FollowGeorge.gr

View Original

Τα 5 παραδοσιακά γλυκά της Ελλάδας που αξίζει να δοκιμάσεις

Μία βόλτα σε όλη την Ελλάδα μέσα από τις γλυκιές δημιουργίες αρκεί για να πάρεις έμπνευση.

Η ζαχαροπλαστική είναι μία τέχνη που θέλει φαντασία, δημιουργικότητα και φυσικά… αγάπη και πάθος. Σε όλη την Ελλάδα μπορείς να βρεις συνταγές που μετρούν δεκαετίες ολόκληρες και που επιβιώνουν μέχρι και τις μέρες μας.

Από τη λακωνική γη μέχρι την Κρήτη και από τη Βέροια μέχρι τις Κυκλάδες, ετοιμάσου να παρακολουθήσεις την “επέλαση” των πιο παραδοσιακών γλυκών που αξίζει να φτιάξεις και να απολαύσεις.

Η Σητειακή Πατούδα εκπλήσσει…

Στη γραφική Λάστρο η συνταγή της πατούδας επικρατεί ιδιαιτέρως μεταφέροντας το πιο αυθεντικό και γλυκό αφήγημα.

Βέβαια, όπως συμβαίνει σε κάθε σπίτι, η κάθε νοικοκυρά βάζει και τη δική της πινελιά διατηρώντας πάντα τα βασικά χαρακτηριστικά του γλυκού. Με τη βάση της πατούδας να είναι η ελαφριά ζύμη με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο γεμισμένη με καρύδια, αμύγδαλα, σιρόπι και μέλι.

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορείς να συναντήσεις τη σητειακή πατούδα με αρωματικό μοσχοκάρυδο, μαρμελάδα πορτοκαλιού, καθώς και ξύσμα πορτοκαλιού. Άλλωστε, στην αγαπημένη Λάστρο, έρχεσαι σε άμεση επαφή με φινετσάτες γεύσεις, απευθείας από αρώματα ανθόνερου, αμυγδάλου, καθώς και πορτοκαλοανθών.

To Ρεβανί της Βέροιας καλά κρατεί…

Τα σιροπιαστά γλυκά του ταψιού είναι τα αγαπημένα των Ελλήνων και το ρεβανί είναι πολύ ψηλά στη λίστα. Αυτός ο σιροπιαστός πειρασμός από σιμιγδάλι και γιαούρτι αποτελεί παραδοσιακό γλυκό της Βέροιας και δεν είναι λίγες οι φορές που οι Θεσσαλονικείς πηγαίνουν μία βόλτα κατά κει μόνο και μόνο για να δοκιμάσουν το παραδοσιακό ρεβανί της πόλης.

Η Μελόπιτα της Σίφνου πρωταγωνιστεί στις Κυκλάδες…

Το κυκλαδίτικο νησί, στο οποίο γεννήθηκε ο Τσελεμεντές, έχει πολλές παραδοσιακές συνταγές και μία από αυτές είναι η γλυκιά σαν μέλι μελόπιτα! Έχει βάση την ανάλατη μυζήθρα (ή ανθότυρο) και το μέλι και συνοδεύει τέλεια τον πρωινό σου καφέ. Στο νησί τη φτιάχνουν, συνήθως, το Πάσχα, αλλά θα τη βρεις όλο τον χρόνο. Παραλλαγές της μελόπιτας θα βρεις και σε άλλα νησιά, όπως τη Μύκονο ή την Ίο.

Παραδοσιακές Δίπλες… Αυθεντικά ελληνικές

Πρόκειται για το γλυκό των ευχάριστων γεγονότων, καθώς καταναλώνεται την περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, καθώς και στους γάμους. Οι δίπλες, “πασπαλισμένες” με μέλι, κανέλα και άφθονα καρύδια, συνηθίζονται ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη (όπου ονομάζονται και ξεροτήγανα) με πολύ μικρές διαφοροποιήσεις είτε στο σχήμα είτε στα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Τα φρέσκα αυγά, το αλεύρι και η ζάχαρη αποτελούν τα κύρια συστατικά. Το φύλλο συνηθίζεται να είναι λεπτό και “ευγενές”, τηγανίζεται και στη συνέχεια περιχύνεται με σιρόπι μελιού ή ζάχαρης.

Οι Σαμουσάδες της λακωνικής γης είναι αυτοκρατορικοί…

Το περήφανο γλύκισμα της Λακωνίας έχει μία μακραίωνη πορεία και παράδοση. Προέρχεται από το σουσάμι που υπάρχει στη γέμιση αλλά και στην εξωτερική του επιφάνεια, εξ ου και η λατινική του ρίζα sesamum, se-samum, samusas.

Έχει έναν αέρα από το Βυζάντιο, θυμίζει τον μπακλαβά και συνήθως φτιάχνεται με χειροποίητο φύλλο, μπαχαρικά που κλέβουν τις εντυπώσεις του ουρανίσκου σου, ξηρούς καρπούς και σουσάμι. Αν και τους συναντάς σε πολλούς τόπους της χώρας, όπως στα νησιά, η λακωνική γη είναι η πατρίδα τους. Από το Κάστρο της Μονεμβασιάς μέχρι την Αερόπολη και κάθε σημείο του χάρτη, διαθέτουν την πιο αυτοκρατορική γλυκάδα.