξεταστεί και μπορούν να το αποδείξουν, έχοντας στην κατοχή τους το «πράσινο» ψηφιακό πιστοποιητικό του Ισραήλ.

Ο υπουργός τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε πως παρόμοια συμφωνία θα μπορούσε να διεξαχθεί και με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, παρ’ όλα αυτά, δεν έχει δώσει ακόμα ούτε την έγκριση της για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αλλά ούτε και το πράσινο φως για τα ταξίδια στο εξωτερικό.

See this content in the original post

Ο ελληνικός τουρισμός είχε μια καταστροφική πτώση τον περασμένο χρόνο εξαιτίας της πανδημίας. Τα έσοδα της χώρας έπεσαν στα 4 δισ. ευρώ, από τα αντίστοιχα 19 δισ. ευρώ του 2019, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο τουρισμός αποτελεί περίπου το 1/5 της ελληνικής οικονομίας, ενώ απασχολεί έναν στους πέντε εργαζόμενους.

«Είμαστε υπέρμαχοι ενός ψηφιακού πράσινου διαβατηρίου», έγραψε ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Κάτι τέτοιο θα επιτρέπει στους πολίτες να αποδείξουν, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, πως έχουν κάνει τεστ, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει (από τον ιό). Στόχος μας: να αποφύγουμε μια εκτενή απαγόρευση κυκλοφορίας και να μπορέσουμε να προωθήσουμε επιτέλους την ελευθερία των μετακινήσεων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την ελευθερία να απολαμβάνουμε εκδηλώσεις και επισκέψεις σε χώρους εστίασης.»

See this content in the original post

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel ισχυρίστηκε πως θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για να στηθεί ένα σύστημα δεδομένων που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις υπηρεσίες των συνόρων, καθώς και του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας. Η πλειοψηφία των χωρών, όμως, συμφώνησε πως ένα «ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» θα είναι αναγκαίο στο μέλλον.

Με ορισμένες από τις Ευρωπαϊκές χώρες να παλεύουν με το τρίτο κύμα του ιού, έχουν δημιουργηθεί εντάσεις σχετικά με τους μονόπλευρους περιορισμούς των συνόρων. Η Γερμανία είναι ο πιο πρόσφατος παραλήπτης σχετικού παραπόνου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού επέβαλε νέους αστυνομικούς ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία και την Τσεχία.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνεδρίασης, οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ συζήτησαν την αντιμετώπιση της γενικής ανησυχίας σχετικά με την αργή εξέλιξη των εμβολιασμών, στην οποία έχει ασκηθεί δεινή κριτική.

Η Επιτροπή -το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ- έχει δεχτεί πυρά για τη στρατηγική της σχετικά με τους εμβολιασμούς και ενεπλάκη σε διαφωνία με την AstraZeneca, αφού η Άγγλο-Σουηδική φαρμακευτική εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε κατά πολύ στις προσδοκίες σχετικά με τους στόχους παράδοσης των εμβολίων, του πρώτου τριμήνου.

Επιπλέον, ορισμένα από τα κράτη-μέλη άφησαν υπαινιγμούς, πως το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας είναι κατώτερο από τα υπόλοιπα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχολίασε σε ανύποπτη χρονική στιγμή πως το εμβόλιο είναι «σχεδόν αναποτελεσματικό» στους άνω των 65 χρονών, χωρίς όμως να πιστοποιήσει τα λεγόμενά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση έχει δημιουργήσει ζητήματα εξουσίας σε κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, η οποία είναι διστακτική σχετικά με τη χορήγηση του φαρμάκου.

Η Επιτροπή διατηρεί ως στόχο τον εμβολιασμό τουλάχιστον 70% του υπολειπόμενου ενήλικου πληθυσμού της κοινότητας, μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη, παρόλο που οι εμβολιασμένοι μέχρι στιγμής φτάνουν με δυσκολία το 10%.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε βέβαιη πως ο στόχος θα επιτευχθεί. «Μιλάμε για 225 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, κοιτάζοντας τα προβλεπόμενα στοιχεία, είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί με σιγουριά.»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να αυξήσει τις προμήθειες των εμβολίων και να βελτιώσει την ικανότητά της να παρακολουθεί τις νέες παραλλαγές του ιού», αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο ανταποκριτής του ευρωπαϊκού BBC Kevin Connoly, «όμως, η εφαρμογή νέων πολιτικών μπορεί να αποδώσει καρπούς μετά από χρόνια, τη στιγμή που οι ψηφοφόροι ζητούν απαντήσεις μέσα στις επόμενες μέρες ή βδομάδες», λέει χαρακτηριστικά.